Döviz bürosu sahipleri, son değişikliklere tepki gösterdi

Döviz işlemleri sırasında kimlik tespiti gibi döviz bürolarının çalışma esasları ile zorunlu sermaye miktarlarında yapılan değişiklik döviz bürosu sahiplerini tedirgin etti.

Döviz bürosu sahipleri, son değişikliklere tepki gösterdi

Değerli Maden Taş ve Döviz Piyasası Kurum ve Kuruluşlar Derneği (DEMAD) durum değerlendirmesi yapmak üzere toplantı kararı aldı. Bir döviz bürosu sahibi de "Önemli olan kaçak çalışan döviz bürolarının tespit edilmesi. Bir tek fişi bile yanlış kessek binlerce lira zaten cezası var. Amaçlanan ne anlamak zor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a ilişkin tebliğ değişikliği dünkü Resmî Gazete'de yayınlanmıştı.

Bu değişiklikle, döviz alım satımlarında kimlik ibrazının zorunlu hale getirilmesi ve döviz bürosu açmak için gereken sermaye miktarları önemli ölçüde artırılmıştı.

Yapılan değişiklikler döviz bürosu sahiplerini tedirgin etti.

Döviz boru sahiplerinin örgütlü olduğu DEMAD bugün akşam saatlerinde toplanarak, yapılan değişikliklerin sektöre etkisini değerlendirecek. Dernek yöneticilerinin, kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasının hemen ardından hükümet yetkililerinden randevu istediği ancak olumlu bir yanıt alınmadığı belirtildi.

'TURİST, KAHVE ALMAK İÇİN BOZDURMAK İSTEDİĞİ 10 DOLARI ÜZERİMİZE FIRLATIP GİTTİ'

Haklarında işlem yapılması endişesiyle isminin kullanılmasını istemediğini belirten sektör temsilcileri, döviz bozdurmak isteyen turistlerden pasaport istenmesine tepki gösterdi. Sabah 10 dolar bozdurmak için gelen bir Arap turistin pasaportunun istenmesine sinirlenerek parayı yüzüne atarak gittiğini anlatan döviz bürosu sahibi, "Bu uygulama fişleme olarak da algılanabilir. Türkiye’ye giriş yapmış turistin kimliğini almak neyi değiştirecek? Önemli olan kaçak çalışan döviz bürolarının tespit edilmesi. Bir tek fişi bile yanlış kessek binlerce lira zaten cezası var. Amaçlanan ne anlamak zor" dedi.

NELER DEĞİŞTİ?

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'a ilişkin tebliğde yapılan değişikliğe göre; A Grubu'nda yer alan büroların ödenmiş sermaye şartı 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye, B Grubu'ndakilerin ise 1 milyon TL'den 5 milyon TL'ye çıkarıldı. Döviz bürolarına 31 Aralık 2022 tarihine kadar süre tanındı. Döviz alım satımlarında kimlik tespiti de zorunlu hale geldi. Karara ilişkin tebliğ dün Resmî Gazete’de yayımlandı. (ANKA)

resmi gazete Hazine ve Maliye Bakanlığı