Diyarbakır'da ulaşıma dört ayda üçüncü zam

Diyarbakır’da ulaşıma zam geldi. Minibüs 10 TL olan tam ücret ise 14 liraya yükseldi. Belediye ve halk otobüslerinde ise tam ücret ise 10 TL oldu. Zamma tepki gösterenler, “Geçinemiyoruz. Uçurumun kenarındayız, ha düştük ha düşeceğiz" dedi.

Diyarbakır'da ulaşıma dört ayda üçüncü zam

Artı Gerçek - Diyarbakır’da ulaşıma bir zam daha yapıldı. Böylece dört ayda üçüncü kez zam yapılmış oldu. Halk Otobüsleri Kooperatifi ve Şoförler Odası yüzde 50 oranında zam talebinde bulundu. Belediye, buna karşılık yüzde 36 artış yaptı. Son zamla birlikte daha önce 6 TL olan minibüs öğrenci ücreti 8 TL’ye, 10 TL olan tam ücret ise 14 liraya yükseldi. Belediye ve halk otobüslerinde ise öğrenci 6 TL, tam ücret ise 10 TL oldu. Kent sakinleri, art arda yapılan zamlara tepki gösterdi.

‘DİYARBAKIR BELEDİYESİ BİTMİŞ ARTIK, HİÇBİR İŞE YARAMIYOR’

Zamlardan yakınan Azize Çalış, “Biz yine yaşlıyız, gençlere yazık, asgari ücrete çalışıyorlar. Sürekli araç kullanmak zorunda kalıyorlar, yazıktır. Bazen bir şişe su bile alamıyoruz. Diyarbakır Belediyesi bitmiş artık, hiçbir işe yaramıyor" dedi.

‘GEÇİNEMİYORUZ’

Evlerinde iki öğrenci olduğunu aktaran 43 yaşındaki Dilşa Uğur , “Artık zam yapılamasın” dedi. Uğur, "Geçinemiyoruz. Sürekli minibüs ve otobüs kullanıyoruz. İki tane öğrencim var ama ayda sadece 10 bin lira gelirimiz var. O parayla geçinmekte çok zorlanıyoruz. Çocukların yol parası, bizim gidiş gelişlerimiz... Çok para gidiyor. Kira, mutfak, çocukların okul masrafı derken yetmiyor" diye konuştu.

Mihriban Bülbülcü, “Eşim tek çalışıyor. Kirada kalıyoruz. Çarşıya git gel günde 30 TL gidiyor. Nasıl ödeyeceğimizi ve ne yapacağımızı bilmiyoruz artık” diye belirtti.

‘NEYE ELİNİ ATSAN ZAM, ZAM, ZAM… BUNU KABUL ETMİYORUZ’

AKP’ye oy verdiğini söyleyen Naciye Duran, “Her gün zam, her gün zam” sözleriyle tepkisini dile getirdi. “Biz bir şey düzeltir diye oyumuzu verdik” diyen Duran, “Ama bakıyoruz gün geçtikçe hayat pahalılığı artıyor. Artık hiçbir şey alamıyoruz. Bir yere gidemiyoruz. Benle eşim tek yaşıyoruz. Emekliyiz, emekli parasıyla hiçbir şey yapamıyoruz. Neye elini atsan zam, zam, zam… Bunu kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HEM OKULA GİTMEK HEM ÇALIŞMAK ÇOK ZOR OLUYOR’

Üniversite öğrencisi Zekiye Baran, "Günde 5-6 defa minibüse binmek zorunda kalıyoruz. Zaten geçinemiyoruz, yol ücretlerine zam gelse hiç geçinemeyeceğiz. Öğrencilere bir ayrıcalığın yapılması gerekiyor. Aylık bize bin 200 TL veriliyor. 450 TL’sini yurt ücretine veriyoruz. Bu krizde hiç kimse bin 200 TL ile geçinemez. Hem okula gitmek hem çalışmak çok zor oluyor” şeklinde konuştu.

‘EKMEK PARASI BULAMAYANLAR VAR’

Babasından kalan emekli maaşıyla iki hasta çocuğuna bakan Emine Ökter, “Ulaşımın zamlanmasını istemiyoruz. Fakir fukara mahvoldu, bu ne zamdır? Erdoğan 'emeklilere zam yapacağım' dedi. Hani nerede zam? Ekmek parası bulamayan insanlar var. Kiracılar, kirasını ödeyemiyor. Maaşımın yarısı kredilere gidiyor, kıymetsiz bir meblağ da bana kalıyor. Bizi geçtim, bazılarının o parası yok. Geçinemeyen onca fakir fukara var. Onlara yardım etsinler, artık zam yapmasınlar” dedi.

‘PERİŞAN ETMİŞ BÜTÜN ÜLKEYİ, ÜLKENİN HEPSİ İFLAS ETMİŞ DURUMDA’

Zamların sorumlusunun cumhurbaşkanı olduğunu söyleyen emekli öğretmen Mehmet Cebe, şunları söyledi:

“Bunu yapan kendisidir. Çalıp, çırpıp yandaşlarına veriyor. Bizden çıkarıyor. Her gün fiyat artıyor. Emekliler ölmüş. Ben arkadaşlarıma diyorum, ‘Yollara uzanalım arabalar bizi ezsin, belki sesimiz duyulur' diye. Cumhurbaşkanı ne diyor; 'Emekliler zaten bir sonraki seçime ulaşmaz, ölecekler, niye onlara para vereyim ki?.' Böyle birinden ne beklersin? Doktora, öğretmene ‘git’ diyor. Perişan etmiş bütün ülkeyi, ülkenin hepsi iflas etmiş durumda. Uçurumun kenarındayız, ha düştük, ha düşeceğiz. Çare; halk da oyunu vermezse kimse onu oraya getiremez.”(MA)