DTSO: Kapanma döneminde kamusal destekler acilen sağlanmalı
İktidarın açıkladığı tam kapanma tedbirleri iş sektörünü olumsuz etkileyecek. Tedbirler faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin finansman sorunlarının daha da artıracak.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Dün yapılan kabine toplantısının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Coronavirus (Covid-19) salgınına dair yeni tedbirleri açıklamıştı. Alınan tedbirler kapsamında 29 Nisan’dan başlayıp 17 Mayıs’a kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçileceğini duyurmuştu. İktidarın esnafa destek paketi açıklamadan aldığı kapanma kararı işletmeleri olumsuz etkileyecek. Pandemi döneminde iş yapamayan esnafın durumu daha da kötüye gidecek.
Tam kapanma kararına ilişkin yazılı açıklama yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, salgınla mücadele kapsamında faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin finansman sorunlarının daha da arttığını söyledi.
KAYA: ÖZEL SEKTÖR TİCARİ FAALİYETLERİNİ SÜRDÜREMİYOR
Kredi/borç ertelemeleri, ek kredi imkânları, vergi borçlarının ötelenmesi, kısa çalışma ödeneği, kira desteği gibi geçmişte uygulanan desteklerin özel sektörü rahatlattığını hatırlatan Kaya, "Nisan ayından itibaren tekrar yükselen pandemi ve alınan ek tedbirler ticari yaşamı bir kez daha derinden etkileyecektir. Daralan ekonomik yaşam alanları üretim ve pazarlama alanlarını en düşük seviyeye indirdi. Elindekini pazarlayamayan, yeni ürün üretemeyen bir özel sektörün finansman sorunlarını çözmesi ve ticari faaliyetlerini sürdürmesi olanaksız hale gelmiştir. 29 Nisan 2021 tarihinden itibaren uygulanacak tam kapanma kararı ile ticari yaşam bir kez daha durma noktasına gelecek, ülke ekonomisinde ciddi daralmaları beraberinde getirecektir" dedi.
KAMUSAL DESTEKLER SUNULMALI
İnsan sağlığının korunması için alınmış olan kararların ekonomik tedbirlerle desteklenmesi gerektiğini belirten Kaya şunları söyledi: "İç ve dış ticaretimizi sekteye uğratmadan salgın ile mücadelede kalıcı bir başarı için aşağıdaki konularda kamusal desteklerin acilen sağlanması gerekmektedir.
-KGF Kredi ödemelerinin faizsiz olarak 6 ay ertelenmesi,
-Mayıs ayı vadeli çek ve senetlerin 2 ay süreyle ertelenmesi,
-SGK ve diğer vergi ödemelerinin ötelenmesi,
-213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. Maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi,
-30 Nisan – 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannameleri ve sisteme yüklenmesi gereken sicil belgeleri ve E-defter beratları süresinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması,
-Çek, senet, Kredi Kartı ve diğer kredi taksitlerinin en az bir ay süreyle faizsiz ertelenmesi,
-KGF Destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanması,
-Düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânlarının sağlanması,
-Elektrik, su ve gaz fatura ödemelerinin 2 ay ötelenmesi,
-Hafta sonu açık olan marketlerin ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının veya bunların bulunduğu katların sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde satışlara kapatılması.