Gazeteci Hale Gönültaş Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler raporunda

Gazeteci Hale Gönültaş Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler raporunda
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, 'MeToo çağında gazetecilik' başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, IŞİD’in, Ezidi kadınlara yönelik suçlarını haberleştiren ve bunun üzerine ölüm tehditleri alan gazeteci Hale Gönültaş’a da yer verildi.

Artı Gerçek - Daha önce 'Kadın Hakları: yasaklı araştırmalar' ve 'Seksizm engelindeki gazetecilik' raporlarını yayınlayan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü son olarak 'MeToo çağında gazetecilik' raporunu yayınladı. Rapor, gazetecilerin kadın ve toplumsal cinsiyet azınlıklarının haklarını araştırmalarını sağlayan, kayda değer gelişmelere küresel bir bakış sunmak ve baskının yeni yüzlerini de ortaya koymak amacıyla yayınlandı. Raporda, IŞİD’in, Ezidi kadınlara yönelik suçlarını haberleştirip kamuoyu ile paylaşan ve bunun üzerine ölüm tehditleri alan gazeteci Hale Gönültaş’a da yer verildi.

'METOO DALGASI GAZETECİLİK UYGULAMALARINDA GENEL BİR İYİLEŞMEYE YOL AÇTI'

MeToo dalgasının kimi ülkelerde çok yankı bulmasa da dünya çapında yeni medya kuruluşlarının ortaya çıkmasına neden olduğunu açıklayan RSF Yayın Direktörü Anne Bocandé, ''1970'lerde Senegal'de Awa, 2012'den bu yana Lübnan'da Sharika Wa Laken ve 1998'de Belçika'da kurulan Axelle dergisi gibi bazı öncüler zaten yolu açmış olsa da, onlar da bu yeni teşhirden faydalandılar. RSF, haber merkezlerindeki ilerlemenin yanı sıra, hareketin gazetecilik uygulamalarında genel bir iyileşmeyi ve birçok gazeteci ağının kurulmasını teşvik ettiğini tespit etti'' dedi.

GAZETECİ HALE GÖNÜLTAŞ’A DA YER VERİLDİ

RSF Raporunda, “IŞİD’li kadının bıçaklı cihat videosu millet bahçesinde çekilmiş” başlıklı habere Mayıs 2022’de imza atan Hale Gönültaş’ın, bir yandan Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) 2023 Erbil Tuşalp Gazetecilik Ödülü'ne değer görülürken diğer yandan sosyal medya ve telefonu üzerinden tehditlere maruz kaldığı belirtildi.

Online platformlarda gazetecilere yönelik saldırıların cezasız bırakıldığına işaret eden raporun diğer bir bölümünde de Gönüştaş’a atıf var. Raporda, söz konusu tehditlerin Mayıs 2022’de şikayet edildiği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ''dava açılmasına yeterli delil yok'' gerekçesiyle ''takipsizlik kararı'' verdiği ve Gönültaş’ın son itirazı da 18 Aralık 2023’te reddedildiği yer alıyor.

'METOO' HAREKETİ NEDİR?

''Me Too hareketi'', çok çeşitli yerel ve uluslararası isimlerle ortaya çıkan ''cinsel taciz ve cinsel saldırıya karşı bir hareket olarak biliniyor. İngilizce "Ben De" anlamına gelir. Sosyal medyada ''cinsel saldırı ve cinsel şiddete karşı bir ifşa hareketi olarak'' ABD'de başladı ve bütün dünyaya yayıldı. Hareket, özellikle iş yerinde cinsel saldırı ve tacizin yaygın olduğunu gösterme çabasıyla, 15 Ekim 2017’de sosyal medyada yayılmaya başladı. Kadın sosyal medya kullanıcıları, ''#MeToo'' etiketiyle başlarından geçen taciz olaylarını sosyal medyadan ifşa ettiler.

Öne Çıkanlar