Erzincan'daki madeni işleten şirketin Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları iki saat önce gönderilmiş, üç gün sonra gördüm

Anagold'un Türkiye Müdürü C.Y.D., İliç'teki maden faciasından 2 saat önce, bölgede çatlakların olduğuna dair fotoğrafların e-posta ile geldiğini söyledi. "Teknik dışındaki konulardan sorumluyum" diyen C.Y.D. fotoğrafları ise 3 gün sonra gördüğünü söyledi.

Erzincan'daki madeni işleten şirketin Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları iki saat önce gönderilmiş, üç gün sonra gördüm

Artı Gerçek - Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin toprak altında kaldığı altın madeni faciasına ilişkin geçen gün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Anagold Madencilik A.Ş.’nin Türkiye Müdürü C.Y.D.'nin ifadesi ortaya çıktı.

C.Y.D., "Olaydan 2 saat önce bölgede çatlakların olduğuna dair I.R.G. bilgilendirme amaçlı fotoğraf attı ve önlem aldığına dair mail attı. Bu maili yurt dışındaki saat farkı nedeniyle görmemiştim. Olaydan sonra direktör arkadaşların uyarması ile olaydan 3 gün sonra maili gördüm” dedi. C.Y.D. ayrıca, maden bölgesindeki faaliyetlere, projelere, denetimlere, eksikliklere ve facianın sebeplerine ilişkin bilgisi olmadığını ileri sürdü.

Erzincan İliç’te Çöpler Altın Madeninde siyanürlü yığın liçi sahasında meydana gelen çökmenin üzerinden 10 gün geçti ve 9 maden işçisine halen ulaşılamadı. İçişleri Bakanı Ali yerlikaya da dün (21 Şubat) yaptığı açıklamada maden faciasının yaşandığı bölgede arama kurtarma çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı.

İliç’te arama kurtarma çalışmaları durdurulurken, madeni işleten Anagold firmasının gözaltına alınıp serbest bırakılan Türkiye Müdürü C.Y.D.’nin ifadeleri ortaya çıktı.

'OKSİT BİRİMİ PROJEYE UYGUN ŞEKİLDE YÜKLEME YAPMAKTADIR'

Maden faciasına ilişkin soruşturmada yurt dışına çıkış yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şirketin Türkiye'deki müdürü C.Y.D. ifadesinde, maden sahasındaki yığın liç alanında oluşan çatlaklarla ilgili kendisine gönderilen uyarı e-postasını 3 gün sonra gördüğünü belirtti.

İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki altın madenini işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.Y.D, savcılıktaki ifadesinde, 6 Şubat 2024'te şirketin yönetim kurulu başkanı olarak göreve başladığını söyledi.

Toprak altında kalan işçilerden dördünün ana firmanın, beşinin ise alt yüklenici firmanın çalışanları olduğunu anlatan C.Y.D, maden sahasında yapılan yığın liçlerin dizaynıyla ilgili projeyi, şirketin bünyesindeki proje birimi ile bir firmanın hazırladığını belirterek "Projelendirmenin olurunu aldıktan sonra oksit birimine vermektedir. Oksit birimi projeye uygun şekilde yükleme yapmaktadır" ifadelerini kullandı.

'KAYAN KÜTLENİN NE KADAR MİKTAR OLDUĞUNU BİLMİYORUM'

Denetlenmesinin ne şekilde yapıldığını bilmediğini belirten C.Y.D, şunları söyledi:

"Bu olayla ilgili yerin güvenliğinden bildiğim kadarıyla oksit proses birimi ve İSG birimi sorumludur. Bu olayda jeoteknik birimi kayıtları incelediği için ilgili birime bilgi vermek, gerekli önlemlerin alınması konusunda öneride bulunmak ve durdurmakla yükümlüler. Kayan kütlenin ne kadar miktar olduğunu bilmemekteyim. Radar sistemindeki tehlike seviyeleri hakkında bilgim bulunmamaktadır ancak risk analizleri sonucunda jeoteknik birimi seviyeye göre ilgili kişilere bunu bildirmekle yükümlüdür hatta yüksek riskli durumlarda şirketin üst yöneticilerine bu bilgilerin verilmesi gerekmektedir."

'EĞER BİR SORUMLULUĞUM BULUNSAYDI...'

Maden sahası ile ilgili sorumlu Kanadalı I.R.G'nin tutuklanması nedeniyle toprak kaymasının ardından yapılan operasyonu kendisinin yönettiğini söyleyen C.Y.D, "Bu olayla ilgili sorumlu olduğumu düşünmemekteyim. Söz konusu olayda ilgili birimlerin kendi bünyesinde inisiyatif ve sorumlulukları bulunmaktadır. Eğer bir sorumluluğum bulunsaydı alt birimde çalışanlar bana bir şekilde ulaşıp talimatları alırlardı. Sadece bilgilendirme amaçlı I.R.G'den benim bulunduğum mail grubuna mail gelmiştir. Suçlamaları kabul etmiyorum" şeklinde savunma yaptı.

'OLAYDAN 2 SAAT ÖNCE BÖLGEDE ÇATLAKLARIN OLDUĞUNA DAİR I.R.G. BİLGİLENDİRME AMAÇLI FOTOĞRAF ATTI'

C.Y.D, Sulh Ceza Hakimliğine verdiği ifadede ise facia günü ABD'de bulunduğunu, ABD saatine göre 04.30'da olayla ilgili kendisine telefonla aranarak bilgi verildiğini, daha sonra I.R.G. ile görüştüğünü ifade etti.

C.Y.D, yığın liç alanındaki çatlaklarla ilgili fotoğraflara ilişkin, şunları anlattı:

"Olaydan 2 saat önce bölgede çatlakların olduğuna dair I.R.G. bilgilendirme amaçlı fotoğraf attı ve önlem aldığına dair mail attı. Bu maili yurt dışındaki saat farkı nedeniyle görmemiştim. Olaydan sonra direktör arkadaşların uyarması ile olaydan 3 gün sonra maili gördüm. Böyle durumlarda üst yöneticilere mail atılmaktadır. Bunlar rutin bilgilendirme mailleridir. Bununla ilgili I.R.G. herhangi bir talimat almak için bu maili atmış değildir."

Radar sistemlerinin alımıyla ilgili C.Y.D, "2023 yılı Aralık ayında radar sistemine ait cihazların bu yılki bütçeye girdiğini biliyorum hatta alımı ile ilgili onay alındığını bilmekteyim. Bu cihazlar yurt dışından alındığı için alım süreci uzamış olabilir" ifadesini kullandı.

C.Y.D, kendisinin yığın liç sahasından sorumlu olmadığını, finansal yapı ile ilgili işlemlerden yükümlü olduğunu iddia etti.

Avukatı da suçlamaları reddederek müvekkilinin göreve faciadan bir hafta önce başladığını, görevinin finansal yapı ile ilgili olduğunu, maden sahasındaki operasyon, teknik konuda görev ve yetkisinin bulunmadığını savundu. (AA)