Gazeteci Tolga Şardan'ın bilgisayar ve telefonuna, içerik kopyaları teslim edilmeden el konuldu
Artı Gerçek - Ankara'da önceki gün gözaltına alındıktan sonra tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın bilgisayar ve telefonuna, Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre zorunlu olmasına rağmen yedekleme yapılmadan el konuldu.
"MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı köşe yazısı gerekçe gösterilerek tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ın evinde de arama yapılırken arama sonrasında Şardan’ın cep telefonu ve bilgisayarına da inceleneceği belirtilerek el konuldu.
CMK’ye göre, el koyma işlemi yapılmadan önce bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmesi, yedekten bir kopya çıkartılarak şüpheliye ya da avukatına verilmesi gerekiyor.
Ancak T24'ün aktardığına göre, Şardan’ın evindeki arama sırasında bilgisayar ve cep telefonunun yedeklenmediği anlaşıldı.
CMK’deki bu düzenleme, el konulan bilgisayar, telefon gibi dijital malzemelere sonradan ekleme yapılmasının önlenmesi amacını taşıyor. Daha önce de birçok soruşturmada polisin bu işlemi yapmadan dijital materyallere el koyması eleştirilmişti. Bazı davalarda, dijital verilerle oynandığı ortaya çıkmıştı.
NE OLMUŞTU?
İstanbul başsavcılığı, söz konusu yazı nedeniyle Şardan hakkında re’sen (kendiliğinden) ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
Öğle saatlerinde gözaltına alınan Şardan emniyet ve savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Cezaevine gönderilen Şardan, “Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapıyoruz” demişti. 1 Kasım'da Ankara'da tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderilen gazeteci Tolga Şardan, bugün İstanbul'a nakledildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Bakanlığı’na bağlı ‘Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ MİT’İn böyle bir raporunun bulunmadığını savundu.
ŞARDAN'IN MİT YAZISINDA NE VARDI?
Şardan ‘MİT’in cumhurbaşkanlığının talebi üzerine hazırladığı raporda iki önemli bölümün bulunduğunu, bunlardan ilkinin son beş-altı yıldır büyük kentlerdeki adliyelerdeki skandal kararlar, işlemler ve uygulamalar hakkında olduğunu’ yazmıştı.
T24 yazarı ayrıca, ‘savcılar, hakimler ve avukatlar arasında ilişki üçgeni olduğunu’ söyleyerek şunları demişti:
“Para karşılığında verilen erişimin engellenmesi kararlarının yanı sıra, soru işaretlerine neden olan ilginç tahliye ve tutuklama kararlarına imza atan yargı mensupları belirlendi. Hatta söz konusu isimlere raporda yer verildiği kaynaklarca ifade ediliyor.” (HABER MERKEZİ)
Gazeteci Tolga Şardan, bilgi verilmeden İstanbul'a sevk edildi
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'nden Tolga Şardan mesajı: Derhal serbest bırakılmalı
Tolga Şardan'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen yazıya erişim engeli getirildi