Diyarbakır'dan 'mühürsüz oy pusulası' şikayeti

Seçim günü İHD ve Baro tarafından görevlendirilen avukat Abdullah Zeytun, "Mühürsüz oy pusulasının kullanılmasıyla ilgili biz de tutanak tuttuk" dedi.

Diyarbakır'dan 'mühürsüz oy pusulası' şikayeti

REFİK TEKİN / DİYARBAKIR

Referandum sonuçlarına ilişkin en büyük tartışma, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) "mühürsüz oyların kabul edileceği"ne yönelik açıklaması etrafında yaşanıyor. Muhalefet, bu karar üzerine seçime itiraz etmeye hazırlanırken, YSK daha önce de bu uygulamanın geçerli olduğunu savunuyor. Öte yandan bir çok ilden mühürsüz oy pusululasıyla ilgili şikayet geliyor.

YSK tarafından oylama devam ederken yapılan açıklamada, bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine kurul üyelerinin toplandığı belirtildi. YSK'nın internet sitesinde sandıkların kapandığı sırada yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Bazı sandık kurullarının seçmene oy pusulası ve zarflarını sandık kurulu mührüyle mühürlemeden verdikleri yolundaki yoğun şikayetler üzerine bugün toplanan Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar vermiştir."

DİYARBAKIR'DAN DA 'MÜHÜRSÜZ OY' ŞİKAYETİ

Dün yapılan seçimlerde gözlemci olan Avukat Abdullah Zeytun, Diyarbakır Barosu ve İHD tarafından görevlendirildiklerini, Vali'den de resmi izin aldıklarını söyledi. Resmi izne rağmen bir çok engelle karşılaştıklarını belirten Zeytun, görev yerinin Kayapınar İlçesi olduğunu söyledi. Zeytun, mühürsüz oy pusulası ile ilgili çok yerden şikayet aldıklarını kaydederek, "Cemil Serhatlı İlköğretim Okulu'nda bu durumla ilgili şikayet geldi. Okula gittik, tutanak tuttuk. Piri Reis okulunda da bu yönlü bize iddialar geldi" dedi.

POLİS TARAFINDAN ENGELLENDİK

Hiçbir parti üyesi olmamalarına rağmen dün bir çok okulda engel ile karşılaştıklarını söyleyen Zeytun, şu bilgileri verdi: "Talattepe Okulu'nda gözaltılar yaşandı. Oraya gittik. Ardından Koç Okulu'nda da sayımlar sırasında sıkıntılar yaşandı. Aleni yapılması gereken sayımla ilgili problemler olduğu belirtildi. Avukatlar olarak oraya gittik. Okulun içine dahi alınmadık. Arbede yaşandı. Tutanak tutuldu. Piri Reis İlkokulu'nda da görevlendirme yazımızın Valiliğe ulaştığını bilmelerine rağmen polislerle bir saate yakın tartışma yaşandı. Seçmenler üzerine baskı kurduğumuzu iddia ettiler. Halbuki biz sınıftaki polisleri dışarmaya çalıştık. Bunun gibi bir çok hak ihlali yaşandı."

diyarbakır ysk