Ferit Şenyaşar: Kardeşimin serbest bırakılması ve tahliyeler, ismi konulmayan bu süreçle bağlantılı

Suruç’ta 2018'de dört kişinin öldürüldüğü olaylar sonrasında Şenyaşar ile Yıldız aileleri arasında barış görüşmeleri yapılacağı belirtiildi. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar "Yaşananların, ismi konulmayan süreçle ilgisi olduğu açık" dedi.

Ferit Şenyaşar: Kardeşimin serbest bırakılması ve tahliyeler, ismi konulmayan bu süreçle bağlantılı

Artı Gerçek - Urfa'nın Suruç ilçesinde 2018 seçimleri öncesinde, o seçimde AKP’den milletvekili seçilen İbrahim Halil Yıldız’ın seçim çalışması sırasında Şenyaşar ailesine ait dükkânda başlayan tartışma silahlı çatışmaya dönüşmüş, Celal Şenyaşar ile İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız ölmüştü. Çatışmanın ardından yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde Yıldız’ın yakınları tarafından yapılan saldırı sonucunda Hacı Esvet Şenyaşar ile Adil Şenyaşar öldürülmüştü.

Eşi ve iki oğlu öldürülen Emine Şenyaşar, 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde “adalet nöbeti” eylemi başlatmış, adalet nöbetini daha sonra Adalet Bakanlığı önüne, Ağustos ayında da TBMM’ye taşımıştı. Emine Şenyaşar’ın olaydan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, 2023 seçimlerinde DEM Parti’den Urfa milletvekili seçildi.

Olayla ilgili görülen davanın geçen hafta görülen duruşmasında davanın dört tutuklu sanığı da tahliye edildi. Saldırıda babası ve iki kardeşini kaybeden Fadıl Şenyaşar ile İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız, Enver Yıldız ve Mekail Şimşek de tahliye edilmişti.

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Suruç’taki “barış süreci”ni anlattı.

Serbestiyet'e konuşan Ferit Şenyaşar AKPli ve DEM Partili vekillerin arabuluculuğuyla AKPli Yıldız ailesiyle barıştırılma girişimlerine dair soruları yanıtladı.

'TALEP HÜKÜMET TARAFINDAN GELDİ'

Ferit Şenşayar şu bilgileri verdi:

Biz olayın ardından taziyemizi bile kuramadık. Bırakın taziye kurmayı vefat eden yakınlarımızı biber gazı eşliğinde defnettik. Biliyorsunuz o zaman biz terörist ilan edilmiştik. O yüzden o zamanlar taziye kurmamıştık. Yarın itibarıyla taziyemizi kuracağız. Ondan sonra da bizimle irtibat kuranlarla barış görüşmeleri için ön hazırlık yapacağız. Koşullar oluşursa onurlu bir barış için gerekli adımı atacağız.

Arabulucu isimler Bekir Bozdağ ve Abdülhamit Gül'ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamıyla geldiğini anlatan Şenyaşar, barış talebinin AKP'den geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Tahliyeden sonra AK Partili Şanlıurfa milletvekilleri bu süreçte annemin haklı olduğunu dile getirdi ve barış talebi de hükümet kanadından, AK Parti Şanlıurfa vekilleri ile Suruç Kaymakamı’ndan geldi. Özellikle İbrahim Eyyüpoğlu bu süreci çözme ve annenin talebinin kabul edilmesi konusunda Cumhurbaşkanı danışmanlarıyla görüştü. Bekir Bozdağ’ın da sürece katkısı oldu. Talep hükümet tarafından geldi yani. Taziyemizden sonra da zemin oluştuğunda barış için bu masada olacağız. Bu süreci de toplumun bize verdiği desteği düşünerek toplumun yüzünü kara çıkarmayacak bir şekilde yürüteceğiz."

"Davadaki tahliyelerin ve ardından olan bu barış adımının, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin DEM Partililerle tokalaşmasının ardından başlayan, adı konulmamış yeni süreçle bağlantılı olarak değerlendirilebilir mi?" sorusuna da yanıt veren Şenyaşar, "Tabii ki tam olarak ismi konulmayan bu süreçle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. İyimser bakılabileceğini, ön açıcı olacağını düşünüyorum. Sonuç vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Şenyaşar davasında yaşanan tahliyelerin ardından AKP'li TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül ile DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Suruç’a giderek iki aileyi barıştırmak için görüşmeler yapmıştı. (Serbestiyet)