Erdoğan toplu törene katılmıştı: Kayseri'deki o cemevini köy halkı yapmış, devletin ek binası ise bitmemiş

Erdoğan toplu törene katılmıştı: Kayseri'deki o cemevini köy halkı yapmış, devletin ek binası ise bitmemiş
Artı Gerçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı 'toplu açılış ve temel atma' törenindeki cemevlerinden birinin bulunduğu köye gitti. Cemevini kendi imkanlarıyla yaptıklarını anlatan köylüler, devletin başlattığı ek binanın ise bitmediğini söyledi.

Taner ÖZAY


KAYSERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim’de canlı yayın bağlantısı ile biri Kayseri'de olmak üzere dört cemevi açılışı ve 11 ilde cemevi temel atma törenlerine katıldı.

Temel atılan cemevlerinden biri de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Eskiyassıpınar Mahallesinde bulunuyordu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Eskiyassıpınar Mahallesi'ne gidererek tören programını tertip etti. Artı Gerçek, Eskiyassıpınar mahallesine giderek köylülerle görüştü. Mahalle sakinleri, açılış ve temel atma töreni öncesinde yaşanılanları, tören gününü ve sonrasını Artı Gerçek’e anlattı.

koy-genel.jpeg

CEMEVİNİN DUVARLARI BOYATILDI

Eskiyassıpınar sakinlerinin anlattığına göre, mahallede kendilerine yetecek potansiyelde bir cemevi zaten vardı. Bu cemevini kendi imkânları ile yapmışlardı. O gün töreni yapılan ise cemevine ek olarak inşa edilmeye başlanan yapıydı. Söz konusu yapıda inşaat faaliyeti sürüyor. Tören öncesi mahallede hummalı bir çalışma yapıldığını anlatan mahalle halkı, daha iyi görünmesi için cemevi duvarlarının yeniden boyatıldığı bilgisini verdi.

'BİZ ALEVİYİZ, OYUMUZ DA BELLİ, YERİMİZ DE BELLİ'

Köyde yaşayan bazı Alevi yurttaşlar, durumu bir seçim propagandası olarak nitelendirdi. Artı Gerçek’e konuşan köy sakinlerinden Hüseyin Kurt, devletin kendilerine hizmet etmek durumunda olduğunu vurguladı.

huseyin.jpeg

Kurt, şunları söyledi: “Biz Aleviyiz, bizim oyumuz belli, yerimiz belli. Bunu AK Parti yapmıyor. Bunu devlet yapıyor. Biz de bu devletin vatandaşlarıyız. Hizmet insanlar içindir bizde bu hizmetten yararlanmak zorundayız. İlla AK Parti’ye oy verecek halimiz yok. Bunu AK Parti yapmıyor, bunu devlet yapıyor. Bugün AK Parti gider yarın başkası gelir. Hükümet bize hizmet yapmak zorundadır. Burası ek bina olarak yapıldı, bunu yaptı diye bizden oy alacak hali de yok.”

HİZMET VERİLMİYOR

İsmini vermek istemeyen bir köylü de kendilerine hiçbir hizmet verilmediğini dile getirdi. Çevre köylerde kanalizasyon ve internet gibi altyapı hizmetlerinin olduğunu ama sıra kendi köylerine geldiğinde inşaat halinde olan bir ek binanın açılışı ile yetinildiğini aktardı. Köyde en büyük sorunlardan kanalizasyon sorunu olduğunu ifade eden yurttaş, bu ihtiyacın giderilmesi için uzun süredir girişimde bulunduklarını ancak bir türlü bu sorunun giderilmediğini anlattı.

'BU ALEVİLERİ ORTADAN KALDIRMA POLİTİKASIDIR'

Artı Gerçek’e konuşan Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan, açılış töreninin göstermelik olduğunu söyledi. İktidarın Alevilerle ve Alevilikle ilgili politikalarını eleştiren Tan, “Bunların büyük bir kısmı tamamen Aleviliği ortadan kaldırma politikası ya da Aleviliği yok etme politikası diyebiliriz. Bunun en bariz örneklerinden bir tanesi de geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yine belli illerde belli bölgelerde yaşandı” dedi.

dernek-baskani-tan-1.jpeg

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kendisine göre bir Alevi politikası belirlediğini ifade eden Tan, “Bu konuda hiçbir Alevi kurumunun görüşünü almadan kendi çevresindekilerle oluşturduğu politika doğrultusunda bazı köylerde cemevi yaptırdılar. Bazılarının temellerini attılar, bazılarının açılışını yaptılar. Bunlardan bir tanesi de Kayseri’ydi. Kayseri’de dört bölgede, dört köyde cemevi yapacaklardı. Geçmişte bu şekilde açıklamışlardı ama bunun ardında sadece bir tanesini yaklaşık 20-25 gün içinde yaptılar ve açılışını gerçekleştirdiler. Bu köyün de çok acil bir ihtiyacı yoktu. Çünkü zaten orada o hizmetlerin yapıldığı iki tane bina varken onların yanına bir ek bina gibi yer yaptılar."

'ALEVİLİĞİN YASALAR ÖNÜNDE KABULÜ TALEBİMİZDİR'

Devletin sadece Alevilere cemevi yapıp teslim etmesi değil, Aleviliği kabul etmesini beklediğini vurgulayan Tan, “Aleviliğin bir inanç olduğunu sistemin kabul etmesi gerekiyor. Yasaların önünde Aleviliğin kabulü bizim talebimizdir. Seçimler yaklaşırken cemevleri yapıyorlar. 10-11 ilde Cemevleri yaptık dediler. O cemevlerinin açılışında ülkenin cumhurbaşkanı arkasındaki fonda 12 tane alevi kurumunun logolarını koydu. O logoların büyük bir kısmı Aleviliği çağrıştırmayan, Alevilikle ilgisi alakası olmayan logolar. Bunlar bile sistem tarafından, devlet eliyle Aleviliği asimile etme politikasıdır. Bunlara karşı biz örgütlü aleviler, sonuna kadar mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

'CEMEVLERİ SOSYAL TESİS OLARAK ADLANDIRILIYOR'

Tan, mevcut cemevlerinin statüsüne de değindi. Tan, Kayseri Pınarbaşı’ndaki cemevini örnek gösterdi.

"Bunun cemevi olmadığı elimizdeki belgelerle mevcuttur” diyen Tan, şunları söyledi: “Biz, ‘Cemevlerinde ibadet ediyoruz’ diyoruz. Ne yazık ki devlet inşaat ruhsatını verirken sosyal tesis olarak adlandırıyor. Parantez içinde ‘cemevi’ diyor. Bu Alevilere bir hakarettir. Bu haddini aşan bir anlayıştır. Yasalarda böyle bir şey olmamasına rağmen, istedikleri gibi yasalarını kullanan bir yönetim, anlayışla, karşı karşıyayız. O yüzden yapılan o binaları biz de cemevi olarak görmüyoruz çünkü cemevi olarak yapılmamış. Sosyal tesis olarak yapılmış. Alevileri kandırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.”

Öne Çıkanlar