Dünya Sağlık Örgütü'nden mutasyona uğrayan virüse ilişkin açıklama

Dünya Sağlık Örgütü'nden mutasyona uğrayan virüse ilişkin açıklama
Mutasyona uğrayan yeni tip virüs kaygılara neden oldu. Birçok ülke İngiltere ile olan uçuşları askıya alırken, İngiltere'de de ek önlemler uygulamaya konuldu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip Coronavirus'ün daha hızlı yayılan türünün şu ana kadar "ciddi hastalık veya ölüme" neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını bildirdi.

İngiltere'de Coronavirus'ün mutasyona uğrayan bir türünün tespit edilmesi kaygıya neden oldu. WHO tarafından yapılan açıklamada, tespit edilen türün 'ciddi hastalık veya ölüme' neden olduğuna dair bir kanıt olmadığı belirtildi.

WHO açıklamasında, virüs mutasyonunun beklenen bir gelişme olduğu belirtilerek şöyle denildi:

"Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Güney Afrika ve Birleşik Krallık'ta COVID-19 virüsünün yeni varyantlarına dair raporlar var. Virüsler zamanla mutasyona uğrar; bu doğal ve beklenen bir şey. DSÖ, bu genetik değişikliklerin virüsün nasıl davrandığını nasıl etkilediğini anlamak için bilim insanlarıyla birlikte çalışıyor. Birleşik Krallık, bu yeni varyantın daha kolay bulaştığını bildirdi, ancak şimdiye kadar ciddi hastalık veya ölüme neden olma olasılığının daha yüksek olduğuna dair hiçbir kanıt yok.

Sonuç olarak, tüm SARS-CoV-2 virüslerinin bulaşmasını elimizden geldiğince çabuk bastırmamız gerekiyor."

NE OLMUŞTU?

İngiltere'de Covid-19'un daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından, Başbakan Boris Johnson ve bir grup bilim insanı, yaptıkları açıklamada, ülkede keşfedilen yeni türün, yüzde 70 daha fazla bulaşıcı olduğunu duyurmuştu.

Mutasyona uğrayan virüsün, İngiltere'den sonra Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'da da görülmesi üzerine, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülke İngiltere'den ve bu ülkelerden uçuşları durdurmuştu.

Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, yeni virüsün Türkiye'de tespit edilmediğini bildirmiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

"Virüslerde 10 aydır 160 farklı noktada mutasyon oldu. Fakat bu mutasyonların hiçbiri virüsün hastalık yapma gücünü değiştirmedi. İngiltere'de bildirilen 10 farklı mutasyondan özellikle bir tanesi (N 501 Y), virüsün insan hücresine bağlanma noktasında olduğundan önem arz ediyor. İngiltere'de bildirilen bu mutasyonun hastalığın yüzde 70 daha hızlı bulaşmasına neden olduğu ileri sürülüyor. Binden fazla kişinin de bu virüsle enfekte olduğu söyleniyor."

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar