Eren Keskin'e 'Başbakanlık kararı'yla pasaport yasağı
'Başbakan ortada yok ama yasakları hala devam ediyor.'
Martin Ennals Ödül törenine katılmak üzere İsviçre'nin Cenevre kentine gitmek için pasaport başvurusu yapan Eren Keskin'e pasaport verilmedi. Yurt dışı yasağının kaldırıldığını hatırlatan Keskin, "Başbakanlık kararı ile yurtdışına çıkışım yasaklanmış. Ortada başbakan yok ama yasakları devam ediyor" dedi.
İsviçre'nin Cenevre kentinde 13 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan 2019 Martin Ennals Ödül törenine katılmak üzere el konulan pasaport başvurusunu yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin'e ret cevabı verildi. Ret gerekçesinde, Keskin hakkında İçişleri Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda dönemin başbakanlığı tarafından yurt dışı yasağı konulduğu ifade edildi.
'YURT DIŞINA GİTMEYECEĞİM'
Bu durumu değerlendiren Keskin, kesinlikle başka bir nedenle yurtdışına gitmediğini, ödül törenine katılmak için gideceğini vurguladı. Sadece 3 günlüğüne yurtdışına gideceğini ifade eden Keskin, "Asla yurt dışına çıkmayı düşünmüyorum. Benim insan hakları faaliyetlerimin, son derece önemli bir ödüle aday gösterilmesini dikkate aldığımızda Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin insan hakları savunucularına nasıl baktığı bir kez daha ortaya çıktı. Ben sadece denemek için başvuru yaptım. Mahkemeler tarafından konulan tüm yasaklar kaldırıldığı için başvurumu yaptım ama böyle bir yasakla karşılaştım" diye belirtti.
'BAŞBAKAN YOK YASAKLARI DEVAM EDİYOR'
Yasağın İçişleri Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda başbakanlık kararı ile alındığını hatırlatan Keskin, "Başbakan yok ortada ama başbakan yasakları hala devam ediyor" dedi. Keskin, uygulamanın mahkeme kararının hükümsüz olduğu anlamı taşıdığını dile getirdi.
YASAK MAHKEMECE KALKMIŞTI
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ana davasının 10 Ekim 2018'de İstanbul 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında mahkeme heyeti, gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni ve insan hakları savunucusu Avukat Eren Keskin hakkındaki yurt dışı yasağı kaldırmıştı.
2019 MARTİN ENNALS ÖDÜLÜ
Martin Ennals Ödülü, 1968’dan 1980’ e kadar Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreterliği görevini yürütmüş olan Martin Ennals’ın şereflendirilmesi için on farklı saygın insan hakları kurumu tarafından seçilir. Ödülü kazanan kişiler insan haklarının savunulmasında içten özveri göstermiş oldukları için seçilirler, bu kişiler çoğunlukla hapsedilme, işkence tehditi ya da daha kötü koşullar altında çalışırlar. Ödülün sağladığı uluslararası tanınmaya ilaveten kariyerlerinde ve çalışma alanlarında yükselmelerini sağladığı gibi genellikle önemli bir koruma da sağlamaktadır.
2019 Martin Ennals Ödülü 13 Şubat 2019 tarihinde, önceki yıllarda da olduğu gibi Cenevre’de düzenlenecek olan bir törenle sahibine takdim edilecek. 2019 Martin Ennals Ödülü için üç insan hakları savunucusu finalist seçildi. Finale kalanlar Türkiye'den uzun yıllardır insan hakları alanında çalışmalar yapan Avukat Eren Keskin, halkının topraklarının, madencilik alanında kullanılmak için önemli ticari çıkarlar için kaybedilmesi ile karşı karşıya kalmaları nedeniyle kendisin de üyesi olduğu Afro-Kolombiya etnik grubuna liderlik yapmış olan Marino Cordoba Berrio ve mülteci hakları konusunda çalışan bir insan hakları savunucusu olan Sudanlı Abdul Aziz Muhamat oldu.
Jürinin oluşturduğu Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ise şu şekilde: Uluslararası Af Örgütü, Human Rights Watch, Human Rights First, FIDH - Int’l Federation for Human Rights,World Organisation Against Torture, Front Line Defenders, International Commission of Jurists, Brot fuer die Welt, International Service for Human Rights, HURIDOCS. (Mezopotamya ajansı)