Gezi direnişinde tutuklanan 20 kişi hakkındaki beraat kararı, İstinaf tarafından bozuldu

Gezi direnişi sırasında gözaltına alınan 20 kişi için verilen beraat kararı bozuldu.

Gezi direnişinde tutuklanan 20 kişi hakkındaki beraat kararı, İstinaf tarafından bozuldu

Gezi direnişi sırasında İstiklal Caddesi’nde gözaltına alınarak, 10 gün tutuklu kalan ve haklarında açılan davada 5 yıl sonra beraat eden 20 kişi hakkında verilen karar 'eksik araştırma' gerekçesiyle İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu.

Gezi direnişi sırasında İstiklal Caddesi’nde gözaltına alınan ve aralarında bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek’in de bulunduğu 20 kişi gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.10 gün cezaevinde kalan tutuklular, yapılan itirazın ardından tahliye edilmişti.

Sonrasında ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında iddianame hazırlanan 20 kişi için "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet" suçlarından 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

İstanbul 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 5 yıl süren dava 29 Haziran 2018’de karara bağlanmıştı. Mahkeme, 20 sanık hakkında beraat kararı verirken, gerekçede, sanıkların birbirlerini tanımadıkları ve sosyal medyadaki çağrı üzerine toplandıkları vurgulanarak, "Bu toplanmanın barışcıl olmadığını söylemek mümkün değildir. Sosyal medyadaki çağrı ve bildirimlerin başlangıcındaki amacı meşrudur pek çok sıradan kesim insan bir araya gelmiştir" ifadesine yer verilmişti.

İSTİNAF, BERAAT KARARINI BOZDU

Cumhuriyet Başsavcı Vekili’nin başvurusuyla beraat kararı İstinaf’a taşınmıştı. İleri Haber'den Tugay Candan'ın haberine göre, dosyayı görüşen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza İdare Dairesi, 3 Haziran’da hükmün bozulmasına ve dosyanın yeniden incelenmesi için geri gönderilmesine karar verdi.

Karar gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

"Olay ve yakalama tutanakları, görüntü tespit tutanakları, üst arama ve muhafaza tutanaklarında, tutanak mümzilerinden sadece polis memuru Mustafa Cankurtaran'ın dinlendiği diğer tutanak mümzilerinin dinlenmediği anlaşılmakla, tutanak mümzii polis memurlarının tanık sıfatıyla beyanları tespit edilip, tutanakların içeriği ile sanıkların savunmaları arasındaki çelişkiler giderilip, tüm deliller birlikte değerlendirilip sanıkların hukuki durumlarının takdir ve tayin edilmesi gerekirken, eksik araştırmayla yazılı şekilde beraat kararları verilmesi, (Ör: Yargıtay 16. Ceza Dairesinin 29/09/2016 tarh 2016/1314 Esas-2016/4954 Karar sayılı ilamı) Hukuka aykırı ve istinaf başvurusunda bulunan Cumhuriyet Başsavcı Vekilinin ileri sürdüğü nedenler, bu nedenle yerinde görülmüş olmakla, CMK'nun 289/1, 280/1 maddeleri uyarınca başkaca yönleri incelenmeksizin HÜKMÜN BOZULMASINA, dosyanın yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere hükmü bozulan ilk derece mahkemesine gönderilmesine, kesin olarak oybirliği ile karar verildi."

beraat gezi direnişi istinaf