Efkan Bolaç hakkında hakaret davası: Erdoğan o dönem Cumhurbaşkanı değildi
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmadığı tarihte Berkin Elvan ile ilgili paylaşımı nedeniyle hakkında 'hakaret' suçlamasıyla dava açılan avukat Efkan Bolaç, durumu 'engizisyon dönemi'ne benzetti.
Brezilyalı Karikatürist Carlos Latuf'a ait Berkin Elvan'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile polisi parmak ucu ile havaya kaldırdığı karikatürü paylaşan avukat Efkan Bolaç hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret etmek" iddiasıyla açılan davanın birinci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 52'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Bolaç ile avukatlarının yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, çok sayıda hak ve hukuk savunucu ile Paris Barosu’ndan avukatlar katıldı.
Kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada söz alan avukat Kemal Aytaç, esasa geçmeden önce usul yönünden taleplerinin olduğunu ifade etti. Karikatürü müvekkilinin çizmediğini, sadece paylaştığını, karikatürü yapan hakkında bir şikayet veya dava olmadığını ifade eden Aytaç, iddianın hakaret olduğunu, ancak hakarete dair bir olgu veya yorumun olmadığını ifade etti. Hakim, Aytaç’a, "talebini açıkla" diyerek, sözlerini yarıda böldü. Bunun üzerine Aytaç, hakime tepki gösterdi. Açılan davanın hukuksal olarak usulsüz olduğunu dile getiren Aytaç, "Eğer usule uygun davranılsaydı ne emniyet işlem yapardı ne savcı ne de mahkeme böyle bir dava açardı" dedi.
'O DÖNEMDE CUMHURBAŞKANI DEĞİL'
Karikatürün 2014’te paylaşıldığını ancak suç tarihinin 2021 olarak yer aldığını paylaşan Aytaç, o dönemde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmadığına işaret etti. Aytaç, Türkiye’nin her yerinde Erdoğan için savcı ve hakimlerin seferber olduğunu dile getirdi. Hakarete dair mahkemenin evraklarında herhangi bir unsur olmadığını vurgulayan Aytaç, "Bu mesele artık memleket meselesi haline gelmiştir. Adalet sadece Tayyip Erdoğan için değil herkes için olmalıdır. Bu uygulamadan rahatsızız. Kafasına estiği gibi hareket ediyor. Tek adam yönetimi var. Bir gecede İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdı" diye konuştu.
Aytaç, ayrıca müvekkilinin avukat olduğunu, soruşturma için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini, ancak bunun dahi yapılmadığını dile getirdi. Aytaç, derhal beraat kararı verilmesini istedi. Aytaç’ın ifadeleri ardından söz alan iddia makamı, talebin reddedilmesini istedi.
'SOMA'DA MADENCİLERİN TEKMELENMESİ ONURUMA DOKUNDU'
Hakim, avukatların derhal beraat talebinin Bolaç’ın ifade vermemesi nedeniyle reddetti. Daha sonra söz alan Bolaç, paylaşımların kendisine ait olduğunu ve suç olmadığını belirtti. Bir put yaratıldığını ve buna tapılmasının istenildiğini ancak tapılmadığı için herkese "hakaret"ten dava açıldığını dile getiren Bolaç, "Soma’da madencilerin tekmelenmesi onuruma dokundu. O karikatürü gördüğümde paylaşırım. Eğer bir yerde yönetim halktan korkuyorsa orada demokrasi vardır. Eğer halk korkuyorsa otokrasi vardır. Bu karikatürler ile ilgili hakkımda bir şikayet de yok" dedi.
'HAKİMİN KORKMASINI ANLIYORUM AMA HALK NE OLACAK?'
Hak savunucusu olduğunu ve yargının geldiği aşamaya dair söz hakkı kullanmak istediğini dile getiren Bolaç, "Bir halkın hukuki savunucusu kimdir? Savcı yönetimin adamıdır. Halkın hukuki hakkının savunucusu hakimdir. Hakimin korkmasını anlıyorum. Ama halk ne olacak? Anayasa diye bir şey kalmadı" diye kaydetti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) suçlandığı iddiaya dair verdiği kararlara işaret eden Bolaç, "Kararlara rağmen hala binlerce kişiye aynı iddialardan dava açılıyor. Bana dava açılıyor" diye belirtti.
'BU DURUM ENGİZİSYON DÖNEMİNDE VARDI'
Anayasanın "tarafsız" cumhurbaşkanını koruduğunu ancak Erdoğan’ın şu anda AKP’nin Genel Başkanı olduğunu ve bu nedenle tarafsızlığını yitirdiğini dile getiren Bolaç, "Yargıya güvende dipteyiz. Rüşvet ve yozlaştırma içinde olanların yargılanması gerekirken ben şu anda yargılanıyorum" şeklinde konuştu.
Paylaştığı karikartürleri Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerden aldığını ancak gazetelere yönelik herhangi bir soruşturma veya dava olmadığını dile getiren Bolaç, "Suçu geçtim şikayetçi yok. Sanık üzerinden suça gidiliyor. Bu durum engizisyon döneminde vardı. Savcı, telefonuma el konulmasını ve varsa başka suçların üretilmesini istemiş. Türkiye’de hiçbir şey yasa dışı değil. Bundan bunu görüyoruz" diye konuştu.
Avukatların savunması ardından iddia makamı söz aldı. İddia makamı, mütalaa için süre talebinde bulundu.
Hakim, iddia makamının talebini kabul ederek, duruşmayı 24 Ocak’a erteledi. (MA)