Gazeteci Nurcan Yalçın’a hapis talebi
Kadınlarla ilgili yaptığı bir haber nedeniyle yargılanan gazeteci Nurcan Yalçın'ının hapis cezasıyla cezalandırılması yönünde mütalaa verildi.
Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2015 yılında sokağa çıkma yasakları öncesi kadınlarla ilgili yaptığı haber gerekçesiyle "örgüte bilerek isteyerek yardım ettiği" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Avukatı Resul Tamur'la birlikte duruşmada hazır bulunan Yalçın, görüntülerin çekildiği dönemde JINHA'da kameraman olarak çalıştığını ve Sur’a haber amaçlı gittiğini ifade etti. O dönem gazetecilerin oraya gittiğini, herhangi bir yasağın bulunmadığını söyleyen Yalçın, söz konusu haberin sitelerinde yayınlandığını ifade ederek, çektiği görüntülerin başkasının eline nasıl geçtiğinde dair bilgisinin olmadığını belirtti.
Yalçın'ın suçlamasına neden olan haberin ekran görüntüsünü mahkemeye sunan avukat Resul Tamur, dosyada yer alan görüntünün iki kısımdan oluştuğunu, müvekkilinin kadın odaklı bir ajansa haber yaptığını ve orada da kadınlarla ilgili bir haber yaptığını belirtti. Kadınlarla ilgili olan görüntülerin müvekkiline ait olduğunu diğer görüntülerin müvekkiline ait olmadığını kaydeden avukat Tamur, asıl savunmalarını mütalaanın verilmesinden sonra yapacaklarını dile getirdi.
SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, Yalçın'ın olayların yaşandığı Sur ilçesine giderek "silahlı örgüt üyeleri" ile röportaj yaptığı, video kaydettiği, video içeriklerinde örgüt üyelerini manevi yönden destekler konuşmalar yaptığı, konuşma bütününde şiddete, silahlı mücadeleye veya isyana teşvik edici görüntüler kaydettiğini savundu. Yalçın'ın çektiği görüntülerin bir örgüt üyesinin dijital dokümanlarının arasında bulunduğu gözetildiğinde Yalçın'ın örgüt hiyerarşisine dahil olduğunu ileri süren savcı, Yalçın'ın "örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaanın sunulmasının ardından avukat Resul Tamur, mütalaaya karşı savunmalarını yapmak üzere süre talebinde bulundu.
Mahkeme, ek süre talebini kabul ederek, duruşmayı 5 Temmuz'a erteledi. (MA)