Doğa bilimci Prof. Kantarcı: Zeytin ağaçları köklerinden koparılıp taşınırsa ölür
29 sayfalık raporunda zeytin ağaçlarının neden taşınmayacağını anlatan Prof. Dr. Kantarcı, zeytin ağaçlarının sökülme sırasında kılcal damarları durumundaki bağlarının kopacağını söyledi.
Hükümetin kömürle çalışan termik santrallerin talebi üzerine çıkardığı yönetmelikle zeytin ağaçlarını başka yerlere taşıma vaadi, bilime aykırı bulundu. Doğa bilimci Prof. Doğan Kantarcı, zeytin ağaçlarının bulundukları yerlerden başka alanlara taşınmaları halinde hepsinin ölebileceğini söyledi. Kanunsuz yönetmeliğin ‘kişiye özel' ifadelerle çıkarıldığını belirten Kantarcı, zeytin ağaçlarının sökülme sırasında kılcal damarları durumundaki bağlarının kopacağını söyledi.
29 SAYFALIK RAPORLA ANLATTI: ZEYTİN AĞAÇLARI TAŞINIRSA ÖLÜR
Sözcü’nün haberine göre Prof. Dr. Kantarcı, hazırladığı 29 sayfalık raporunda, zeytin ağaçlarının niçin taşınamayacağını bilimsel verilerle sıraladı. Zeytinliklerin genelde kireç taşından oluşmuş topraklarda yetiştiğini, eğimli arazideki zeytinliklerin ise orman alanındaki yabani zeytin ağaçlarının ve delicelerin aşılanması ile kazanıldığını belirten Prof. Kantarcı, "Taşlı ve taşların arasında köklerin geliştiği bir arazide zeytin ağaçlarını söküp, taşımak mümkün değildir. Aksi halde sökme sırasında, ağacın topraktan su ve besin maddesi almasını sağlayan ince kökleri kopar. Ne yönetmelikle gündeme gelen Akbelen'in ne de başka bir yerin, hiçbir yere zeytini taşınamaz, taşınırsa ölür" tespitinde bulundu.
‘KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME YAPILMIŞ, BU SUÇ’
Prof. Doğan Kantarcı, kanuna aykırı olarak çıkarılan yönetmelikte zeytinliklerin sökülmesi, taşınması ve maliyetlerin üstlenilmesi konusunda ‘kişilere' atıf yapıldığına da dikkat çekerken, bu ifadelerle belirli kişiler ve şirket sahiplerini işaret edildiğini söyledi. Kantarcı, "Kişiye özel düzenleme yapılamaz. Ne yazık ki yönetmelikteki ifadeler düzenlemenin kişiye özel çıkarıldığını gösteriyor" dedi. Yönetmeliği uygulamaya kalkışanların suç işlemiş olacağını dile getiren Kantarcı, zeytinliği taşıyacak uygun alanların kalmadığını, olanların zaten zeytinlik yapıldığını belirtti.
NE OLMUŞTU?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yasa olmadan çıkardığı bir düzenlemeyle zeytinlik alanların maden sahasına açılmasına izin vermişti.
'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği' ile elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek.
Bakanlığın düzenlemesinin ardından, aralarında siyasetçilerin ve ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda kişi karara tepki göstermişti. Ekoloji örgütleri ise düzenlemeye karşı mücadelesini sürdürüyor.