‘Dön’meyen vatandaşlıktan atılacak

Adalet Bakanlığı yurtdışındaki şüphelilere ‘yurda dön’çağrısı yapmaya hazırlanırken ilk çağrının Gülen’e yapılacağı söyleniyor.

‘Dön’meyen vatandaşlıktan atılacak

GÜNCEL – Bu yılın başında, 6 Ocak’ta yayınlanan 680 nolu KHK ile 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 uncu maddesi değiştirilerek maddeye "Yurda dön ilanına rağmen üç ay içinde yurda dönmemeyenlerin Türk vatandaşlıkları Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilir" ibaresi eklenmişti. KHK ile yapılan değişiklik kapsamında Adalet Bakanlığı, yurtdışındaki şüphelilere "Yurda dön" çağrısı yapmaya hazırlanıyor.

Habertürk gazetesinden Volkan Yanardağ’ın haberine göre 3 ay içinde dönmeyen, Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılacak. Konuyla ilgili ilk başvuru, Fethullah Gülen için Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden geldi

Partili Cumhurbaşkanı sıfatıyla AKP’nin TBMM Grubu’nda ilk konuşmasını yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın, FETÖ davaları kapsamında yurtdışına kaçan veya ülke dışında bulunanlara yönelik, "Vatandaşlıktan çıkarılacaklar" ifadesi, gözleri 680 nolu KHK ile yapılan değişiklik sonrasında atılacak adımlara çevirdi.

İLK BAŞVURU GÜLEN İÇİN

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mayıs’ta Fethullah Gülen’in vatandaşlıktan çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na başvurdu. 680 sayılı KHK’daki düzenlemeye atıfta bulunan mahkeme, bakanlığa gönderdiği yazıda, "Yargılanması devam eden sanık Fethullah Gülen’in savunması alınamadığından ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı halde bu sanığın yurtdışında bulunduğu anlaşıldığından gereğinin takdir ve ifası, KHK hükmü gereğince Adalet Bakanlığı’na sunulmuştur" ifadesini kullandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, iade süreciyle ilgili "Vatandaşlıktan çıkarmış olsanız bile bir birey sizin ülkenizde suç işlemişse onu talep edebilirsiniz. Vatandaşlıktan çıkardık ve aklandı diye bir şey söz konusu olamaz" açıklamasını yaptı.

‘İADEYE ENGEL DEĞİL AMA...’

Ceza Hukuku Profesörü Ersan Şen’in konuya ilişkin Habertürk’e yaptığı değerlendirmeleri şöyle oldu:

"Türkiye, siyasi içerikli suçlarda iade almakta zaten zorluk yaşıyor. Bu yol tercih edilirse iadenin yolu güçleşir. Oradaki vatandaş, ‘Bakın beni zaten vatandaşlıktan da çıkardılar. Dürüst yargılanmayacağım ortaya çıktı’ diyebilir. İade etmek istemeyen devlet de bunu söyleyebilir. Bu yüzden kendi ülkesinin vatandaşlığını verebilir. Ben böyle bir yolun tercih edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Ama vatandaşlıktan çıkarma, otomatik olarak iade engeli de değildir. Türkiye’nin ABD ile AB ile Avrupa ülkeleriyle imzaladığı ikili iade anlaşmaları var. Bunlar gereğince iade etmeleri gerekir. Ancak idam düzenlemesi, OHAL’in devamı, kötü muamele iddiaları zaten iade etmeyen devletlerin elini güçlendirecektir."

fethullah gülen hayati yazıcı Ersan Şen