Ebeveynlerin yüzde 73’ü uzman desteğine inanmıyor

Türkiye’de çocuklarıyla sorun yaşayan ebeveynlerin yüzde 73’ü uzman desteğine inanmıyor. Her 10 ebeveynden yalnızca biri uzman desteğine başvuruyor.

Ebeveynlerin yüzde 73’ü uzman desteğine inanmıyor

Aynur TEKİN

ARTI GERÇEK - GfK’nın 15 ilde 1-18 yaş arası çocuğu olan 1241 kişi ile yaptığı ‘Duygusal İhtiyaçlara Yönelik Anne Baba Tutumu Araştırması’nın sonuçları Işık Üniversitesi’nde düzenlenen "İstismarın Görünmeyen Yüzü" forumunda açıklandı. Araştırmanın sonuçlarını paylaşan GfK Tüketici Deneyimleri Genel Müdürü Fulya Durmuş "Çocuklara sıkça söylenen cümlelere baktığımızda tehdit, kıyaslama, küçümseme ve korkunun çok keskin olduğu cümleler görüyoruz" dedi.

Araştırmaya göre çocuklar, en çok ailede ve okulda duygusal istismara uğruyor. Ebeveynlerin yüzde 73’ü çocuklarıyla yaşadığı sorunları çözmek için uzman desteğine başvurmuyor. Ücretsiz kamu desteğinden haberdar olan ebeveynlerin oranıysa yüzde 20.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yarısı çocuklarını yargılamadan dinliyor ve onların her zaman doğruyu söylediğine güvendiklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 48'i "Sözümü dinlemediğinde normal ses tonumla konuşarak onu ikna etmeye çalışırım" diyor. Bununla beraber ebeveynlerin yüzde 44’ü çocuklarına karşı yanlış bir davranışta bulunduğunda özür dilediğini belirtiyor.

Her 5 ebeveynden en az biri sözü dinlenmediğinde çocuklarına ceza verdiğini ve sesini yükselterek konuştuğunu söylüyor. Araştırmaya göre, çocukluğunda söz dinlemediğinde ailesinden küfür duyduğunu ifade edenlerin yüzde 27’si kendi çocuğuna aynı şekilde davranıyor. Çocukluğunda ailesinden küfür duymayan ebeveynler arasında ise çocuğuna küfür ettiğini belirtenlerin oranı yüzde 7.

KIYASLANAN EBEVEYN KIYASLIYOR

Araştırmada öne çıkan başka bir bulgu ise ailelerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslaması. Çocukluğunda kardeşleriyle veya yakınındaki başka çocuklarla kıyaslanan ebeveynlerin yüzde 30’u çocuklarına aynı şekilde davranıyor. Ailesi tarafından bu davranışa maruz kalmayan ebeveynler arasında ise bu oran yüzde 8’e düşüyor.

BABAN MI HAKLI BEN Mİ?

Çocukluğunda büyüklerinden "Beni seviyorsan ödevini bitir" sözünü duyan ebeveynlerin yüzde 64’ü çocuklarına da bu sözü söylüyor. Annesinden "Başkasının annesi olacağım" cümlesini duyan annelerin yüzde 43’ü de yine çocuklarına aynı davranışı yineliyor. Çocukluk döneminde "Sence baban mı haklı ben mi?" lafını duyan annelerin yüzde 41’i kendi çocuklarına da bu soruyu yöneltiyor. Verileri değerlendiren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayşen Ufuk Sezgin, eşlerin birbirlerini çocuklarına şikâyet ettiğine dikkat çekerek bu tür bir davranışın çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yaklaşık 3’te biri çocukları televizyon, tablet veya bilgisayarla oynarken kendi işlerini hallettiklerini belirtiyor. Ayrıca sosyal medya kullanımı da başka bir tartışmayı ortaya çıkarıyor. Her 3 ebeveynden biri çocuklarının fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından paylaştığını söylüyor. Üstelik paylaşım yapanların yüzde 36’sı sosyal medya hesaplarındaki takipçileri arasında tanımadığı ya da az tanıdığı kişilerin bulunduğunu belirtiyor. Sosyal medyadan çocuğunun fotoğraflarını paylaşanların yalnızca yüzde 11’i ilerde çocuklarının bundan rahatsız olabileceğini düşünüyor.

Ebeveynlerin yüzde 82’si çocuklarının duygusal ihtiyaçlarını karşılama konusunda kendilerini başarılı buluyor. Başarılı olmadıklarını düşünen ebeveynler ise bunun sebebini yeterli vakit bulamamak, ekonomik kısıtlar ve eşler arasındaki sorunlar olarak açıklıyor.