Erkan Özgür Malatya depremlerini değerlendirdi: 'Depremler sürecek, binalar çok yoruldu'

Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, kentteki son depremlerin aktif olan Yeşilyurt Fayı'nda meydana geldiğine dikkat çekti. Depremlerle binaların yorulduğunu vurgulayan Özgür, yeniden hasar tespit çalışması yapılması çağrısı yaptı.

Yusuf DURDU


MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Malatya’da son günlerde üst üste yaşanan depremler kentte korku ve paniğe neden oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, "Son depremlerle binalar yoruldu, Malatya'da yeniden hasar tespit çalışması yapılmalı" dedi.

9 Ağustos’taki 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından, 10 Ağustos’ta 5.3 büyüklüğündeki depremle sarsılan Malatyalılar,12 Ağustos’ta 4.8, 4.5 ve 4.2 büyüklüklerindeki depremlerle büyük korku yaşadı. AFAD verilerine göre Malatya'da 1-15 Ağustos arasında büyüklükleri 0,8 ila 5,3 arasında değişen 484 deprem kaydedildi.

'YEŞİLYURT FAYINDAKİ DEPREMLER ARTÇI DEĞİL'

Artı Gerçek'e konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, Yeşilyurt’tan geçen aktif bir fay olduğunu ve buna dört yıldır dikkat çektiklerini vurguladı. Özgür, "Bu fay hattında 27 Şubat'ta 5,6 büyüklüğümde bir deprem meydana gelmişti. Bu, fay hattının üretebileceği en büyük deprem. Bunun üzerine çıkacak gibi görünmüyor ama artçıları devam ediyor. 9 Ağustos’ta 4,4 ve 10 Ağustos’taki 5,3 büyüklüğündeki depremler, aslında Yeşilyurt Fayı üzerinde gerçekleşen depremlerdi. Bu depremler artçı değildi" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür

'DEPREMLER MALATYA MERKEZİNE YAKIN YERDE OLUYOR'

Özgür, 12 Ağustos’ta üst üste yaşanan depremlerin 10 Ağustos’taki 5,3 büyüklüğündeki depremin artçıları olduğuna dikkat çekti. Depremlerin yüzeye ve Malatya merkezde yakın yerlerde meydana gelmesinden dolayı daha fazla hissedildiğini dile getiren Özgür, “Bunun nedeni fay hattına çok yakın olmamızdan kaynaklanıyor. Bu yaklaşık bir yıl devam edecek gibi görünüyor” dedi.

'TOKİ KONUTLARI FAY HATTI YAKININDA'

Malatya’daki deprem konutlarının Yeşilyurt'taki İkizce bölgesinde yapıldığına dikkat çeken Özgür, şunları söyledi:

“TOKİ bazı şeyleri aceleye getiriyor. Kendi açılarından haklı olarak vatandaşlara bir an önce ev yapmak istiyorlar ama biz orada diri bir fay hattının geçtiğini söyledik. Tabii bu fay hattı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) diri fay hattında yer almadığı için sanırım TOKİ bunu çok fazla dikkate almadı. Biz, o bölgeye konutların yapılmasını çok tasvip etmedik. Uyarmamıza rağmen yapılaşma devam ediyor. Altay Kışlası’nın olduğu alana bu evler yapılabilirdi. Jeolojik zemin etüt raporları yapılmadan TOKİ konut yapımına başladı."

'SON DEPREMLERLE BİNALAR AŞIRI DERECEDE YORULDU'

Orta hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini de dile getiren Özgür, “Yaşanan son depremlerden sonra orta hasarlı binalara girmek risk teşkil ediyor. Orta hasarlı binaların ağıra döndüğünü görüyoruz. Malatya’da yeniden bir hasar tespit çalışmasının yapılmasını savunuyorum. Bir haftadan beri yaşanan depremlerden sonra binalar aşırı derecede yoruldu. Ağır olan binalar iyice ağırlaşmaya, orta hasarlı binalar ise ağır hasarlıya dönmeye başladı. Hafif hasarlılar ise orta hasarlıya dönüyor. Yetkililerin bir an önce Malatya’daki binaların kimliğini çıkarmaları gerekiyor. Binanın neyi var neyi yok bilmeliler” diye konuştu.

'DENETİMSİZ PROJESİZ KAÇAK YAPILAR ARTIYOR'

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın özellikle orta hasarlı binalarla ilgili net bir karara verememesinden dolayı halkın mağdur olduğunu dile getiren Özgür, şöyle devam etti:

“Vatandaşlar orta hasarlı binaların ne olacağını bilmiyor. Kentsel dönüşüm mü, yoksa yerinde dönüşüm mü olacak, devlet ne kadar yardım edecek, nasıl olacak? Hiç kimsenin birşey bildiği yok. Bir önceki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanımız orta hasarlı binaların güçlendirilmesinden bahsetmişti, şu anki bakanımız ise orta hasarlı binaların yıkılması gerektiğini savunuyor. Bunun hangisi doğru, nasıl olacak? Yıkılacaksa, güçlendirme projeleri belediyelerde niye kabul ediliyor? Vatandaş niye boşuna ücret ödemeye başladı?

İnsanlar önünü göremiyor, dolayısıyla insanlar kaçak yapı yapmaya başladılar. Denetimsiz ve projesiz kaçak yapılar yapılıyor. Yarın bu binalarda olası bir depremde sıkıntı yaşayacak. Yanlış üstüne yanlışla gidiyoruz. İnsanlarda haklı başlarını sokacak bir yer olsun istiyor. Orta hasarlı binalar eğer güçlendirilecekse buralarda yaşayan insanlar dışarıda kalacak. Yeterince konut ve konteyner yok. Bir sürü sorun var.”

Öne Çıkanlar