Doktoru açıkladı: Kuduz olan çocuk ağır koma döneminde
Bitlis'te kuduz köpek tarafından ısırılan ve ailesine söylemediği için aşısı zamanında yapılmayan çocuğun durumu ağırlaştı. Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz "Büyük beklenti içinde değiliz; durumu kritik. Hastamız ağır koma döneminde" dedi.
Artı Gerçek - Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde kuduz köpek tarafından ısırılan ve tedavisi Ankara'da Hacettepe Üniversitesi'nde devam eden küçük çocuğun sağlık durumunun ağırlaştığı açıklandı. Çocuğun köpek tarafından 12 Eylül'den sonra ısırıldığını, kendilerine gelindiğindeyse 5 haftanın geride kaldığını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz "Bitlis'teyken kolunda uyuşma olunca doktora götürmüşler. Orada aşı yapılmış ama su korkusu başlama aşamasına gelinmiş. Hastalık oturmuş" dedi.
'BEYNİ ETKİLENMİŞ DURUMDA'
Çocuğun tedavisinde iki haftanın geride kaldığını anlatan Cengiz, Habertürk'ten Alper Uruş'a son duruma ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"21 Ekim'de hastamız bize geldiğinde annesiyle birlikte tedaviye almıştık. Kasılmalar başladıktan sonra yoğun bakıma alarak tedaviye orada devam etmeye başladık. Yoğun bakımda iki haftalık tedavi sürecini geride bıraktık. Şu anki dönemi ağır koma dönemi olarak ifade edebiliriz. Bizim için önemli olan bu virüsün sinir sistemine yerleşmemesi. Bu süreci geçtikten sonra maalesef dünyada bunun tedavisi olmuyor. Biz, ümit veremeyiz ama ümitsiz de konuşamayız. Büyük beklenti içinde değiliz. Beyin etkilenmiş durumda. Hasta geldiğinde kuduz virüsü beyin ve omuriliğe yayılmıştı. Bilinç değişikliği, mantıksız konuşma, çevreye zarar verebilecek hareketler, aşırı korku, endişeli görünüm nedeniyle o gün uyutmak zorunda kaldık. Kendisine de zarar verebilirdi.
Şu an kan basıncının düşmesi ve yükselmesini kontrol altında tutuyoruz. Nefes alımını sağlıyoruz ve ağrıları olmaması için ilaç veriyoruz. Önümüzde zorlu bir süreç var. Gereken ne ise yapılıyor. Hastalığın kötü seyri var. Daha önce de vakalarımız oldu. Bu bulgular geliştikten sonra yaşam süresi tıbben 1-2 hafta olarak öngörülür. Yaşam desteğiyle ağrılarını azaltarak iyi sonuç vermesini temenni ediyoruz."