Gençlerin yüzde 73’ü Türkiye dışında yaşamak istiyor
‘Türkiye Gençlik Araştırması 2021’ başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yaklaşık yüzde 72.9'u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istiyor.
Fotoğraf: DHA
Ankara’da temsilciliği olan Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği, Mayıs-Eylül 2021 tarihleri arasında 28 ilde ve 3 bin 243 kişiyle yüz yüze gerçekleştirdiği "Türkiye Gençlik Araştırması 2021" çalışmasını kamuoyuyla paylaştı.
Gençlere göre, ülkenin bugün ve gelecekteki en temel sorunları arasında ekonomik çöküntü, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı başta geliyor. Gençlerin yüzde 82,9'u "Türkiye'de gelir dağılımının dengesiz olduğunu, eşit olmadığını" kayda geçiriyor. Türkiye'de gelir dağılımının dengeli ve eşit olduğunu söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 1,8.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 18-25 yaş grubunda yaklaşık 7 milyon kişi bulunduğu; bunların büyük çoğunluğunun yaşamlarında ilk kez oy kullanacaklarının anımsatıldığı çalışmada, "Türkiye nüfusunun bu önemli grubunu farklı açılardan araştırmak ve ilgili bulguları ortaya çıkarmak hem gençliği daha iyi anlamak ve kavramaya yardımcı olacak; hem de politika yapıcı ve strateji geliştiricilere önemli bir veri sağlamış olacaktır" görüşüne yer verildi.
‘GENÇLERDE UMUTSUZ VE OLUMSUZ BAKIŞ AÇISI’
BBC Türkçe ‘de yer alan haberde işsizlik konusunda araştırmaya katılanların yüzde 87,3'ü "Türkiye'de çok fazla işsizlik var" görüşünü dile getiriyor. Araştırmada, "Bu bulguda gençliğin, Türkiye ile ilgili geneldeki umutsuz ve olumsuz bakış açısı ile paralel bir görüş sergilediğini göstermiştir. Ayrıca, üniversite mezunu olup da iş bulamamış ve/veya atanamamış kişilerin de varlığı, meslekler sorusuna verilen yanıtlarda görülmüştür" yorumuna yer veriliyor.
YÜZDE 25 HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL
Gençler, işsizliğin birinci nedeni olarak "adam kayırmacılık ve torpili" gösterirken, yüzde 64,1'i de "kamuya işe alımlarda ehliyet ve liyakate göre davranılmadığını düşündüğünü" belirtiyor.
Gençlere memnuniyet ve mutluluk durumları sorulduğunda yüzde 55,2'sinin "şimdiki yaşamından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz olduğu" yanıtını verdiği görünüyor. Katılımcıların yüzde 25,8'i ise, şimdiki hayatından hiç memnun olmadığını, aksine mutsuz olduğunu ifade ediyor.
Araştırma, bu durumu, "Elde edilen bulgular bir bütün olarak değerlendirildiğinde Türk gençliğinin (18-25 yaş arası) mevcut yaşamından memnun ve mutlu olmama durumunun çok yüksek düzeyde olduğu görülmektedir" şeklinde yorumluyor.
YÜZDE 73 TÜRKİYE DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYOR
Araştırmanın en önemli bulgularından biri "İmkânınız olsa Türkiye'de mi yaşamak istersiniz yoksa başka bir ülkede mi?" sorusuna verilen yanıtla ortaya çıkıyor.
Gençlerin yaklaşık yüzde 72'9'u fırsat verilse veya imkânı olsa Türkiye dışındaki bir ülkede yaşamak istediğini belirtiyor. Bu grubun ilk tercihi yüzde 30,6'lık bir oranla başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri. ABD, Kanada ve İskandinav ülkeleri de verilen yanıtlar arasında.
Araştırmada, "İlginç olan, araştırmaya katılanlar, uluslararası ilişkiler anlamında Batılı ülkeleri güvenilmez bulsalar da, imkân verilse o ülkelerde yaşamayı düşünmekten de geri durmamaktadırlar," yorumuna yer veriliyor.
Başka ülkelerde yaşamak isteğinin motivasyonlarına bakıldığında ise ilk sırada yüzde 32,4'lük bir oranla, "Oradaki yaşam koşullarının Türkiye'deki yaşam koşullarından daha iyi olması" gerekçesi yer alıyor. Gidilecek ülkede insan haklarının daha gelişmiş olması, daha fazla özgürlük olması ve Türkiye'de iş sorunu ve orada daha kolay iş bulabileceği gerekçeleri de sıralanıyor.
TÜRKİYE'NİN YÖNETİMİNDEN MEMNUN DEĞİLLER
Verilere göre, gençlerin yüzde 62,5'i "Ülkenin bugünkü yönetiminden hiç memnun değilim, Türkiye kötü yönetiliyor" diye görüş belirtiyor. Bu soruya "yönetimden çok memnunum" diyenlerin oranı yüzde 5,9. Katılımcıların dörtte biri ise bugünkü yönetim durumunu orta halli -ne iyi ne de kötü yönetiliyor- olarak değerlendiriyor.
İnsan haklarına önem verildiğini, çok saygı gösterildiğini düşünenlerin oranının sadece yüzde 3,7 olması, "insan haklarına hiç saygı veya pek saygı gösterilmiyor" diyenlerin yüzde 65,9 olarak çıkması gençlerin bu konuda da memnun olmadığını gösteriyor.
Araştırmada gençlere, "Türkiye'nin geleceğini nasıl görüyorsunuz?" sorusu da yöneltiliyor. Yüzde 35,2'lik bir kesim "Türkiye'nin geleceğini çok iyi görmüyorum, geleceğinden umutsuzum" yanıtını verirken, yüzde 27,6'lık bir kesim ise "Türkiye'nin geleceğini çok iyi görmüyor olmasına karşın, Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduğunu" söylüyor. Yüzde 19,4'lük bir grup ise Türkiye'nin durumunun hep aynı olduğunu ve bir değişiklik olacağını düşünmediğini ifade ediyor. Türkiye'nin geleceğini çok iyi gören ve gelecekten umutlu kesim ise sadece yüzde 10.
Araştırmaya katılanların dörtte üçü yakın gelecekte Türkiye'yi bekleyen birinci öncelikli sorun olarak ilk sırada ekonomik çöküntü, enflasyon yüksekliği ve hayat pahalılığını gündeme getiriyor.
‘SORUNLARDAN SİYASETÇİLER SORUMLU'
Bugünkü sorunlardan kimlerin sorumlu olduğuna ilişkin soruya gençlerin yüzde 38,9'u "iktidar ve muhalefet tüm siyasetçiler" yanıtını veriyorlar.
Bununla birlikte, Türkiye'nin bugün yaşamakta olduğu sorunların sorumlusunun Cumhurbaşkanı olduğunu belirtenler, yüzde 34,6 ile ikinci en büyük grubu oluşturuyor. Gençlerin yüzde 5'i dış düşmanları, yüzde 8,5'i ise iç düşmanları işaret ediyor.
"Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusunun yer aldığı araştırmada, "Bu araştırmanın saha çalışmasının 2021 yılı yaz aylarında (Mayıs-Eylül) yapıldığı ve verilmiş olan yanıtların o ayların verisi olduğu" hatırlatılıyor. "AKP'ye oy veririm" diyenlerin yüzde 10 ve müttefiki MHP'nin yüzde 4,4 olarak görüldüğü araştırmaya göre, CHP'ye oy vereceğini ileten gençlerin oranı yüzde 23,9, İYİ Parti'ye yüzde 4,9, HDP'ye yüzde 4,7 olarak çıkıyor.
Araştırma, "Bununla birlikte, "Kararsızım (% 16,8)", "Oy kullanmayacağım (% 12,4)" ve "Cevap vermek istemiyorum (% 15,5)" seçenekleri de toplamda katılımcıların neredeyse yarısına yakın bir oran (% 44,7) oluşturmuştur. Özellikle, seçim olsa oy kullanmayacağını belirtmiş olanların yüzde ondan fazla bir oranda çıkmış olması, kayda değer bir sonuç olarak görülmüştür. Bu sonucu, siyaset kurumuna olan güvensizlik ve bir umut kesme olarak değerlendirmek de olanaklıdır," yorumuna da yer veriliyor.
Araştırmanın tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz.