Göreve iade edilen Dr. Hülya Dinçer, 'arşiv araştırması' nedeniyle göreve başlayamıyor

Barış Akademisyeni Dr. Hülya Dinçer, göreve iade edilmesine rağmen Marmara Üniversite'nin hukuksuz arşiv araştırması uygulaması nedeniyle görevine başlayamıyor. CHP'li Yüksel Taşkın, "Marmara Üniversitesi suç işliyor" diyerek konuyu Meclis'e taşıdı.

Göreve iade edilen Dr. Hülya Dinçer, 'arşiv araştırması' nedeniyle göreve başlayamıyor

Artı Gerçek - 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzaladığı için 686 sayılı KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri'nin hukuk mücadelesi sürüyor. İhraç edilen 370 akademisyenden bir kısmı göreve iade edilse de çeşitli hukuksuzluklar yine engellerle karşılaşıyor.

Son olarak, CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Marmara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildikten sonra 19. İdare Mahkemesi’nin Mayıs 2023 tarihli kararıyla görevine iade edilen Dr. Hülya Dinçer'in maruz kaldığı hukuksuzluğa dikkat çekti. Taşkın, “Marmara Üniversitesi Dinçer’i göreve başlatmadığı gibi, hukuksuz bir şekilde arşiv araştırması yapılmasını talep etti. 2 Şubat 2024’de ise arşiv araştırması sonucunu gerekçe göstererek Dr. Dinçer’in göreve iade edilmeyeceğini tebliğ etti” dedi.

'ARŞİV ARAŞTIRMASI EN BAŞINDAN HATALIDIR'

Marmara Üniversitesi dışında başka hiçbir üniversitenin göreve iade edilen akademisyenler için arşiv araştırması talep etmediğini belirten Taşkın, arşiv araştırmasının ilgili kanuna göre ilk defa veya yeniden kamu görevine atanacaklar için yapıldığını vurguladı.

Mahkemenin vermiş olduğu göreve iade kararının 'memuriyete ilk defa ya da yeniden atama niteliğinde' olmadığını söyleyen Taşkın, "İhraç işleminin tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması ve önceki hukuki statünün yeniden tesisidir. Bu bakımdan Marmara Üniversitesi’nin Hülya Dinçer hakkında arşiv araştırması yaptırması en başından hatalıdır. Ama geçen hafta gördük ki Marmara Üniversitesi hukuksuz bir uygulamayı, daha büyük bir hukuksuzluğun gerekçesi yapmış durumda" diye konuştu.

'MARMARA ÜNİVERSİTESİ SUÇ İŞLİYOR'

Marmara Üniversitesi'nin alenen suç işlediğini söyleyen Taşkın, “Bir idari kurum olarak üniversite yönetiminin yargı kararının gereğini yerine getirmemek veya yerine getirmeyi geciktirmek gibi bir yetkisi yok. Bu durum derhal son bulmalı ve Dr. Hülya Dinçer bir an evvel görevine başlatılmalıdır” dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Taşkın, Hülya Dinçer hakkındaki yargı kararını uygulamayan Marmara Üniversitesi yönetimine yönelik ne tür bir işlem yürütüldüğünü ve Anayasa’yı ve yasaları ihlal ederek görevi kötüye kullanma suçunu işleyen kamu görevlilerinin tespiti için soruşturma açılıp açılmadığını sordu.

MAHKEMELER ARASI HUKUKSUZLUK

Barış Akademisyenleri, göreve iade edilmesine rağmen türlü hukuksuzluklarla karşı karşıya kalıyor. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını tanımayan alt mahkemeler, göreve iade edilen akademisyenleri yeniden görevden alıyor.

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, Ankara Üniversitesinden 2017’de kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen önceki dönem Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Mutlu Arslan, "Bugüne kadar toplam 370 hocamız barış imzası olduğu için ihraç edildi. Onların davaları görülüyordu. Şu ana kadar toplam göreve iade olan hocalarımızın sayısı 165’ti. 164 hocaya da ilk derece mahkemelerden iade çıkmıştı. Diğerlerinin mahkemesi devam ediyordu" dedi.

Yeni olanın iadeleri ya da retleri gerçekleşen akademisyenlerin istinaf mahkemelerinde kararlarının çıkmaya başladığını belirten Arslan, şunları söyledi:

"Daha önce 14. Bölge İdare Mahkemesinden 34 onay, 4’te ret kararı çıkmıştı. Şimdi 13. Bölge İdare Mahkemesi de karar vermeye başladı. Bu mahkeme hiç onay vermezken başvuruların tamamına (25) ret kararı verdi. Bu sayı her gün de en az 5-10 kişi artıyor. Bizim hakkımızdaki kararlar 13, 14 ve 15 idare mahkemelerine bölündüğünde toplam 370 kişinin yaklaşık 120 tanesi 13. Bölge İdare Mahkemesine düşecektir. Bu 120 kişi hakkında tamamıyla ret kararı verecek anlamına geliyor. Yani temel meselemiz güncel sorunumuz bu bizim.

15. Bölge İdare Mahkemesi'nde henüz bir karar verilmediğin belirten Arslan, "Bir kısmın davasının bölge idare mahkemesinde, bir kısmının İdare Mahkemesi'nde kabul ya da ret aldığını onların İstinafta davalarının görüldüğünü söyledi. Arslan, "Bir kısmımız İstinafı kazandı ya da kaybetti, Danıştay'da bekliyor. Ben de barış imzacısıyım, 6 ay önce göreve iade edildim. Benim dosyam Danıştay'da. Yaklaşık 75 kişi Danıştay kararını bekliyor” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)