Eylemde öldürülen Daşkan davasında beraat: Yargı örtbas etti
'Dosyadaki bilirkişi raporu bu kurumsallaşan cezasızlık hukukunun bir yansımasıdır.'
Adana'da Murat Daşkan’ın öldürülmesine ilişkin yargılanan polis hakkında beraat kararı verilmesine tepki gösteren dosya avukatı İlhan Öngör, dosyanın araştırılmayan yanlarına dikkati çekerek, olayın yargı eliyle örtbas edildiğini kaydetti.
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi'nde 1 Şubat 2016 tarihinde yaşanan toplumsal bir gösteriye müdahale sırasında vurulan Murat Daşkan’ın ölümüne ilişkin polis memuru B.O. hakkında açılan davanın 5’nci duruşması dün Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, sanığın üzerine atılı suçlamaya dair yeterli somut delil bulunmadığını ileri sürerek, beraat kararı verdi.
YARGI ELİYLE ÖRTBAS
Karara tepki gösteren dosya avukatı İlhan Öngör, karara itiraz edeceklerini ve istinafa başvuracaklarını aktardı. Sanığın polis olduğu dosyalarda yargının yavaş işlediğine dikkati çeken Av. Öngör, Daşkan’ın polis kurşunuyla öldürüldüğüne vurgu yaparak, "İlginçtir, olay saatinde olayın işlendiği mahallede elektrikler kesilmiş, olayın faili olan polisin içinde bulunduğu akrep aracının üst tepe kamerası bozulmuş, olay anında hiçbir görgü tanığı olmadığı iddia edilmiştir. Savcılık tarafından tüm bu şüphe uyandıran hususların hiçbiri araştırılmamıştır. Soruşturma sürüncemede bırakılmıştır. Israrlı hukuki süreç takibimiz ve konu ile ilgili etkili soruşturmanın yapılmadığına dair Anayasa Mahkemesi'ne başvurularımız neticesinde 4 yıl aradan sonra fail polis hakkında ‘olası kastla insan öldürme' suçundan dava açılmıştır. Ancak eksik inceleme ve araştırmaları göz önünde bulundurulmayarak, tarafların beyanları ve olay yeri keşfi ile yetinilerek beraat kararı verildi. Olay yargı eliyle örtbas edilmiştir" diye konuştu.
'KAMU GÖREVLİLERİNE CEZASIZLIK HUKUKU'
Öngör, "Kamu görevlilerinin cezasızlık hukuku ile korunması Türkiye yargı sisteminin kurumsallaşmış bir gerçeğidir" dedi. Beraat kararının "cezasızlık hukukunun" sonucu olarak nitelendiren Öngör, "Elbette ki bunun farkındayız ama bununla başa çıkma inancımız ve mücadelemiz var" dedi. Öngör, bilirkişi raporuna da değinerek, "Dosyadaki bilirkişi raporu da bu kurumsallaşan cezasızlık hukukunun bir yansımasıdır. Rapor, olayı ve failin kim olduğu konusunda şüphe algısı yaratmak çabasıyla hazırlanmış. Bundan sonra tüm hukuki süreci sonuna kadar takip edip, yetkili yargı organlarında itirazlarımızı yapacağız" dedi. (Mezopotamya Ajansı)