'Eğitim hakkı ihlali' tazminatı kazandı
'Kürtçe seçmeli ders olsun' dediği için okuldan atılan öğrenciye AYM 30 bin TL tazminat ödenmesi kararı verdi.
HABER MERKEZİ - Anayasa Mahkemesi, İstanbul Üniversitesi yönetimine verdiği "Kürtçe seçmeli ders olsun" dilekçesinden dolayı okuldan atılan Özcan Özsoy'un eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmederek, Özsoy'a 30 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.
Kürtçe eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için 2001'in Mart ayında Türkiye ve bölge illerinde binlerce üniversite öğrencisi eş zamanlı olarak okul yönetimlerine Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması için dilekçeler verdi.
Üniversite yönetimleri binlerce öğrencinin verdiği dilekçeleri, "Matbu bir metni içeren değişik tarihlerde Türkiye’deki tüm üniversite rektörlüklerine verilen metinlerle aynıdır ve dilekçeler Kürt kimliğinin tanınması yönünde PKK terör örgütünce düzenlenmiş bir kampanya çerçevesinde verilmiştir" şeklinde değerlendirdi.
Bu minvalde üniversite yönetimleri, "Dil ve ırk açısında kutuplaştırmalara yol açıcı faaliyetler niteliğindedir" gerekçesi ile soruşturma başlatıp çok sayıda öğrencinin okul ile ilişkisini kesti. Bu öğrencilerden biri olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Özcan Özsoy, Dekanlığın okuldan uzaklaştırma kararının ardından İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 3 yıl eğitimden mahrum kalan Özsoy, İstanbul İdari Mahkemesi'nin cezayı hukuka aykırı bularak iptal etmesinin ardından tekrar okula başladı.
'AĞIR KUSUR VAR'
3 yıllık eğitim hakkının elinden alınması nedeni ile 2009'da tekrar İstanbul İdare Mahkemesi'nin yolunu tutan Özsoy, manevi ve maddi tazminatlarının karşılanması talebinde bulundu. İdare Mahkemesi, başvuruya "Davaya konu idari işlemde idarenin tazminat sorumluluğuna yol açacak ölçüde önemli bir hukuki yanlışlık ve ağır bir kusur bulunmamaktır" yanıtı verdi. Bu kararın ardından 2014 yılında aynı talep ile Özsoy'un Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuru karara bağlandı. Anayasa Mahkemesi dün verdiği kararda, başvurucunun eğitim hakkının ihlal edildiğine ve makul sürede yargılama hakkının ihlal edildiğine karar vererek, taleplerin kabul edilir olduğuna hükmetti.
Mahkeme, makul sürede yargılama hakkının ihlali nedeniyle 6 bin, eğitim hakkının ihlal edilmesi nedeniyle 24 bin TL manevi tazminata hükmetti. Kararı mahkeme oy birliğiyle aldı. DİHA