Eczaneler kapanma tehlikesi ile karşı karşıya
Bartın'daki maden faciası nedeniyle iptal edilen miting öncesinde eczacılar taleplerini ve karşı karşıya oldukları zorlukları Artı Gerçek'e anlattı.
Mühdan SAĞLAM
Artı Gerçek - Türk Eczacılar Birliği’nin çağırısıyla Türkiye’nin 81 ilinden eczacılar, ekonomik koşulların dayattığı darboğaz karşısında taleplerini hükümete duyurmak için eczacılar yarın Ankara Tandoğan Meydanı’nda toplanmayı planlıyorlardı. Ancak, Bartın'da yaşanan maden faciası nedeniyle miting iptal edildi.
Miting öncesinde eczacılarla yaşadıkları sıkıntıları ve taleplerini konuştuk. Eczacıların gündeminde ekonomik krizin getirdiği sarsıntının yanında ek ödeme yönetmeliğin getirdiği sorunlar, ilaç tedarikindeki açmaz ve kamu eczacılarının yaşadığı mağduriyet var.
“ÇÖZÜM BULUNMAZSA ECZANELERİN YARISI KAPANACAK”
Eczacıların gittikçe zorlaşan ekonomik koşullar nedeniyle yaşadığı dar boğaz yeni değil. Türk Eczacılar Birliği, üç aydan bu yana çeşitli eylem ve açıklamalarla hükümete sesini duyurmaya çalışıyor. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, eczacıların meydana inmesinde 13-14 yıldır iktidarın elini sürmediği İlaç Fiyat Yönetmeliği’nin yarattığı kayıpların etkili olduğunu ifade etti. Özel, “Eczacılar, yaşanan kayıpların telafisi için kademelerde sekiz katlık bir artış talep etti, ancak yapılan düzenlemeyle kademeler yalnızca iki kat artırıldı. Bunda eczacıları yok sayan, tepeden bakan, eczacılara bunu verirsek eylem yapmazlar yaklaşımı etkili” dedi.
Bu hafta Resmi Gazete ’de yayınlanan düzenlemeyle eczacıların koşullarına dönük bir küçük iyileştirme geldi. CHP Bursa Milletvekili ve eczacı Erkan Aydın, gelen iyileştirmenin ağızlara bir parmak bal çalmanın ötesinde bir etkisinin olmadığını belirtti. Aydın, soğuk zincir sistemi nedeniyle eczanelerin önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturan elektrik başta olmak üzere, doğalgaz, kira ve personel giderlerindeki artışlara karşın eczanelerin sürekli gerileyen gelir yapısıysa ciddi darboğaz girdiğini ve yeterli önlemlerin alınmaması durumunda 2023’te hali hazırda faaliyet gösteren eczanelerin neredeyse yarısının kapanmayla yüz yüze kalacağını hatırlattı.
“BİR ASGARİ ÜCRETLİ 300 LİRA İLAÇ FARKINI NASIL ÖDESİN?”
Ankara Çankaya’da eczanesi bulunan eczacı Erdal Kart da benzer bir kaygıyı dile getirdi ve artan ekonomik maliyetin yanı sıra yaşanan ilaç sorununa da değindi: “Kurdaki tırmanma ilaç fiyatlarını etkiliyor, hükümet ilaç fiyat güncellemesini şubat ayından gerçekleştirilen toplantıyla belirliyor, genellikle de bu süreye kadar olan zaman zarfında ilaç sıkıntısı yaşanabiliyor.”
Ancak Erdal Kart’a göre bu yılki ilaç kıtlığı geçmişten farklı olarak daha yakıcı ve erken başladı. Şubat ayı güncellemesi öncesinden ilaç tedarikinde sorunlar görülmesine alışık olduklarını ifade eden Kart, Temmuz ve Ağustos’ta ara güncelleme yapılmasına karşın ve henüz şubat ayına 4 ay olmasına rağmen ilaç bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Kart’ın ifadelerini doğrulayan bir diğer kaynak, ecza depoları. Depoların verilerine göre hali hazırda piyasada aranan ilaçların yüzde 23’ü bulunamıyor.
Eczacıları gündeminde olan bir diğer başlık sigorta kapsamında olmayan veya ciddi farkların ödendiği ilaç kalemleri. SGK kapsamında çalışan bir kişi, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10, diğer kişiler için yüzde 20 oranında katılım payı ödüyor. Ancak bu her ilaç için geçerli değil. Kart, SGK kapsamında yüzde 20’lik ödemenin yapıldığı ilaç sayısının gittikçe azaldığına dikkat çekiyor. Kart, bilinen bir göz damlası için asgari ücretli bir çalışanın 300-325 lira arasında fark ödemek zorunda kaldığını belirterek “Bir asgari ücretli 300 lira ilaç farkını nasıl ödeyebilir?” diye soruyor.
“KAMU ECZACILARI MAĞDUR EDİLİYOR”
Eczacılar açısından ekonomik yük ve ilaç sorunun yanında sorun olarak baş gösteren bir diğer başlık, serbest çalışanlarla kamu eczacıları arasındaki farklılaşma.
Ek Ödeme Yönetmeliği, eczacıların alacağı ödemeyi belirliyor. Sağlık Bakanlığı 12 Ağustos 2022’de Ek Ödeme Yönetmeliği’nde güncellemeye gitti. Ancak Kamu Eczacıları ek mesai ve aldıkları ücretlendirme üzerinden beklediğini bulamadı. Türk Eczacılar Birliği, bu konudaki mağduriyeti sık sık dile getirmişti.
CHP Milletvekili Erkan Aydın, Ağustos ayında sağlık çalışanlarına dönük yapılan düzenleme de 5 yıl eğitim ve stajın yanında aynı zor koşullarda çalışan eczacıların alacağı ek ödemenin düşürülmesinin adaletsizlik olduğunu dile getirdi. Düzenlemenin başka bir yönden de sorunlu olduğunu belirten Aydın, kamu eczacılarının da kendi arasında hastanede çalışan, kamuda çalışan şeklinde ayrıştırdığını ve maaş farklarının oluştuğuna bunun da ciddi bir haksızlığa kapı açtığına dikkat çekti.
Pazar günü Türkiye’nin her ilinden Ankara’ya gelecek eczacılar, talepleri için seslerini yükseltecek ve seslerinin duyulmaması durumunda eczane kapatma eylemi gündeme gelecek.