En çok yağmur alan kentlerden olan Rize'de içme suyu sıkıntısı yaşanıyor

En çok yağmur alan kentlerden olan Rize'de içme suyu sıkıntısı yaşanıyor
Rize Belediyesi, kentin su ihtiyacını karşılamak için çevredeki küçük derelerin akacağı bir gölet inşa etmeyi planlıyor.

Gençağa KARAFAZLI 


ARTI GERÇEK- Türkiye’nin yıllık 2 bin 400 kilogram yağış oranıyla en çok yağış alan ili olan ve sık sık sel, heyelan ve taşkınlarla gündeme gelen Rize’de son aylarda ciddi su sıkıntısı yaşanıyor. 

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kent merkezinde yaşanan su sıkıntısının nedenini, "Ekim ayında yağmurun yağmaması ile beraber su seviyemiz düşmüş durumda" diyerek açıkladı.

HES karşıtı mücadelesiyle bilinen, Rize merkez başta olmak üzere birçok ilçenin suyunu kendi toprağındaki dereden karşılayan Kazım Delal (Yurttaş Kazım) ise; su sıkıntısının temel nedeninin HES‘ler olduğunu söyledi.

'DERELERİ TOPLAYIP GÖLET YAPACAĞIZ'

Belediye Başkanı Rahmi Metin yaşanan su sıkıntısıyla ilgili, "Su seviyemizin düşmesiyle birlikte yüksek kesimlerdeki birçok noktaya su veremeyeceğimiz anlamına geliyor. Su problemini ortadan kaldırmak için çevresindeki dereleri de toplayarak bir gölet yapacağız. Kentte yağmur yağdığı zaman yüzeyden akan suların biriktirebileceği gölet yok. Bu nedenle zaman zaman su sıkıntısı yaşıyoruz. Eğer bir gölet olsaydı yağmur yağmadığı zamanlarda biriken o suları kullanabilirdik. Kışın yağan kar ve yüzeysel sular, Çağrankaya’dan gelen sularla Andon’daki su tesisi vasıtasıyla şehrin su ihtiyacı karşılanıyor. Bize 12 saat yetebilecek depolarımız var. 

'YAĞMUR YOKSA SU DA YOK'

Biz şu anda bir gölet çalışması yapıyoruz. Rize'de saatte 2700-2800 metreküp su şehre pompalanıyor. Şu anda bu rakam 2300-2400’lere düşmüş durumda. Yağmur yağmayan her gün su miktarımız azalıyor. Temmuz Ağustos'u iyi atlattık ancak Ekim ayında yağmurun yağmaması ile beraber su seviyemiz düşmüş durumda. Bu da yüksek kesimlerdeki birçok noktaya su veremeyeceğimiz anlamına geliyor. Su problemini ortadan kaldırmak için çevresindeki dereleri toplayarak bir gölet yapacağız" diye konuştu.  

EN ÇOK YAĞMUR YAĞAN İLDE SU YOK 

Rize merkezde yaşayan yurttaşlar ise ,"En çok yağış alan illerin başında Rize geliyor ancak ne hikmetse bunca yağmura rağmen şehirde su sıkıntısı yaşıyoruz, tankerlerle depolara su taşıyoruz. Bazı günlerde ise hiç su alamıyoruz, umarız bu sorun bir an önce çözülür" diyor.

Kazım Delal Artı Gerçek'e su verdiği ilçeler ve köyleri gösterirken.


'BU MİLLETE ZEHİR Mİ İÇİRECEKSİN?'

Rize’de, HES karşıtı mücadelesiyle bilinen, 10 yıldır doğayı korumak için açtığı davalarda bilirkişi ücretlerini ödemek için sattığı ineği ve çektiği banka kredileri ile tanınan Kazım Delal (Yurttaş Kazım) da; Rize kent merkezi ile birlikte 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacının Salarha Vadisi Andon Deresi'nden karşılandığını, susuzluğun asıl nedeninin HES’ler olduğunu belirterek şunları söyledi: "'amu hizmeti yapacağız, içme suyu tesisine HES kuracağız' diyorlar. Be gözüm, çok geç kaldın. Biz 20 yıl önce bu suları içme suyu için verdik. Sen hangi kamu yararından bahsediyorsun? Nerede senin kamu yararın? Milletin içtiği suyun üzerine HES yapılmasına nasıl olumlu raporu veriyorsun? Gözünüzü sevdiğim, bu millete zehir mi içireceksiniz? Bu milletin bir tek suyu var. İşte bugün geldiğimiz noktada Rize Belediye Başkanı 'ehirde su sıkıntısı yaşıyoruz' diyor. 

'HES PROJELERİNDEN VAZ GEÇİN'

10 yıldır ömrüm bunlarla mücadele ile geçti. Ömrüm belki bu işleri düzeltemeye yetmeyebilir, eğer bu şehrin ve bu milletin su ihtiyacını karşılamak, susuzluğu önlemek istiyorsanız, derelerimizde yaptığınız ve sularımızı borulara hapseden HES projelerinden vazgeçin. Bugün Rize ve mahallelerine su verilemiyorsa bunun nedeni yapılan ve yapılacak olan HES projeleridir. 

Sen akarsuyun yüzde 90'ını alırsan geriye ne kalır? Allah aşkına? Taşların arasında kaybolur gider. Ankara’da oturmuş harita üzerinden proje geliştiriyorsun. Milletin dağını ormanını tahrip ediyor, 'Proje geliştirdim' diyor. Sonradan çıkıp 'yağmur yağmadığı için su bulamıyoruz' diyorsun. 

'BORULARA HAPSETTİĞİN SUYU ÖZGÜR BIRAK SU BULURSUN'

Şimdide çıkıp 'gölet yapacağım' diyorsun, su sorununu göletle çözeceğini açıklıyorsun. Hayır, arkadaş su sorununu çözemezsin. Sen önce HES projelerine karşı çık, borulara hapsedilen suyu özgür bırak o zaman su sorunu diye bir şey kalmaz. Eğer HES projeleri iptal edilmezse, su sorununu çözmek için artık Allah'a dua ederek yağmur yağdırmasını isteyeceğiz". 

Öne Çıkanlar