Eskişehir'de depreme riski nedeniyle boşaltılan okulda çalışma yapılmadı: Bir yıldır çözüm bekleyen veliler eylem yaptı

Eskişehir'de geçen yıl eylül ayında depreme dayanıksız olduğu için boşaltıla Sami Sipahi Ortaokulu için hiçbir çalışma yapılmadı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan veliler yeni dönemde kendilerine okul binası tahsis edilmesini istedi.

Eskişehir'de depreme riski nedeniyle boşaltılan okulda çalışma yapılmadı: Bir yıldır çözüm bekleyen veliler eylem yaptı

Özge ZAİM

ESKİŞEHİR - Eskişehir Anadolu Lisesi, Porsuk İlkokulu, Ziya Gökalp İlkokulu, Tunalı İmam Hatip Lisesi, Mualla Eylül Zeyrek İlkokulu ve Sami Sipahi Ortaokulu 11 Eylül 2023'te depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Yaklaşık bin öğrencisi olan Sami Sipahi Ortaokulu, Halil Sözer Ortaokulu’na taşındı ve okulda ikili eğitime geçildi. Ancak aradan geçen 9 aylık sürede Sami Sipahi Ortaokulu'nda deprem güçlendirme çalışması başlamadı. Öğrenci velileri bugün Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

'BİR YILDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI'

Sami Sipahioğlu Ortaokulu velileri adına konuşan Deniz Durmuş, "Geçen sene eylül ayında hasarlı olduğu için okulumuz için yıkım kararı çıktı. Okul alanımızda iki bina vardı ve bir tanesini güçlendirsek yeterli dendi. Yani yıkım güçlendirmeye döndü. Ardından bizi Halil Sözer Ortaokulu’na taşıdılar. Aradan geçen bir yılda okulumuzda hiçbir şekilde tadilat yapılmadı ya da yeni bir okul binası inşa edilmesi ile ilgili bir çaba sarf edilmedi. İl Milli Eğitim Müdürümüzden derdimize derman olmasını talep edeceğiz. Tek isteğimiz çocuklarımızın daha sağlıklı bir şekilde eğitim alacakları bir okul binası. Bir yıldır değişen bir şey olmadığı için taleplerimizi dile getirmeye, dilekçelerimizi sunmaya geldik” dedi.

'SINAVA HAZIRLANAN 7 VE 8'İNCİ SINIFLAR DERSHANEYE GİTMEKTE ZORLANIYOR'

Çocuklarının öğlenci olarak eğitim aldığını belirten Durmuş, "Çocuklarımız saat 13.30’da derse giriyor ve saat 19.30’da dersten çıkıyor. Okulda misafir olduğumuz için öğlenci olduğumuz söyleniyor ama özellikle sınava hazırlanan 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri için öğlenci olmak büyük sıkıntı yaratıyor. Çünkü dershaneye gitmeyi planlıyorlar ama bu da pek mümkün olmayacak" diye konuştu.

'BİZE BİR KAMU BİNASI TAHSİS EDİLSİN'

Okula yeni bir bina tahsis edilmesini isteyen Durmuş, "Bizim binamız ile ilgili hiçbir çalışma başlamıyor ama Karayolları Müdürlüğü içerisine yeni bir bina yapılıyor. En azından bizleri oraya taşısınlar. Bizim okulumuz bittiğinde de zaten kendi okulumuza geçeceğiz. Karayolları içerisindeki binanın bize verilmesini ya da başka bir kamu binasının tahsis edilmesini bekliyoruz. Hiçbir şey yapılamıyorsa da hakkaniyetli bir şekilde bir dönem sabahçı bir dönem öğlenci olarak devam etmek istiyoruz" dedi.

'HAKKANİYETLİ BİR KARA VERİLMELİ'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarını hatırlatan Durmuş, "Maliye Bakanı yüzde 65’i bitmiş kamu binalarının tamamlanacağını, kalanının tamamlanmayacağı söylenmişti. Dolayısıyla binaların biteceğini düşünmüyoruz. O yüzden yeni bir bina istiyoruz ve Karayolları içinde yapılmış bir bina varken bunu talep ediyoruz. Bin öğrenciyi mağdur etmektense hakkaniyetli bir karar verilebilir" diye konuştu.

okul eskişehir derprem