Erdoğan'ın sarayları için talan bitmiyor: 130 futbol sahasına yakın alan yapılaşmaya açıldı
Muğla'da yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı için 27 hektar daha yapılaşmaya açılıyor. Böylece yazlık saray için toplamda 130 futbol sahasına yakın alan yapılaşmaya açılmış oldu.
Muğla Marmaris Okluk Koyu’nda yaptırılan 300 odalı yazlık sarayın olduğu yerleşke ve çevresindeki tahribat büyüyor. Bölgede yüzme havuzlu küçük saraycıklar, 3 helikopter pisti ve güvenlik alanı için imara açılan 65 hektarın ardından 27 hektarlık alanın daha statüsünde değişiklik yapıldı. Böylece toplamda 130 futbol sahasına yakın alan yapılaşmaya açıldı.
Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre alandaki statü değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Muğla Gökova Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında yapıldı. 27 Aralık 2019’da Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Okluk Mevkii-1 bölgesinin statü değişikliği kararını bakanlığa gönderdi. Bakanlık 29 Aralık’ta kendisine ulaşan komisyon kararını 16 Ocak’ta onayladı.
ERDOĞAN’IN SARAYI İÇİN BÖLGENİN DOĞAL SİT ÖZELLİĞİ KALDIRILDI
Bakanlık, böylelikle 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin verdiği yetkiye dayanarak Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı’nın hemen yanında yer alan ve şantiyeyi de içine alan 27,4 hektarlık ormanlık alandaki doğal sit şerhini kaldırdı. Bölgenin statüsü yapılaşmaya olanak sağlayan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Koruma Kullanım Alanı’ olarak değiştirildi.
RESMİ GAZETE’DE KARAR YAYIMLANDI
Bu değişikliğe olanak sağlayan adımlar aralık ayı başında atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 9 Aralık 2019’da Resmi Gazete’de bir ilke kararı yayımladı. Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu’nun kararı ile doğal sit alanları, "kesin korunacak hassas alan", ‘nitelikli doğal koruma alanı’, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak sınıflandırıldı. Okluk Koyu’ndaki statü değişikliği ile de sadece yörede yaşayanların geleneksel yaşam şekillerine uygun yapıların korunması, yenilerinin yapımına izin verilmemesi, en fazla kamping alanı yapılmasına izin veren hükümler aşıldı. Buna göre, 27,4 hektarlık alanda, düşük yoğunluklu yerleşim faaliyetleri ve turizm faaliyetleri yürütülebilecek. Koruma amaçlı imar planına uygun olması koşuluyla turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve düzenli depolama tesisi yapılabilecek.