DMD hastası çocuğa öğretmen yerine, imam gönderildi

'Öğretmen yok' diyerek bizim köyün imamını gönderip din dersi verdirdiler'

DMD hastası çocuğa öğretmen yerine, imam gönderildi

14 yaşındaki DMD hastası Mustafa Albahçe'nin ailesi, evde eğitim programı kapsamında evlerine önce öğretmenlerin geldiğini, daha sonra "Öğretmen yok" denilerek köyün imamının din eğitimi vermeye geldiğini söyledi.

Bursa'nın Kestel ilçesinin Babasultan Köyün'de yaşayan 14 yaşındaki DMD hastası Mustafa Albahçe'nin ailesi, çocuklarının ilçede kaydı yapılan Anadolu Lisesi'ne gidemediğinden dolayı evde eğitim için rapor istedi. Ancak hastanede 'Bakanlık yasakladı' gerekçesi ile rapor verilmedi. Geçtiğimiz yıl ise evde eğitim programı çerçevesinde eğitimine devameden Mustafa'nın evine "Öğretmen yok" gerekçesi ile köyün imamını gönderip din eğitimi verildi.

Toplumsal'a konuşan baba Orhan Albahçe, çocuklarını yıllarca kendileri okula götürüp getirdiklerini belirterek, "Ancak ortaokul bitince köyde lise olmadığı için Kestel'de Hasan Coşkun Anadolu Lisesi'ne kayıt yaptırdık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü evde eğitim alabileceğimizi söyledi. Evde Eğitim programı kapsamında geçtiğimiz yıl eve bazı öğretmenler geldi. Bir fizik öğretmeni ve bir İngilizce öğretmeni geldi. Ardından 'öğretmen yok' diyerek bizim köyün imamını gönderip din dersi verdirdiler. Bu yıl da devam etmesi gerekiyor ama öğretmen gönderilmedi." diye konuştu.

"RAPOR İSTEYİNCE AZARLANDIK"

Çocuğunun evde eğitim alabilmesi için kendilerinden hastane raporu istendiğini söyleyen Orhan Albahçe, "Okula gidemeyeceğine dair rapor istendi. Geçen yıl bu raporu Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi'nden aldık ancak bu yıl hastaneden raporu vermediler. Çocuğumuzun sağlık durumu her geçen yıl daha kötüye gidiyor. Hastane beni devlet hastanesine yönlendirdi. Devlet Hastanesi Çocuk Nörolojisi doktoru olmadığı için rapor veremeyeceklerini söyledi. Dörtçelik Hastanesi'ne gittik, burada 4-5 senedir Çocuk Nörolojisi doktoru yok. Tekrar Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittik. Burada Dr. Arzu Ekici, "Bakanlık yasakladı. Evde Eğitim yok" diyerek bize rapor vermedi." dedi.

DMD HASTALIĞI NEDİR?

Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalıkları arasında en sık karşılaşılan ve sadece erkek çocuklarında görülen bir hastalıktır.

Bu hastalıkta kas fonksiyonu için gerekli olan temel bir protein eksiktir. Bu proteinin eksikliğinde kaslar giderek zayıflar ve kas dokusunun yerini yağ dokusu alır.

Genellikle, 2-5 yaşları arasındaki çocuklarda teşhis konulur. Bazı DMD’li çocuklar doğumdan sonra büyümenin her aşamasında yaşıtlarından geri kalırken (yürümenin gecikmesi, sık düşme vb.) bazıları da yaşıtları ile benzer özellikler göstererek büyürler.

Hastalığın semptomları erken yorgunluk, yerden kalkma, yokuş çıkma ve merdiven çıkma gibi aktivitelerde zorlanma şeklinde kendini gösterirken bazı çocuklarda aileler baldır kaslarındaki şiş ve sert görüntüyü de fark ederek doktora başvurabilirler.

DMD’de kalça ve omuz çevresi kaslarında başlayan zayıflık giderek ilerler. Gövdede karın ve sırt kaslarının da zayıflamasıyla çocuklar karınlarını öne doğru çıkararak yürürler.

Bacak kaslarındaki zayıflığın ilerleyişi ile sık sık düşerlerken 9-11 yaşları arasında yürüme yeteneğini tamamen kaybederek tekerlekli sandalye kullanmaya başlarlar. Bu aşamadan sonra kol kasları da giderek zayıflar ve çocuk kollarını kullanmakta da zorlanır. Yürüme yeteneği kaybından sonra karşılaşılan en önemli sorunlar eklemlerde bozulma ve omurgada eğilme yani skolyozdur. Kollar, bacaklar ve gövde kasları dışında solunum kasları da zayıflar ve buna bağlı olarak çocuklar sık akciğer enfeksiyonuna yakalanır.

Ayrıca kalp kaslarında da tutulum gözlenebilir. Hastalığın ilerleyişi ile ortalama 20 yaş civarında hastalar kaybedilirler.

çocuk öğretmen ders imam Bursa hasta gönderildi kestel