Gazetecilere ceza yağdı
Özgür Gündem Gazetesi’nin ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni' kampanyasına katılan 6 gazeteci, yazar ve oyuncu bugün hakim karşısına çıktı. Yargılanan...
Özgür Gündem Gazetesi’nin ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni' kampanyasına katılan 6 gazeteci, yazar ve oyuncu bugün hakim karşısına çıktı. Yargılanan gazetecilere yine ceza yağdı.
GÜNCEL-Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni' kampanyasına katılan 6 gazeteci, oyuncu ve yazarın yargılandığı davanın duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci Nadire Mater, yazar Yıldırım Türker, gazeteci Hasan Cemal, oyuncu Jülide Kural, yazar İlham Bakır ve yazar Murat Uyurkulak’ın yargılandığı davaların duruşmasında gazeteci Mater, hâkim karşısına çıktı. Çok sayıda kişinin izlediği duruşmada Mater, davanın düşürülmesini istedi. Ardından söz alan Avukat Eyüp Meriçoğlu, iddianamedeki çelişkilere vurgu yaptı. Eyüpoğlu, yaptığı savunmada AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıfta bulundu.
MATER’E 1 YIL 3 AY CEZA
Mater, duruşmada yaptığı savunmasında "Davanın açılmasını gerektiren bir durum olmadığı ortada. Bu dayanışma Özgür Gündem ve Kürt medyasının neler yaşadığının gösterilmesi açısında önemlidir" dedi. Savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, "Örgüt propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası ve ‘Örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama' suçundan ise 6 bin TL para cezası verdi.
TÜRKER’E 1 YIL 10 AY 15 GÜN HAPİS
Gazeteci Mater'in ardından duruşma yazar Yıldırım Türker ile devam etti. Türker’in katılmadığı duruşmada savunmasını Avukat Emel Ataktürk yaptı. Ataktürk, basının devleti önceleme gibi bir yükümlülüğünün olmadığını söyledi. Savunmanın ardından mahkeme heyeti verdiği kısa aradan sonra Türker’e ‘Örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verdi. Hasan Cemal, Jülide Kural, İlham Bakır ve Murat Uyurkulak’ın yargılandığı davaların duruşmaları ise verilen öğle arasının ardından devam edilecek.
‘GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞINI SAVUNMAK İÇİN BURADAYIM'
Dava kapsamında yargılanan bir diğer gazeteci Hasan Cemal, hakkında 7,5 yıl hapis istemiyle açılan davada ‘terör örgütü propagandası' suçlamasından beraat ederken, ‘terör örgütünün açıklamalarını yayımladığı' iddiasıyla 6 bin lira adli para cezasına çarptırıldı.Cemal duruşmada yaptığı savunmasında ‘gazeteciliğin suç olmadığını savunmak için buradayım' dedi:
"Ben burada özgür ve bağımsız medyayı savunmak için bulunuyorum. Gazeteciliğin suç olmadığını savunmak için de buradayım. Kürt gazetecilerin özgür olmadığı bir ortamda Türk gazetecilerin de özgür olamayacağını savunmak için buradayım. 73 yaşındayım, 47 yıllık gazeteciyim. Kürt sorununun şiddetten uzak barış içinde çözülebileğine inanıyorum. Kürt meslektaşlarımla dayanışma için Özgür Gündem Gazetesi'nde de genel yayın yönetmenliği yaptım. Bugüne kadar Kürt sorununa yönelik dört kitap yazdım, sayısız makale kaleme aldım. Bekaa'da Öcalan'la da görüştüm. Kandil'e de gittim, PKK'nın lider kadrosuyla da görüştüm. Ama bugüne kadar hakkımda ‘terör örgütü propagandası' veya ‘propagandaya alet olmak' iddiasıyla soruşturma açılmadı. Amacımın özgür ve bağımsız medyayı savunmak olduğunu bir kez daha yinelemek istiyorum"
JÜLİDE KURAL VE İLHAM BAKIR'IN DURUŞMASI 28 MART'A ERTELENDİ
Rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamayan Jülide Kural'ın avukatı Öztürk Türkdoğan, Kural'ın esasa ilişkin savunmasını yapması için mahkemeden süre talep etti. Türkdoğan, Anayasaya aykırılık iddiası üzerinden mahkemeye dilekçe sundu. AİHM kararını örnek gösteren Türkdoğan, yargılamanın Anayasının 13'üncü maddesine göre "hakkın özüne dokunmama ilkesine", AİHS ve AİHM içtihatlarına aykırı olduğuna değindi. Mazeret talebin kabul eden mahkeme, Anayasaya aykırılık iddiasının inceleneceğini söyleyerek duruşmayı 28 Mart'a erteledi.
Avukat Özcan Kılıç, gazetede yazdığı yazı nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanan yazar İlhami Bakır'ın yazısında propaganda yapmadığını belirterek beraatini talep etti. Bakır'ın duruşması da 28 Mart'a ertelendi.
UYURKULAK'A 1 YIL 3 AY CEZA
Murat Uyurkulak'ın katılmadığı duruşmada esasa ilişkin savunmasını yapan avukat Hürrem Sönmez, Özgür Gündem gazetesi üzerindeki baskıların dayanışma kampanyasına dönüştüğünü bir kez daha hatırlattı. Sönmez, "Müvekkilimin gazeteyle dayanışması gazetenin mevcudiyetini sürdürmesi, ifade ve basın özgürlüğü çerçevesinde faaliyetine devam etmesini temin etmek içindi. Basın özgürlüğü siyasi liderlerin düşünceleri hakkında görüş uyandırmak için topluma bilgi sunar. Basın özgürlüğü, toplumun bilgilenme hakkının teminatıdır. Söz konusu yazıda suçun unsurlarının bulunmadığı kanaatindeyiz. Gazetelerin yayın politikaları tartışılabilir, değerlendirilebilir okuyucular tarafından. Fakat yayın politikalarının değerlendirileceği yerler mahkemeler değil toplumdur bu nedenle beraat talep ediyorum" diye konuştu. Uyurkulak'a, "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme cezayı erteledi.