Emniyet Gezi'de attığı gaz fişeği sayısını açıkladı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Berkin Elvan davası için Gezi eylemleri sırasında atılan gaz fişeği sayısını çıkardı.

Emniyet Gezi'de attığı gaz fişeği sayısını açıkladı

GÜNCEL- Gezi Parkı olayları sırasında atılan gaz fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümünün üzerinden üç yıl geçti. Berkin Elvan cinayetinin 6 Nisan 2017 günü görülen ilk duruşması, 6 Temmuz tarihine ertelendi.

Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin sanık polis F.D hakkında açılan davanın ikinci duruşması 6 Temmuz günü İstanbul 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Cumhuriyet'teki habere göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün dava dosyası için mahkemeye gönderdiği tutanakta, Gezi direnişi süresince polisin İstanbul genelinde orantısız biçimde gaz fişeği kullandığını göz önüne serdi.

Tutanaklara göre 15 Haziran 2013 ve 17 Haziran 2013 tarihleri arasındaki ik günlük sürede, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü 9. Birlik Amirliği bünyesinde görevli 62/911 grubunun gazcı personeli tarafından Altunizade ve Okmeydanı'nda 175 zet fişeği ve 20 smoke sarf edildmiş.

Bir başka tutanakta ise Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Özel Tim Amirliği kadrosunda görevli gruplar tarafından 31 Mayıs 2013 ile 17 Haziran 2013 tarihleri arasında Taksim Gezi Parkı, Meciyeköy, Osmanbey, Gazi Mahallesi, Sancaktepe olaylarında 21 bin 150 adet 37-38 mm çapında gaz tüfeği fişeği, 3 bin 725 adet Smoke gaz el bombası, 658 adet ses ışık fişeği, 341 adet FN gaz mühimmatı kullandığı bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Memur Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından İsa Dalgıç tarafından hazırlanan 11 sayfalık iddianamede, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan "müşteki" olarak yer alırken, polis memuru F.D.’nin "olası kastla adam öldürmek" suçundan müebbet hapisle cezalandırılmasını talep edilmişti. İddianamede, hakkında soruşturma yürütülen 42 şüpheli polis hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

SORUŞTURMA SÜRECİNDE NE OLMUŞTU?

14 yaşında vurulan Berkin Elvan Taksim Gezi Parkı’nda süren olaylar sırasında Okmeydanı’nda 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan gaz fişeğinin başının arkasına isabet etmesi nedeniyle ağır yaralanmıştı. Elvan 269 gün tedavi gördüğü hastanede 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti. Cinayete ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada ilk olarak Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen görevlendirilmişti. Atama ve yer değişikleri nedeniyle soruşturmaya daha sonra Memur Suçları Bürosu’ndan Abdullah Yıldırım, Seyfettin Atıcı ve Faruk Bildirici bakmıştı. Savcı Bildiri’nin başka bir ile atanması üzerin dosya Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’a verilmişti. Savcı Kiraz, 31 Mart 2015 tarihinde yaşanan rehine olayında hayatını kaybetmişti.

Soruşturma dosyasının son savcısı İsa Dalgıç, incelenmesi için olay yeri ve TOMA aracı görüntülerini Adli Tıp Kurumu, Jandarma Kriminal Laboratuarı ve Ulusal Kriminal Büro’ya göndererek, görüntülerle şüpheli polis fotoğraflarının karşılaştırılmasını istemişti. Savcı Dalgıç’ın bu taleplerine karşın Adli Tıp Kurumu, Ulusal Kriminal Büro ve Jandarma Kriminal Büro tarafından yapılan inceleme sonucunda şüpheli polis memurunun kimliğine ilişkin bir tespit yapılmamıştı.

Şüpheli polisin tespit edilmemesi üzerine savcı Dalgıç, bu kez bilirkişi listesi dışında ‘yüz tarama ve tanıma’ uygulamasını yapan özel bir şirketten dosyaya bilgisayar konusunda uzman bilirkişi atamıştı. Söz konusu yüz tanıma programında daha önce Jandarma Kriminal tarafından iyileştirilen olaya ilişkin TOMA aracının görüntüleri ile şüpheli 43 polis memurunun fotoğrafları yüklenerek karşılaştırma yaptırılmıştı. Uygulama sonucunda fotoğraflardaki şüphelilerden yalnızca 2’sinin yüzü görüntülerdeki kişinin yüzüne oturmuş ve eşleştirme yapılmıştı. Bu kez asıl şüpheliye ulaşmak için incelemelerine devam eden savcı Dalgıç, TOMA aracı görüntülerindeki şüphelinin boyunun tespit edilmesini bilirkişiden rapor aldırmış, gelen raporda görüntüdeki kişinin boyunun 1,91 olduğu ancak 1-2 cm yanılma payı olabileceği belirtilmişti. Eşleştirme programında yüzü görüntülerdeki kişiyle eşleşen 2 şüpheliden birinin boyu 1.85 cm diğerinin ise 1.89’ olması üzerine savcı Dalgıç, 1-2 cm yanılma payını dikkate alarak, boyu 1.89 olan şüpheli F.D. hakkında iddianame düzenlemişti.

Böylece 3,5 yıldır aksatılan soruşturma sonucunda polis memuru F.D. hakkında dava açılmıştı.

berkin elvan gaz fişeği