Diyarbakır’dan Adalet Bakanlığına çağrı: Tecrit, adil ve eşit olmayan infaz uygulamaları son bulsun
Cezaevlerinde başlatılan süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemleri 70’inci gününde devam ediyor. Diyarbakır’da bir araya gelen STK’lar siyasi mahpusların taleplerinin karşılanmasını istedi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Cezaevlerindeki siyasi tutukluların başlattıkları süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemleri sürüyor. Bu gün 70’inci gününde olan açlık grevi eylemini 14’üncü grup sürdürüyor. Cezaevlerinde her an ölümlerin yaşanabileceği uyarında bulunan STK’lar çağrılarını sürdürüyor.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası ve HAK İnisiyatifi devam eden açlık grevleri ile ilgili İHD Diyarbakır Şubesinde ortak açıklama yaptı. Açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun okudu. Eylemcilerin hapishanelerde artan hak ihlallerinin sonlandırılması, ağırlaşan infaz koşullarının düzeltilmesi ve İmralı Hapishanesinde devam eden tecrit ve izolasyona son verilmesini talep ettiğini hatırlatan Zeytun, cezaevlerinde durumun daha da kötüleştiğine dikkat çekti.
'İNFAZ SİSTEMİ EŞİT VE ADİL BİR ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ'
Hapishanelerde yaşanan sorunların temel hak ve özgürlükler referans alınarak, adil, eşit ve bütünlükçü bir politika geliştirilerek çözülebileceğini ifade eden Zeytun, "Ceza adalet sisteminin demokratikleştirilmesi, infaz sisteminin eşit ve adil bir şekilde yeniden düzenlenmesinin temel bir ihtiyaç olduğunu defalarca dile getirmemize rağmen bu taleplerimiz maalesef dikkate alınmamıştır. 2020 yılının Nisan ayında yürürlüğe giren yeni İnfaz Kanununun cezaevi standartlarını geliştirmek bir yana, öngördüğü eşitsiz ve karmaşık infaz sistemi nedeniyle sorunları daha da ağırlaştırmıştır" dedi.
'YAŞAM HAKKI RİSK ALTINDA'
Cezaevlerinde işkence, tecrit ve diğer hak ihlallerinde ciddi artışlar yaşadığını hatırlatan Zeytun, "Öyle ki infaz sistemi açısından aynı kategoride olan ve aynı yasal düzenlemeye tabi olan mahpuslar bile keyfi olarak farklı uygulamalarla karşılaşmaktadır. Bu keyfi ve yasaya aykırı uygulamalar nedeniyle mahpusların başlatmış olduğu açlık grevleri bir kez daha gündeme gelmiştir. Bizler bu eylemin yaşam hakkı başta olmak üzere ciddi riskleri de barındırdığını, daha önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Bu nedenle de endişeliyiz" diye konuştu.
ADALET BAKANLIĞINA 'ADIM AT' ÇAĞRISI
Cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerinin çok daha ağır sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Zeytun, ilgili kurumlara şu çağrıda bulundu: "Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları tecrit, adil ve eşit olmayan infaz uygulamaları ile diğer hak ihlallerinin sonlandırılması için bir an önce adım atmaya çağırıyoruz. Mahpusların ulusal ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını titizlikle yerine getirmeye, açlık grevindeki mahpusları da açlık grevi eyleminden vazgeçmeye davet ediyoruz."
AYDIN: YAKIN DÖNEMDE ACI DENEYİMLER YAŞADIK
Açıklamanın ardından süresiz-dönüşümlü açlık grevi eyleminin dönüşümsüz eyleme evrilip evrilmeyeceği soruldu. Kendilerine gelen bu yönlü bir bilginin olmadığını söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Umarı olmaz. Yakın dönemde çok acı deneyimler yaşadık. Açlık grevi eylemi bu riski barındırıyor maalesef. Bunun için yetkilerin bir an önce adım atması gerekiyor" dedi.