Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen: 'Barış sürecini ilerletmemiz gerekiyor'

Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen: 'Barış sürecini ilerletmemiz gerekiyor'
Eski AİHM eski yargıcı Rıza Türmen, Kürt sorunu çözülmeden, Türkiye'nin demokratikleşmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Barış için fırsat kapısının aralandığını belirten Türmen, "Barış sürecini ilerletmemiz gerekiyor" dedi.

Artı Gerçek - Demokrasi İçin Birlik (DİB) 'Şimdi değilse ne zaman?' başlılığıyla Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde meclis toplantısını yaptı.

Toplantıya çevrimiçi bağlanan Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen, MHP Genel Başkan’ı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında PKK Lideri Abdullah Öcalan'a dair konuşmasına dikkat çekerek, "Kürt sorunu, demokrasi çerçevesinde ele alınması gereken bir meseledir. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşmesi mümkün değildir. Ancak bu konuya doğru bir şekilde yaklaşılmıyor. Türkiye'de, Kürt sorununa çözüm bulunmadan demokrasiye ulaşılamaz. Bu noktada, Türkiye'nin demokratikleşmesiyle Kürt sorununun birlikte ele alınması doğru bir yaklaşımdır" dedi.

ERDOĞAN'IN YENİ ANAYASA İSTEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Anayasa değişikliğine işaret eden Türmen devamla şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanının yeniden aday gösterilmesi için anayasa değişikliği yapılmak isteniyor ve bu ömür boyu cumhurbaşkanlığına giden bir yol olabilir. Bunun için 360 oya ihtiyacı var. Bu yeni açılımın altında yatan nedenlerden birisi olarak okunabilir. Ancak Bahçeli'nin yaşadıklarına, geçmişte Öcalan'ı idam etmek isteyen bir parti başkanının şimdi Öcalan'ı Meclis'e katmak istediğini görüyoruz. Bu kadar büyük bir parça var. Ancak bunların hepsi olsa bile, PKK de aslında bir sonuçtur. Öcalan'ın ortaya çıkması, Kürt sorununun bir sonuçları. Kürt sorunu çözülemediği için PKK ortaya çıktı."

'BU SÜREÇTEN FAYDALANMALIYIZ'

Fırsat kapısının aralandığını belirten Türmen, sürecin ilerletilmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Niyet ne olursa olsun, bu süreçte bir fırsat kapısı aralanmıştır. Bizim bu kapıdan içeriye girmemiz ve barış sürecini ilerletmemiz gerekiyor. Her gün aynı tekrarlara saplanarak, diyalog kapısını silmek çözüm değil. Bu fırsatı değerlendirerek barışı sağlamak için daha adımları kararlılıkla atmalıyız. Bu süreçten faydalanmalıyız. Bizim demokrasi için birlik olarak burada önemli bir rolümüz var. Daha önce de ifade edildiği gibi, partileri cesur adımlar atmaya teşvik edebilir, bu yönlü fikirler üretilebilir. Belki de bu toplantıda, Türkiye ile ilgili adımları nasıl atacağımız konusunda bir karara varmalıyız. Oynamak için karakterlerin netleştirilmesi ve bu doğrultuda hareketler. Bu süreci doğru anlamalı ve etkin bir şekilde organize olmalıyız.” (MA)

Öne Çıkanlar