Erdoğan’a sunulan ‘FETÖ’ raporu: Küstürmeyelim
'TSK mensupları için geliştirilen FETÖMETRE uygulaması, akademisyenler için de geliştirilmelidir.'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulan raporda ‘FETÖ'yle mücadeleye ilişkin gözlemlenen aksaklıklar dile getiriliyor ve ‘Devlet de millet de bir şans daha vermeli’ önerisi yapılıyor
15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişimi üzerinden 5,5 yıl geçti. Darbeden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile 126 bin kişi kamu görevinden çıkarıldı. Bu arada 17-25 Aralık sürecinden sonra ‘FETÖ’ ile mücadelede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirdiği bir ismin hazırladığı raporun 2021 yılının ağustosunda güncellendiği ortaya çıktı. Güncellenen raporda "Örgüt üyelerinin örgütçü olmayan aileleri devlete küstürülmemeli, çocukları dışlanmamalı", "Örgüt üyesi "FETÖ"yle arasına kalın bir çizgi çektiyse devlet de millet de şans vermeli" önerileri dikkat çekiyor.
Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın habere göre raporun bazı bölümleri şöyle:
"İhraçların tamamını "FETÖ"cü kabul etmek hukuka da dinimize de uygun değil"
"İhraçlarda şahsımın da yer aldığı ve en titiz tartışma ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra, mensuplarının yüzde 20'sinden fazlasının atıldığı bir kurumda, açığa alınan 4 bin 500 kişiden 450'sinin iade edildi. Hiç hata yok denilen ByLock delilinde 11 bin 482 kişinin Mor Beyin mağduru olduğunu öğrendik. Bu nedenle kamu görevinden ihraç edilmesine rağmen OHAL Komisyonu ve yargı süreci devam eden 125 bin kişinin tamamını "FETÖ" üyesi ya da iltisaklısı kabul etmenin ne dinimize ne de hukuk devletine uygun olmayacağı gerçeği, uygulamalar sırasında göz önünde tutulmalıdır.
"Örgüt üyesi "FETÖ"yle arasına kalın bir çizgi çektiyse devlet de millet de şans vermeli"
"Bugün muhalifi de muvafıkı da ifade etmektedir ki, "FETÖ"yle mücadele bizzat Sayın Cumhurbaşkanı'nın kararlılığı sayesinde etkili olarak yürümektedir. KHK ile "FETÖ" iltisakı nedeniyle kamu görevinden çıkarılan bir vatandaşımız, bu kararlılıkta olmasa bile "FETÖ" ile arasına kalın bir çizgi çektiyse, devletin de milletin de o vatandaşımıza bir şans vermelidir.
"Beraat edenleri, itirafçı olanları halkı bombalayanla bir tutmak doğru değil"
"Beraat etmesine rağmen kamu görevinden çıkarılmış kişilerin tamamını, pişmanlığını ifade ederek etkin pişmanlıktan yararlananları, 15 Temmuz gecesi insanlara silah doğrultup bombalayanlarla aynı muameleye tabii tutmak doğru bir mücadele yöntemi değildir."
"Suçun şahsiliği ilkesi herkese eşit uygulanmalı"
"Bir tarafta, Bank Asya'da çalıştığı veya "FETÖ"nün talimatıyla hesap açanların kamu görevinden atıldığı, öte yanda bankanın Genel Müdürlüğü'nü yapıp Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı'na atananlar... Bir tarafta Sızıntı, Zaman gazetesi abonesi diye hukuki işleme tabi tutulanlar, öte yanda "FETÖ"nün en büyük bağışçılarından ve Zaman gazetesinin ortağı F.T. hakkındaki beraat ve takipsizlik kararı... Bir tarafta kendisi hakkında hiçbir "FETÖ" delili bulunmayan ama kardeşi ByLock kullanıcısı diye memuriyete alınmayanlar, öte yanda kardeşi darbeden tutuklu olduğu halde 15 Temmuz'dan sonra bakan, milletvekili, büyükelçi olanlar... Hukukun en temel prensiplerinden olan 'Suç ve kabahatlerdeki şahsilik' prensibi, herkese eşit ve adil uygulanmalı."
"Yargı mensupları arasında 'alt tabakayla uğraşıyoruz' dedikodusu var"
"Bazı kişilere açılan davalar ile, "FETÖ"yle mücadelenin sulandırıldığı, muhalifleri tasfiye aracına dönüştüğü, F.T.'nin, damatların, akrabaların ayrıcalıklı olduğu dedikoduları, yargı mensupları tarafından adliye çevrelerinden ifade ediliyor. Yargı mensupları arasındaki 'Biz ibadet/ticaret kısmının alt takımıyla uğraşıyoruz' söylemleri de dikkate alınarak, uygulamaların delil ve gerekçeleri, mevzuatın elverdiği ölçüde kamuoyu ile paylaşılmalı."
"Başbakan Yardımcısı "FETÖ"ye yaptırımlara itiraz ederken vatandaştan beklemek adil değil"
"Siyasilerin suç ve ceza için milat belirleyip belirleyemeyeceği tartışılırken, 7 Şubat 20212, 17-25 Aralık 2013 operasyonları, MİT mensuplarının refakat ettiği tırların durdurulması gibi olaylar, "FETÖ"nün suç örgütü kimliğini görünür kılmıştır. O dönemlerde bazı Başbakan Yardımcısı, Bakan, siyasi parti genel başkanı ve iktidardan ya da muhalefetten birçok milletvekilinin "FETÖ"ye yönelik yaptırımlara itirazları dikkate alındığında, 2014 ve 2015 yıllarında sıradan vatandaşların, bu yapının terör yüzünü bilmelerini istemek adil olmayacaktır."
"Çocukları dışlanmamalı, örgütçü olmayan aile bireyleri devlete küstürülmemeli"
"Örgüt mensupları kolektif cezalandırılmayarak, örgütçü olmayan anne, baba, kayınvalide, kayınpeder ve kardeşlerinin devlete küsmelerinin önüne geçilmelidir.
Örgüt mensuplarının devlet okullarında öğrenim görev çocukları, öğretmen ve öğrenciler tarafından dışlanmamalıdır. Bu öğrencilerin ekonomik ve psikolojik durumları gözetilerek, başarılı öğrencilerin diğer öğrenciler gibi yurt ve burs yönünden ayrım görmemelidir."
"Yüzleşmeleri sağlanmalı"
"Yıllarca aldıkları eğitimle mankurtlaştırılan kişilere özel hazırlanmış videolar, ceza ve tevkif evlerinde izletilerek, nasıl canavarsa his sahibi olan bir Frankeştan'a dönüştükleriyle yüzleşmeleri sağlanmalıdır."
"Örgütten ayrılanlar, çocuklarının nafakası, kira gibi nedenlerle örgüte muhtaç bırakılmamalı"
"FETÖ"nün geçmişte kişilerin dünya ve ahiretlerinin gözeten bir sosyal güvelik şemsiyesi gibi görülmesi onu cazibeli kılmıştır. Bu nedenle örgüt üyelerinin "FETÖ"den ayrıldıkları takdirde çocuklarının nafakalarının temini, ev kirası gibi rutin ödemelerinde örgüte muhtaç bırakılmamalıdır. Devlet bu kişilerden askerliğini yapmayanı askere aldığına, gelir elde edenden vergi almaya devam ettiğine göre, kamu görevinden ihraç edilen örgüt üyelerinin özel sektörde çalışabilmesi için hukuki bir engelden ziyade psikolojik bir engel bulunmamadır."
"İtirafçıları kapsayan bir organizasyonunun olmaması, devletimizin eksikliğidir"
"İtiraf müessesesi son derece önemli olup itibarsızlaştırılmamalıdır. MİT ve EGM'nin "FETÖ"nün çözülmeleri engellemek için itirafçı olunmaması, olunsa bile 1-2 ismin verilmesi yönünde istihbari bilgileri var. Bu bilgilere rağmen hala itirafçıları kapsayan bir organizasyon kurulmamış olması, devletimizin eksikliğidir. Mevcut düzenlemede, darbe suçuna karışıp itirafçı olanlarla bir itiraflarından vazgeçtiler."
"Akademisyenler için FETÖMETRE geliştirilmeli"
"TSK mensupları için geliştirilen FETÖMETRE uygulaması, akademisyenler için de geliştirilmelidir. "FETÖ" iltisaklısı olduğu bilinmesine rağmen delilsizlik nedeniyle halen üniversitelerimizde görev yapan bazı akademisyenler, görevlerine devam etmektedir."
"Güç zehirlenmesine karşı görev süresi en çok 3 yıl olmalı"
"FETÖ" ile samimi olarak mücadele ederken süreç içinde kullandıkları yetki nedeniyle güç zehirlenmesi yaşanabileceği dikkate alınarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi çok büyük illerin dışındaki kolluk ve savcılık makamlarındakilerin görev süresi en çok 3 yıl olmalıdır."