Gazeteciler en çok hangi 'suçtan' yargılanıyor?
TGS bir rapor yayınlayarak, Türkiye'de gazetecilerin uğradığı baskıların verilerini paylaştı.
ARTI GERÇEK- 'TGS Basın Özgürlüğü Raporu (2019-2020)' başlıklı raporun sonuçlarını 'korkunç' olarak ifade edenTürkiye Gazeteciler Sendikası(TGS), "Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybediyor. 1 Nisan 2019 – 1 Nisan 2020 döneminde, medya özgürlüğüne yönelik korkunç ihlâllerin özeti bile, içinde bulunduğumuz durumun vahametini gözler önüne seriyor" dedi.
TGS verilerine göre 85 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Bir yıl içerisinde 103 gazeteci gözaltına alındı ve 28 gazeteci tutuklandı. Tutuklu gazetecilerin 6'sı hakkında hala iddianame hazırlanmış değil. Cezaevlerinde tutuklu bulunan iki gazeteci çıplak aramaya maruz kalırken, bir yıl içinde gazetecilere 76 soruşturma açıldı: 166 yargılamada, 48 gazeteci beraat etti.
SUÇLAMALAR
Cezaevindeki gazetecilerin iddianamelerinde "Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" ve "Terör propagandası" iddiasının öne çıktı.
Nisan 2019-Nisan 2020 verilere göre soruşturmalar "Terör Örgütü Üyeliği" , " Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etme", "Propaganda" "Örgüt Adına Faaliyet Yürütme Suçu" ve "Halkı Korku ve Paniğe Sevk Ederek Tehdit Etme", "Cumhurbaşkanına Hakaret" , "MİT Kanuna Muhalefet" ve "Askeri Yasak Bölgeler Ve Güvenlik Bölgeleri Kanununa Muhalefet" suçlamalarından oluşuyor.
CEZAEVİNE GİRMEKLE BİTMİYOR
Cezaevindeki gazeteciler diğer siyasi mahpuslar gibi hak ihlallerinden payını alıyor. TGS'nin rapor için görüştüğü gazeteciler ailelerinin bulunduğu ilde olmadıkları için ziyaretçilerinin görüşe gelemediğini belirtti. Kitap sınırlaması, diğer mahpuslarla ortak sohbet hakkının kullandırılmaması gibi ihlaller yaşanıyor. Sağlık sorunları olan gazeteciler, kronik hastalıkları olduğu halde revire çıkarılmıyor veya yetersiz tedavi görüyor. Hastane sevkleri ise ayları bulabiliyor.
Gazeteciler toplamda en az 178 yıl 6 ay 9 gün hapis cezasına çarptırıldı ve aleyhine en az 148.380 TL tutarında adli para cezası verildi. 37 gazeteci ise fiziki saldırıya uğradı.
GAZETECİLERİN YÜZDE 80'i SANSÜRE UĞRADIĞINI DÜŞÜNÜYOR
Son bir yılda RTÜK’ten medyaya 20 idari yaptırım kararı çıktı. RTÜK toplamda 16 defa yayın durdurdu. RTÜK ayrıca medyaya 1.033.864,00 TL idari para cezası kesti. TGS anketine göre gazetecilerin yüzde 80,8’i sansüre uğradığını düşünüyor, yüzde 78,7’si otosansür uyguladığını belirtiyor. TGS verilerine göre medya sektöründe işsizlik oranı yüzde 25-30 arasında.
Ankete katılan 141 gazeteci:
"Yaptığınız haber nedeniyle sansüre uğradınız mı?" sorusuna ankete katılan 141
katılımcıdan 27’si "Hayır ", 114’ü ise "Evet" cevabını verdi.
"Mesleğinizi yaparken kendinize otosansür uyguladığınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcılardan 40’ı otosansür uygulamadığını; 111 ise otosansür yaptığını belirtti.
RTÜK’ten 20 idari yaptırım kararı çıktı. Toplamda 1.033.864,00- TL idari para cezası kesildi. Toplamda 16 defa yayın durdurma cezası verildi.
GAZETECİLER NE İSTİYOR?
Gazetecilerin yaşadığı sorunlar ve talepler ise şu şekilde sıralandı:
Gazetecilik faaliyetine yönelik sansür ya da oto sansüre zorlanma
Basın Kartına erişimin kısıtlaması
İş yükünün fazla olması / performans baskısı
Fazla mesaiye zorlanma
Ödenmeyen fazla mesailer
212 olarak bilinen kanun kapsamı dışında çalışma
Sigortasız çalıştırılma
İşveren veya yönetici(ler) tarafından mobbing uygulanması
İşveren baskısıyla istifaya zorlanma ve kıdem tazminatının
ödenmemesi
Ödenmeyen ücret alacakları
İş güvencesi
Adil bir ücret düzeyi