Emaar şantiyesinde bakanlık genelgesi dahi uygulanmıyor

Emaar şantiyesinde bakanlık genelgesi dahi uygulanmıyor
Şantiyede bakanlık genelgesi uygulanmıyor. İnşaat-İş denetime açılana kadar görüşmeleri askıya aldı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Yaklaşık iki bin beş yüz inşaat işçisinin çalıştığı İstanbul Kadıköy’de bulunan Emaar inşaatın üstlendiği otel şantiyesinde gün geçtikçe koronavirüs endişesi artıyor.

İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş) 23 Mart’ta patron yetkilileri ile görüşme gerçekleştirmiş, işçilerin can güvenliğinin sağlanması için şantiyenin kapatılması ve işçilerin ücretli izne çıkartılması talebini sunmuşlardı.

Görüşmede Emaar yetkilileri inşaatı kapatamayacaklarını ama önlem aldıklarını ifade etmişler sendikadan da öneri istemişlerdi.

EMAAR YETKİLİLERİ SAMİMİYETSİZ

İnşaat- İş bugün yaptığı açıklamayla şirketin önlem almağını belirterek görüşmeleri askıya aldıklarını, "Sendikamız bu noktada Emaar yöneticilerine öneri paketleri sunmuş ve bu önlemlerden bazıları şirket yetkilileri tarafından hayata geçirilmişti. Fakat gelinen aşamada üyelerimizden aldığımız bilgiler ışığında anlaşılıyor ki Emaar yetkilileri bu noktada samimiyetsiz bir tutum içerisinde hareket ederek işçi arkadaşlarımızın yaşamlarını hiçe saymaktadırlar. Bu saatten sonra Emaar yetkilileri şantiyede salgına karşı alınan ve alınacak olan önlemleri sendika temsilcilerimizin denetimine açmadıkları sürece Emaar yetkilileri ile tüm görüşmeleri askıya alıyoruz" şeklinde duyurdu.

‘PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ’

Sendikanın Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, yetersiz olarak değerlendirdikleri Bakanlığı Genelgesi’nin dahi uygulanmadığını belirterek sağlıksız koşulları, "Yatakhane, yemekhane ve iş sahası ile ilgili taleplerde bulunmuştuk. Sorun şu çok az bir önlem alıyorlar. Bakanlık’ın gönderdiği yazıda kimi noktalarda önlemler alın şeklinde. Onu dahi uygulamıyorlar. Esas nokta şu sendika yetkilililerinin şantiyede bunları denetlemesi gerekiyor. Patronların insafına bırakılamaz. Bakanlığın tüm şantiyelere gönderdiği genelge çok yetersiz. Fakat bunlar dahi şantiyelerde uygulanmıyor.

Şantiyede işten çıkarma istemiyorlar, işin devam etmesini istiyorlar . can güvenliği nedeniyle çıkmak isteyenin ücretinde kesintiye gidecekler. Yatakhaneleri üç kişilik beş kişilik yapıp tuvaletleri temizlememek olmaz. Ya da masaları ve yerleri temizlensin. Fakat cam bardak kullan, şeker açıkta olsun. Hiç bir anlamı olmaz" şeklinde açıkladı.

‘SALGINI ENGELLEME KOŞULU YOK’

İnşaat- İş'in şantiyelerin kapatılarak işçilere ücretli izin verilesi gerektiğini savunduklarını belirten Özgür, "Emaar yetkililer ile ilk görüşmemizde, 'Hangi önlemleri alırsak alalım. Bu salgını burada engellememizin koşulu yok' dediler.  Gerçekten öyle, şantiyelerde bu hiç yok. İşin doğasına aykırı. Biz bunu savunmuyoruz sendika olarak ama, 'En azından kısa çalışma ödeneğini yaşama geçirin' dedik. Yetkililer, 'Yönetimden karar gelmediği sürece biz burayı kapatamayız' dediler. Kapatılmadığı taktirde burada salgın hastalık çıkacak. Bütün şantiyeler böyle aslında" dedi.

'İŞYERİ SENDİKANIN DENETİMİNE AÇILMASI GEREKİR'

İşyerinde şu anda hangi önlemler alındığına dair soruya ise Özgür, "Maske verilmiyor. Şantiyenin çok sınırlı yerlerinde, teknik personelin bulundu yerlere dezenfekte maddesi konuldu. Asansör sırasının düzene sokulması konusunda öneri sunmuştuk. Bir görevli koydular, birer metre mesafeyle işçileri sırayla asansöre alan. Biz artık ona da inanmıyoruz. Dün sendika olarak üyelerimizle görüştük. Görüşmenin ardından formenler işçileri bir araya toplayıp sendikayla görüşmeyin, işten çıkarırız şeklinde baskı yaptılar" cevabını verdi. Özgür, tekrardan görüşmelere başlaması için şantiyenin sendikanın denetime açılmasından geçtiğini söyledi.

BAKANLIK GENELGESİ NE DİYOR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden, Bakan Murat Kurum imzasıyla çıkan 16 maddelik genelgede koronavirüsle ilgili toplu olmayacak şekilde bilgilendirilme yapılması istenilmiş ve bazı önlemlerin uygulanması gerektiği belirtilmişti.

Genelgede yatakhane ve yemekhanelerin yeterli havalandırması olmaması durumunda gerekli donanımın kurulması, günlük temizlik, yemekhanelerin yetersiz olması durumunda vardiyalı yemek, tek kullanımlık ürünlerin bulundurulması, ateş ölçer, dezenfektan, koruyucu eldiven ve maske bulundurulması önlemlerinin alınması sıralanmıştı. Ayrıca baret ve iş eldivenlerinin ortak kullanımı da yasaklanmasını içeriyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar