Galata Kulesi ve Gezi Parkı'nın ardından Hidiv Kasrı da İBB'den alınıyor
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Galata Kulesi ve Gezi Parkı’nın ardından 84 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) olan Hidiv Kasrı’nı da almaya hazırlanıyor. Mahkeme, kasrın Vakıflar’a devrine karar verdi, dava üst mahkemeye taşındı.
Beykoz’da bulunan 1907’de Mısır Hidivi (valisi) Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılan Hidiv Kasrı 1937’de İBB tarafından satın alınmıştı.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre İBB’nin AKP tarafından yönetildiği dönemde açılan davada, mahkeme kasrın mülkiyetinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçirilmesine karar verdi. İBB, mahkeme kararına itiraz etti.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Hidiv Kasrı’nın vakıf tarafından yapılmadığını kaydederek, "Hidiv Kasrı’na ilişkin hukuki süreç önceki dönemde başlamış. Bu dava tıpkı Gezi Parkı’nda olduğu gibi Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesi kapsamında açılmış. Davada Vakıflar Genel Müdürlüğü, Hidiv Kasrı’nın dört ayrı vakfa ait bir kültür varlığı olduğunu iddia ediyor. Hidiv Kasrı arazisi çok büyük ve bu arazide Hidiv Kasrı dışında bir yapı yok. Burası 1937 yılından beri İBB’nin elinde olan bir yer. Ayrıca Hidiv Kasrı 1907 yılında Mısır Hidivi (valisi) tarafından, yani bir şahıs tarafından yaptırılmış. Bir vakıf tarafından yaptırılması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Polat, "Alt mahkeme Hidiv Kasrı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmesine karar verdi. Arkadaşlarımız da davayı üst mahkemeye taşıdı. Biz Hidiv Kasrı’nın müze olmasını istiyoruz. Eninde sonunda bu davalar düşecektir. Ancak bu tür hukuki süreçlerde telafisi mümkün olmayan hasarlar oluşuyor. Neticede İBB hem burada vatandaşlara hizmet veriyor hem de bir gelir elde ediyor" diye konuştu.