Erdoğan'a sert tepki: Afetten nimet çıkarıp, TOKİ için tarla ve fındık bahçelerini 'acele' kamulaştırdı

Tezcan Karakuş Candan: Bilim yok, akıl yok. Bozkurt’ta taşkın yatağındaki yapılaşmaların onarılmak yerine ivedilikle boşaltılması ve iskan edilmemesi gerekiyor.

Erdoğan'a sert tepki: Afetten nimet çıkarıp, TOKİ için tarla ve fındık bahçelerini 'acele' kamulaştırdı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kastamonu İnebolu ve Küre bölgesinde incelemelerde bulundu. Heyette, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Nihal Evirgen Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu ve Mimarlar Odası Kastamonu Oda Temsilcisi Hakan Sarıkaya yer aldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın selden etkilenen bölgeler için çıkarttığı acele kamulaştırma kararını sert tepki göstererek, "İktidar, afetten nimet çıkartıp TOKİ konutları için bağ bahçe, tarla ve fındık bahçelerini acele kamulaştırdı. Bilim yok, akıl yok. Bozkurt’ta taşkın yatağındaki yapılaşmaların onarılmak yerine ivedilikle boşaltılması ve iskan edilmemesi gerekiyor" dedi.

İnceleme sonrası açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Bozkurt’ta yaşananlar afet değil katliamdır. Su kendi yatağını bulmuştur. Bu rant hırsıyla kaplı akılların, bilimi tekniği dışlayanların sınavıdır. Bu katliam bile isteye, göstere göstere gelmiştir. Dik yamaçları bulunan vadide, en ufak bir yağışta suyun debisinin hızlı geleceği, sele neden olacağı ve meslek odalarımızın uyarıları dikkate alınmadan dere yatağı 30 metreye daraltılmış, taşkın yatağı 2002’den sonra imara açılmıştır. 2010 yılından sonra yapılaşma hız kesmeden devam etmiş ve en son taşkın yatağı alanlarında 9 katlı, 12 katlı yapıların yapılmasının önü açılmıştır" dedi.

‘TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI EKİPLERİ DE BÖLGENİN TAŞKIN RİSKİ OLDUĞUNU TESPİT ETMİŞ’

"Karadeniz bölgesinin çok yağış aldığı bilinen bir durum, Tarım Orman Bakanlığı teknik elemanları hazırladıkları raporlarla bölgenin taşkın riskli olduğunu tespit etmiştir. Önlemler alınması gereken yerde, taşkın yatağının boşaltılması, imar süreçlerinin revize edilmesi, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, tomrukların taşkın yatağında depolanmaması gerekirken iktidar silsile yoluyla bu süreci bildiği halde gereğini yerine getirmemiştir" şeklinde konuşan Candan, "Bozkurt’ta kaybedilen her canın, maddi hasarın sorumlusu iktidardır" diye ekledi.

‘İKTİDAR, RANT ODAKLI YERLEŞİM POLİTİKALARI UYGULUYOR’

soL Haber Portalı'nda yer alan habere göre Candan, "Yerleşim politikalarında asırlardır bilinir; coğrafya yol göstericidir. O yolu izlemezseniz dahası onu yok etmeye çalışırsanız altında kalırsınız" diyerek şöyle devam etti:

"İktidar rant odaklı yerleşim politikaları ile doğayla uyumlu yerleşim politikalarını terk etmiş, bilimi ve tekniği dışlamış, doğaya hükmetme yaklaşımı ile sularını HES’ler ile kelepçelenmiş, suyun yataklarını yapılaşmaya açmış, bilime ve tekniğe aykırı köprüler ve yapılar yapılmasına izin vermiştir. Şimdi bir yandan boşaltılması gereken alanlar onarılarak yeniden kullanıma açılmaya çalışılıyor, bir yandan da bugün yayınlanan Resmi Gazete ile Bozkurt’ta acele kamulaştırma yapılarak TOKİ yapıları yapılmaya çalışılıyor."

‘AFETTEN NİMET ÇIKARAN İKTİDAR, TOKİ KONUTLARI İÇİN TARLA VE FINDIK BAHÇELERİNİ ACELE KAMULAŞTIRDI’

"Biz Bozkurt’ta taşkın yatağı acele kamulaştırılıp tahliye edilip yeşil alan yapılır beklentisi içerisindeyken, iktidar, afetten nimet çıkartıp TOKİ konutları için bağ bahçe, tarla ve fındık bahçelerini acele kamulaştırdı. Bilim yok, akıl yok. Bozkurt’ta taşkın yatağındaki yapılaşmaların onarılmak yerine ivedilikle boşaltılması ve iskan edilmemesi gerekiyor. Karadeniz’de geleneksel yapım teknikleri bugüne yol göstermeli. Köprüler ve konutlar doğayla hemhal olmuş, doğa ile uyumlu mekan üretimi yerine acele kamulaştırma ile tek tip TOKİ konutlarının yapılması, hali hazırda bitki varlığı ile yeşil potansiyeli güçlü olan bir alanda acele kamulaştırma yapılması da, taşkın yataklarındaki yapıların onarılması kadar yanlıştır."

‘SU, YERLEŞİM SINIRINI İZ BIRAKARAK ÇİZMİŞ’

Candan, Bozkurt’taki izlenimlerini ise şöyle aktardı:

"Bozkurtta sokaklar çamur, yönetenler boy gösterip ‘yapılarınızı onaracağız’ diyorlar. Dükkânlar temizleniyor, yeni çerçeve camlar hazırlanıyor. Kapsamlı bir yeniden yerleşim planı yok. Bir dahaki selde gidecek olan yapılar onarılarak kullanıma açılıyor. Derenin kenarında 9-12 katlı yapılar yapılmış durumda. Dereye yakın yerlerde su 6 metre yükselmiştir. Alt katlar bodrum katları hatta bazı noktalarda ikinci katlara kadar su basmış durumda. Yukarda HES’in olduğu bölgede Orman Genel Müdürlüğü’nün ağaçları depolama alanı da birleşince çok büyük bir felakete dönüşmüş. Su yatağını bulmuş ve nereye kadar yükseleceğini hangi noktalara kadar yapılaşma yapılmaması gerektiğinin çizgisini çizmiştir. Herhangi bir sel felaketinde yine aynı sorunun yaşanacağı çok açıktır."

‘BÖLGEDE KOORDİNASYON BOŞLUĞU VAR’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Candan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Henüz alanda girilmemiş yerler var, bulunmamış cansız bedenler var. Kayıplar var. Bariz bir şekilde ağır bir koku yayılırsa müdahale ediliyormuş. Ölü sayısının açıklanandan fazla olduğu bölgedekiler tarafından ifade ediliyor. İnsanlar çaresiz durumda, çok büyük bir kalabalık var ama koordineli bir çalışma yok. Belediyelerin desteğiyle iş makineleriyle çamurlar boşaltılıyor ama onun dışında koordinasyonlarda boşluk var. Bölgenin çok büyük bir koordinasyona ihtiyacı var. Meslektaşlarımız bölgede gönüllü çalışılıyorlar.

NE OLMUŞTU?

Erdoğan, Batı Karadeniz'de sel ve heyelan felaketinin yaşandığı Kastamonu ve Sinop’taki bölgeler için acele kamulaştırma kararı çıkarmıştı.

erdoğan Mimarlar Odası Sinop Bozkurt acele kamulaştırma kastamonu Tezcan Karakuş Candan