Gazeteci Sedat Yılmaz: Hakkımdaki iddialara ilişkin bilgiyi parayla satın aldım
Artı Gerçek - Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Dicle Müftüoğlu ve Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan MA Editörü Sedat Yılmaz’la görüştü. MLSA Hukuk Birimi aktardığı görüşmeye göre gazeteci Yılmaz, “Gazeteci olarak, farklı görüşlere ulaşmak istiyorum ama buna izin verilmiyor. Bilgileri mukayese etme özgürlüğü elimden alındı, haber ve görüş alma hakkım kısıtlanarak AİHS 10. madde ihlal ediliyor” dedi. Müftüoğlu ise beyninde tümör olan Özge Özbek ile görme oranı yüzde 15 olan Selver Yıldırım’ın, kelepçelerinin çıkarılmadığı için doktor muayenelerinin yapılmadığını söyledi.
Tutuklu gazeteciler Yılmaz ve Müftüoğlu, MLSA Hukuk Birimi’ne cezaevinde maruz kaldıkları koşulları anlattı. MLSA’da yer alan haberde gazeteci meslektaşlarıyla konuşmaları, tanık ifadeleri, yurtdışına giriş çıkış ve otel kayıtları, banka hesap hareketleri, çalıştığı haber ajansları ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında, “örgüt kurmak yönetmek” ve “örgüt üyesi olmak” iddialarıyla 37 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz, iddianameye ilişkin şunları söyledi:
“İş arkadaşlarımızla, kardeşimizle, eşimizle, haber kaynağımızla, avukatlarımızla görüşmemiz suç unsuruymuş gibi gösteriliyor. İddianamede ‘hakkında işlem yapılmış kişiler’le yapılan iletişim de aynı şekilde… Yarın da aynısını benim için yapacaklar. Benimle irtibata geçen kişiler için ‘hakkında işlem yapılmış kişiyle iletişimi’ gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü üyeliği’ suçlaması yöneltilecek. İddianamede ‘aynı yerden alınan baz istasyonu verileri’ gibi hiçbir somut dayanağı olmayan ifadeler suça delil olarak gösteriliyor. Hakkımda ‘2017 yılından beri herhangi bir havale/EFT yapmadığı’ gibi bir iddia var; hâlbuki kredi kartımı düzenli olarak kullanmışım. Eğitimlerine katıldığım dernekler, ‘devleti kötüleyen dernek’ diye geçiyor iddianamede.”
‘HABER VE GÖRÜŞ ALMA HAKKIM KISITLANIYOR’
Yılmaz, Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde maruz kaldığı hak ihlallerini anlattı: “TV kanallarından HalkTV ve Tele1’i izleyebilmeyi de talep ettim ancak henüz bir yanıt verilmedi. Evrensel ve Yeni Yaşam gazetesini okumak istediğim için talepte bulundum ama bu talebim de gazetelerin ‘bayide olmadığı’ gerekçesiyle reddedildi. Gazeteci olarak, farklı görüşlere ulaşmak istiyorum ama buna izin verilmiyor. Bilgileri mukayese etme özgürlüğü elimden alındı, haber ve görüş alma hakkım kısıtlanarak AİHS 10. madde ihlal ediliyor. Hem fiziksel bir tecrit altındayız hem de istediğimizi okuyamıyor, hükümetin seçtiği ve varlığımıza her gün hakaret eden yayınlara mahkûmuz ediliyoruz.”
‘CEZAEVİ YÖNETİMİNE İLİŞKİN TALEP ETTİĞİM YÖNETMELİK BANA VERİLMEDİ’
Cezaevinde spor yapma haklarının kendilerine tanınmadığını söyleyen Yılmaz, ortak faaliyetlerin sadece birlikte aynı koğuşu paylaştığı üç kişiyle sınırlı olduğunu anlattı. Yılmaz, “Cezaevi yönetimine ilişkin talep ettiğim yönetmelik bana verilmedi ama bu arada talep etmememe dair iki tane Kuran verdiler” dedi. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“İngilizce veya başka dillerde kurs almak istediğime ilişkin başvuruma da yanıt verilmedi. Eşim cumartesi günleri çalıştığı için haftalık telefon görüşmesinin pazara alınmasına yönelik talebime de yanıt verilmedi. Bu durum çocuğumla konuşmama engel teşkil ediyor.”
‘DOSYAMI AVUKATIMDAN ALABİLDİM’
Yılmaz, yargılanmasına ve tutuklanmasına sebep olan iddianameyi içeren dosyayı savunmasını hazırlamak için istediğini ancak, dosyanın kendisine parayla satıldığını söyledi: “Hakkımdaki iddialara ilişkin bilgiyi parayla satın aldım. Parasını verdiğim dosya da kendi dosyamdan bağımsız birçok evrakı içeriyordu, aslında bir kâğıtlar bütünüydü. Dosyamı avukatımdan alabildim.”
‘DOSYA İNFAZDA, HENÜZ KESİNLEŞMEDİ’
Gazetecilerle ve hak savunucularıyla yaptığı telefon görüşmeleri suç delili olarak gösterilen, “örgüt kurmak yönetmek” ve “örgüt üyesi olmak” iddialarıyla 37 buçuk yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu da Sincan Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde maruz kaldığı şartları anlattı. Müftüoğlu, hapishane idaresinin keyfi tutumu sebebiyle, İdari Gözlem Kurulu kararlarıyla tahliyelerin engellendiğini söyledi ve “Hatta disiplin cezaları uydurularak hak edişi gelenlerin dahi süreleri uzuyor” dedi.
“Cezaevinde hasta mahpuslarla ilgili üç gün yemek almama eylemi, bir ay iletişim cezasıyla sonuçlandı. Dosya infazda, henüz kesinleşmedi” diyen Müftüoğlu, beyninde tümör olan Özge Özbek ile görme oranı yüzde 15 olan Selver Yıldırım’ın, kelepçelerinin çıkarılmadığı için doktor muayenelerinin yapılmadığını anlattı.
‘HAVA SİSLİYSE HAVALANDIRMA KAPISI ERKENDEN KAPANIYOR’
Müftüoğlu, “Doktorların kelepçeye ilişkin tutumları, konuya ilişkin inisiyatifi İnfaz Koruma Memuru veya jandarmaya verecek nitelikte. Jandarmanın kola girmeye çalışması, avukat görüşüne dahi belge, kâğıt, kalem alınmasına ilişkin infaz koruma memurlarının keyfi tavrı; havalandırma kapısının, sisli günlerde durumlarında aynı havaalanlarındaki gibi bir sistem uygulanarak erkenden kapatılması gibi keyfi uygulamalar mevcut” diye belirtti.(Kaynak)
Gazeteci Sedat Yılmaz 142 gündür tutuklu: 44 sayfalık iddianamenin 41 sayfası gizli tanık ifadesi
Gazetecilerin iddianamesi kanuna aykırı bulunduğu için iade edilmiş