Düğün salonu müzisyenlerinden protesto: Halay çekilmeyecekse biz ne yapacağız?

'Eğer yasak varsa siz bize bakmak zorundasınız. Yoksa biz de en doğal hakkımız olan demokratik çerçevede alanlara çıkacağız, basına çıkacağız, müziği boykot edeceğiz.'

Düğün salonu müzisyenlerinden protesto: Halay çekilmeyecekse biz ne yapacağız?

Diyarbakır'da düğün salonu müzisyenleri Coronavirüs nedeniyle 3 aydan gazla bir süredir kapalı olan, düğün salonları, oyun, dans, halay ve gösteri kısıtlığıyla nedeniyle iş yapamadıklarını belirterek "Biz ne yapacağız?" diyerek işsizlik hallerine çare istedi.

Coronavirus'ü (Covid-19) salgınına ilişkin alınan tedbirler kapsamında 19 Mart’tan bu yana kapalı olan düğün salonları, İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği "Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler" konulu genelgede belirlenen kurallar çerçevesinde 1 Temmuz’dan itibaren hizmete açıldı. Genelgeye göre, düğün yapılacak mekânlarda, gelin ve damat haricinde kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılamayacak. Sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını yapılabilecek.

Yasak sürecinde yaklaşık 110 düğün salonunun bulunduğu Diyarbakır’da, bu salonlarda sahne alan bini aşkın müzisyen işsiz kaldı. Salgın döneminde çalışamamaları nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti geçtiğimiz günlerde açıklama yapmak isterken polis engeline takılan müzisyenler, düğün salonları yeniden açılsa da getirilen kısıtlamalardan dolayı hala endişeli. Nedeni ise, halay çekilemeyen bir salonda şarkı söyleyecek olmaları.

30 yıldır düğün salonlarında sahne alan müzisyenlerden Yılmaz Kurttekin, salgın süreci ve öncesinde yaşadıkları mağduriyeti anlattı.

EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMEYENLER OLDU

Pandemi öncesinde gündelik işçi gibi güvencesiz bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Kurttekin, yaşadıkları bu durumun pandemi sürecinden sonra açlık boyutuna vardığını ifade etti. Bu süreçte evine ekmek götüremeyen arkadaşlarının olduğunu söyleyen Kurttekin, "Bu çok trajik bir durum. Bir müzisyenin veya bir emekçinin hali bu olmamalı" dedi.

‘BİZ NE YAPACAĞIZ?’

Kurttekin, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine dair şunları söyledi:

"Düğün salonlarının çalışma durumu ne şekilde olacak tam olarak bilmiyoruz. Şarkı söylenebilecek mi? Söylenilecekse nasıl olacak? Halay çekilmeyecekse biz ne yapacağız? Karamsar olmak istemiyorum ama yine müzisyenlerin açlık durumu devam edecek. Sektör de ciddi sorunlar var. Eğer bir iş yerinde bir enstrüman çalamayacaksam ve emeğimin hakkını alamayacaksam o iş bitmiş demektir. Salon sahipleri zarar etmeden aynı fiyatları yansıtıyorlar. Ama bu sahne müzisyenine yansımıyor."

‘SUDAN ÇIKMIŞ BALIĞA DÖNDÜK’

Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Diyarbakır İl Temsilcisi Semih Yıldız ise, normal şartlarda gündelik kazançlarla geçinirken hiçbir birikim sağlayamayan yerel müzisyenlerin salgın sürecinde sudan çıkmış balığa döndüklerini ifade etti.

Meslektaşları ile gıda yardım kolileri toplayarak dayanıştıklarını anlatan Yıldız, işsiz kalmaları dolayısıyla müzisyenlerin nefes alamadıklarını belirtti.

Açılacak olan düğün salonlarında oyun, dans, halay ya da gösteri yapılamayacak olması üzerinde duran Yıldız, "Bizim düğün kültürümüz aynı zamanda komünal bir paylaşım gibidir. Sadece oyun veya düğün anlamında bakmamak lazım. Oyun olmazsa bizim düğünlerimizin de hiçbir anlamı yoktur" diye konuştu.

Yıldız, son olarak hükümete "Eğer yasak varsa siz bize bakmak zorundasınız. Yoksa biz de en doğal hakkımız olan demokratik çerçevede alanlara çıkacağız, basına çıkacağız, müziği boykot edeceğiz. Mağduriyet çok ama biz inançlıyız, başaracağız" diye seslendi. (Mezopotamya Ajansı)

Halay tedbir Coronavirüs