Dünya Göçmenler Günü: Meclis’te araştırma önergesi verildi

“Seçim malzemesi yapılması, iktidarın sığınmacılar meselesini çözmekten uzak bir noktada durduğuna işaret etmektedir” denilen önergeyi HDP verdi.

Dünya Göçmenler Günü: Meclis’te araştırma önergesi verildi

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP), 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü dolayısıyla Meclis’e araştırma önergesi teklifinde bulundu.

HDP’nin hukukçu milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından hazırlanılarak Meclis Başkanlığı'na sunulan dilekçede, Türkiye’deki göçmen verilerine yer verilerek, göçmenlerinin durumunun araştırılması istendi.

"Türkiye 1951 yılında Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşmeyi imzalamış ve mültecileri coğrafi sınırlamaya maruz bırakmıştır. Protokol 1967 yılında kabul edilerek zaman sınırlaması kaldırılmışsa da coğrafi sınırlama devam etmektedir" ifadeleriyle başlayan dilekçede, "Bu nedenle Türkiye, Suriyeli sığınmacıları başlangıçta misafir olarak tanımlamıştır. Bu durum ise Suriyeli sığınmacılara hiçbir hak vermemekle birlikte Türkiye’ye sınır dışı etme hakkı vermekteydi. Ardından UNHCR’ın tavsiyesi üzerine hükümet sığınmacıları geçici koruma altına almış 2014 yılının Nisan ayından itibaren de Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 91. maddesi ile bu statü Suriyelilere sağlanmıştır. Ancak Suriyeli sığınmacıların durumu muğlaklığını korumuş, statüyle ilgili bu belirsizlik de sığınmacıların sorunlarının katmerlenmesine neden olmuştur" ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE’DEKİ GÖÇMENLER

"Hal böyle olunca gelecek kaygısı taşıyan sığınmacılar yaşamlarını riske atarak, adeta ölümü tercih edercesine Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışmaktadırlar. Son derece tehlikeli yollarla Avrupa’ya gitmeye çalışan Suriyeli sığınmacıların cansız bedenlerini nerdeyse her gün gazete sayfalarında, haber bültenlerinde görmekteyiz" diye devam eden dilekçede, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin nisan ayında yayımladığı göçmen verileri paylaşıldı. Buna göre;

Türkiye'de yaklaşık 3.6 milyon Suriyeli, 169 bin Afgan, 143 bin Iraklı, 35 bin İranlı, 4 bin 800 Somalili ve diğer uyruklardan 10 bin 800 olmak üzere yaklaşık 3.9 milyon sığınmacı bulunuyor.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ

Son 7 yıl içerisinde 20 bin civarı çocuk olmak üzere 55 bin Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık verildiği aktarılan dilekçede, Meclis’te bir araştırma önergesi açılması istenerek şu ifadeler kullanıldı:

"Konunun sadece seçim zamanlarında gündeme gelmesi ve seçim malzemesi yapılması, iktidarın sığınmacılar meselesini çözmekten uzak bir noktada durduğuna işaret etmektedir. Bu nedenle konunun derinlikli bir biçimde ele alınması elzemdir. Konu hakkında gerekli çalışmaların yapılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz meclis araştırması talebi ektedir."

HDP meclis göçmen mülteci TBMM sığınmacı araştırma önergesi