Diyarbakır'da 25 öğretmen gözaltına alındı, dosyaya gizlilik kararı konuldu

Diyarbakır'da Eğitim Sen üyelerine yönelik operasyonda 25 öğretmen gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesinin sosyal medya paylaşımları ve demokratik eylem ve etkinlikler olduğu belirtildi.

Diyarbakır'da 25 öğretmen gözaltına alındı, dosyaya gizlilik kararı konuldu

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK-Diyarbakır güne gözaltı ve ev baskınları ile başladı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyelerine yönelik operasyon düzenlendi. Soruşturma kapsamında sabah erken saatlerinde 25 öğretmenin evine baskın düzenlenerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan öğretmenlerin çalıştığı okullara da giden polis, öğretmenlerin çalıştığı odalarda arama yaptı, kişisel dolaplarını da aradı.

KAYA: 29 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VAR

Artı Gerçek’e konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Sadrettin Kaya, gözaltılara tepki gösterdi. Şu ana kadar 25 öğretmenin gözaltına alındığı belirten Kaya, 29 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu öğrendiklerini aktardı.

"DOSYAYA GİZLİLİK KARARI KONULDU"

Gözaltına alınan öğretmenlerin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ifade eden Kaya, soruşturmanın detayları hakkında bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Avukatların verdiği bilgiye göre gözaltı gerekçelerinin sosyal medya paylaşımları ve katıldıkları demokratik eylem ve etkinlikler olduğunu anlatan Kaya, "Dosyaya gizlilik kararı konulmuş. Avukatlarımızda bu aşamada dosyaya ilişkin bilgiye ulaşamıyor. Bekliyoruz" dedi.

GÖZALTINDA OLAN ÖĞRETMENLER

Gözaltına alınan öğretmenlerden bazılarının isimleri şöyle: "Şenay Koç, Zeynep Alak, Kasım Aydın, Hacer Alp, Hamdin Öztekin, Yıldırım Arslan, Abbas Şahin, Saliha Zorlu, Tahir Çetin, Recep Şimşek, Mehmet Baydemir, Mehmet Emin Üzel, Halis Kızılırmak, Fatih Mutlu, Ezgi Çelik, Nuri Aras, Savaş Saymaz, Mehmet Arda, Remzi Mehmetoğlu, Ruken Çelik, Murat Derince ve Silvan ilçesinde görev yapan Devrim Durucan."

Diyarbakır'da 25 öğretmen gözaltına alındı, dosyaya gizlilik kararı konuldu - Resim : 1BASIN AÇIKLAMASI ENGELLENDİ

Gözaltılara tepkiler de sürüyor. Diyarbakır KESK Şubeler Platformu, tepkisini dile getirmek için Ofis Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Alanı ablukaya alan polis, açıklamanın yapılmasına izin vermedi. Bunun üzerine KESK’liler açıklamayı Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasının önünde yapmak için bölgeden ayrılmak istedi. Ancak polis "Toplu yürüyüşe" izin verilmeyeceğini belirterek bunu da engelledi. Uzun süren görüşmenin ardından emekçilerin toplu değil, gruplar halinde gitmelerine izin verildi.

AŞİN: AKP GÖZALTI VE OPERASYONLARI ÜLKENİN RUTİNİ HALİNE GETİRDİ

KESK’liler basın açıklamasını Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasının önünde yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eş Başkanı Emine Akşin, AKP’nin gözaltı ve operasyonları ülkenin rutini haline getirdiğini hatırlattı. İktidarın gözaltı ve tutuklamaları bir baskı aracı olarak kullandığını ifade eden Akşin, "Tek bir farklı ses duymaya tahammül etmeyen AKP hükümeti toplumu faşizan yöntemlerle yönetmeye çalışıyor. Bu sabah da 26 eğitim emekçisi demokratik eylem ile etkinlikler, sosyal medya paylaşımları ve sosyal etkinlikler gerekçe gösterilerek haksız ve hukuksuz bir biçimde gözaltına alınmışlardır. Aralarında 5 aylık hamile ve 8 aylık bebeği olan iki kadın arkadaşımız da bulunmaktadır" dedi.

'ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİ BIRAKILDI'

Gözaltına alınan bazı öğretmenlerin sınıflarına ve dolaplarına kadar bakılarak öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler bırakıldığını anlatan Akşin, şunları söyledi: "Tamamı görevde olan, çağrılacakları zaman rahatlıkla ifade vermeye gidebilecek emekçilerin sabaha karşı evlerine baskın yapılarak gözaltına alınmaları kabul edilebilir bir uygulama değildir. Katıldıkları sendikal faaliyetler gerekçe gösterilerek yapılan bu hukuksuz uygulamalar neticesinde anlıyoruz ki AKP hükümeti sendikalarımızı, anayasal haklarımızı yok saymakta, eylem ve etkinliklerimizi kriminalize etmeye çalışmaktadır.

'BU POLİTİKALAR BUNDAN SONRADA KAZANDIRMAYACAKTIR'

2016 Eylülü'nden itibaren toplumsal muhalefete yönelik gözaltılar, ihraçlar ve sürgünlerle emek, demokrasi ve barış mücadelemiz kriminalize edilmeye çalışılmakta ancak her seferinde bütün çabalara rağmen herhangi bir suç unsuru bulunamamaktadır. Geçmişte nasıl ki boyun eğmedik bugün de bu haksız suçlamalarınıza karşı asla susmayacağız. Ne yaparsanız yapın haklı olan emek, demokrasi ve barış mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Gözaltına alınan, üyemiz olan ve olmayan bütün eğitim emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu politikalar bugüne kadar kazandırmadı bundan sonrada kazandırmayacaktır."

gözaltı diyarbakır Eğitim Sen