Gel de geçin: Bozulmuş muzları bile 6 liraya satıyorlar

Ülkede her geçen gün derinleşen ekonomik krizi sokaktaki yurttaşlar değerlendirdi: Konuşamıyoruz, yiyemiyoruz, içemiyoruz, düşünemiyoruz.

Gel de geçin: Bozulmuş muzları bile 6 liraya satıyorlar

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK- Türkiye’de Coronavirus pandemisiyle birlikte ekonomik kriz her geçen gün giderek derinleşiyor. İktidar, salgında bütün yükü yurttaşların omzuna atarak insanları yoksulluk sarmalına mahkum ediyor.

İşçinin, gencin, emeklinin ana gündemi geçim sıkıntısı oldu. Sokakta, markette, otobüste nerede olursanız olun, kimle konuşursanız konuşun ufak bir selamlaşmanın ardından kurulan cümle ülkede yaşanan ekonomik kriz oluyor.

Sokakta konuştuğumuz yurttaşlar ise söyleyerek, "Ülkede yaşanan gelir dağılımının vatandaşı gittikçe yoksullaştırdığına" dikkat çekiyor. İşte Ankara’dan memleket manzaraları...

‘KİM YAPIYORSA YAPSIN BU İŞİ DÜZELTSİN’

Emekli öğretmen Ayfer Asaldemir, ülkenin gidişatı iyi gitmediğini belirterek, "Artık son raddeye geldik" diyor. Ekonominin biran önce düzelmesi gerektiğini söyleyen Asaldemir, "Hükümet mi yapıyor, muhalefet mi yapıyor artık kim yapıyorsa yapsın bu işi düzeltsin. Emekli aynı durumda esnaf aynı durumda ne oluyor ya? Şu güzelim memlekette ekonomi çöktü, mahvolduk. Biran önce bu ekonominin düzeltilmesi ve bu salgının bitirilmesi için bir şeyler yapmak lazım" diyerek yetkilileri uyarıyor.

‘İNSANLAR ACINDAN ÖLÜYOR, ONLAR VARLIK İÇİNDELER’

Emekli bir öğretmen olarak çok ciddi geçim sıkıntısı yaşadığını söyleyen Asaldemir, "Domatesin kilosu 10 lira olursa biz ne yiyip içeceğiz. Bu kadar yıl okuduk bugüne geldik ama yoklukla baş edemiyoruz. Lütfen bunu yetkililer anlasın artık. Anlasın bir çare bulsunlar. Biz bu durumdayız kenardaki, köşedeki, köydeki tek maaşla geçinen insanlar ne yapacak? Acından ölecek ama kendileri yokluk değil varlık içindeler!" diyor.

‘GELİR DAĞILIMININ EŞİTLENMESİ LAZIM’

Emekli Doktor Ahmet Karslıoğlu da ekonominin kötüye gittiğine işaret ediyor. Gelir dağılımının eşitlenmesi gerektiğini söyleyen Karslıoğlu, "Gelir dağılımının eşitlenmesi, enflasyonla mücadele edilmesi lazım. Enflasyon arttıkça halkın alım gücü düşüyor. Döviz arttıkça paramızın değeri düşüyor. Ekonominin düzelmesi için üretimi arttırmaları ve yatırımın arttırılması gerekiyor. Ve yine söylüyorum gelir dağılımının eşit ve adil olması lazım. Ben yeni emekli olan bir doktorum. Devlet sektöründe biraz kısıtlamalar yaparsa, 28 günlük bir kapanmanın şart olduğunu düşünüyorum. Esnafı ve insanları mağdur etmeyeceğini düşünüyorum" diyor.

‘BOZLUMUŞ MUZLAR İÇİN 6 LİRA İSTEDİLER’

Ekonomi kelimesine dair bir şey göremediğini söyleyen Mine Kuşkaya ise "Gittikçe daha da dibe gidiyoruz. Uçurumdan aşağı atlıyor gibi bir his var içimde" diyerek ülkede yaşanan ekonomik krizin derinleştiğine dikkat çekiyor. Kuşkaya, "Gelir dağılımındaki adaletsizlik aşırı derecede artmış durumda. Yoksulluk çok fazlalaştı. Bir kilo muzu alamayanların insanların olduğu bir ülkedeyiz. Biraz önce bir marketin önünden geçiyordum eskimiş, bozulmuş muzları bir kasaya koymuşlardı. Oradaki kâğıt toplayan bir kadıncağız bu muzları alıp çocuklara alıp götürebilir miyim dedi. Ancak market görevlisi eskimiş muzlara 6 lira dedi. O kadın 6 liradan bile muzu alamadı. Başını eğerek gitti. Çok üzüldüm. O parayı ben vereyim, çocuklarına yedirsin diye düşündüm ama bu bir çözüm değil" diye konuştu.

‘KONUŞAMIYORUZ, YİYEMİYORUZ, İÇEMİYORUZ, DÜŞÜNEMİYORUZ’

Hükümet yetkilileri bu insanları düşünmüyor mu?" diyen Kuşkaya, "Ne yapıyorlar, bu ülkenin paraları nereye gidiyor? İşte soranda suçlu oluyor biliyorsunuz. Onun için suçlu olmamak için fazla konuşmak istemiyorum. Yani bundan sonra gözlerimize bakın öyle anlaşalım. Bundan sonra herhâlde göz göze anlaşacağız. Konuşamıyoruz, yiyemiyoruz, içemiyoruz, düşünemiyoruz. Maalesef böyle bir toplum olduk" diyor.

‘PATATES SOĞANLA MI KARNIMIZ DOYUYOR’

Asgari ücret ile hayatını geçindirmeye çalışan Nesrin Aksöz ise, "Geçinmek mi, mümkün değil" diyerek sözlerine başlıyor. Hükümetin her konuda sınıfta kaldığını söyleyen Aksöz, "Ekonomi sıfır, bu hükümet ekonomiden, sağlıktan her şeyden sınıfta kaldı. Patates soğan dağıtıyorlar, belediye başkanlarından mı gördüler? Yani benim için hiç inandırıcı değil. Halkın da gözü açıldı artık. İnsanlar da inanmıyor artık. Patates soğanla mı insanların karnı doyuyor yani? Belediye başkanlarının yaptıklarını kınıyorlardı şimdi kendileri yapıyor. Söylenecek çok şey var da söyleyemiyorsunuz" diyor.

Ankara yoksulluk ekonomik kriz Geçim sıkıntısı geçim derdi sokak röportajı