Gözaltına alınan öğrenciler çıplak arama işkencesine maruz bırakıldı

Tehdit ve işkenceye maruz bırakılan öğrenciler hakkında 48 saatlik gözaltı kararı alındı.

Gözaltına alınan öğrenciler çıplak arama işkencesine maruz bırakıldı

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla AKP'li Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik operasyonda 17 kişi sabah yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Gözlatına alınan dört öğrencinin avukatı Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Seher Eriş, yaşananları Artı Gerçek'e anlattı. Dosyada 28 kişinin isminin bulunduğunu ve 17 kişinin gözaltında olduğunu aktaran Eriş, öğrencilerin çeşitli şekillerde işkenceye maruz bırakıldıklarını ifade etti.

TEHDİT VE İŞKENCE

Eriş, öğrencilerle yaptığı görüşmeyi şöyle aktardı:

"Özel Hareket Polisleri'nin uzun namlulu silahlarla evlere girdiğini söylediler. Bazı müvekkillerimizin ailelerine varıncaya kadar insanları yere yatırarak bir baskı oluşturduklarını, gözaltına alınanların ters kelepçeyle, darp edilerek araçlara bindirildiklerini anlattılar. Terörle mücadele ekiplerinin de gözaltı sürecinde yer aldığını ve müvekkilleri tehdit ettiğini öğrendik.

Bir müvekkile zorla tutanak imzalatmak istenmiş. Kabul etmeyince ardından annesine tutanak imzalatmak istemişler. Annesi okuma yazma bilmediği için imzalamak istememiş. Polisler, müvekkili, 'biz sana şimdi burada bir şey yapmayacağız ama içerde görürsün sen' diye tehdit etmişler. Bunun dışında bir kişiye çıplak arama yapmak istemişler, buna karşı çıkınca pantolonu zorla çıkarmaya çalışmışlar. Bir müvekkilin annesi bu durum karşında fenalaşmış ve müvekkilin kardeşlerinin baskısıyla ambulans çağrılmış. Bunun yanı sıra evde bulunamayan ancak ev baskını yapılan bir müvekkilin kapısını kıramadıkları için duvarı kırmışlar."

AVUKATLARA BİLGİ VERİLMEDİ

Eriş, öğrenciler için 48 saatlik bir gözaltı kararı olduğunu da kaydetti. Suçlamaların ne olduğuna dair somut bir delil öğrenemediklerini söyleyen Eriş, "Biz avukatlar olarak bilgiye ulaşmada çok güçlük çektik. Dosyayı istediğimizde tarafımıza herhangi bir dosya verilmedi. Sürekli geçiştirdiler. Henüz hazırlanmadığı, görüntülerin incelendiğini söyleyerek suçlamaların ne olduğunu bize bildirmediler. Gözaltılar güvenlik şube birimi tarafından gerçekleşti ama buna rağmen ev baskınları sırasında Terörle Mücadele Şubesi'nden gelen silahlı ve maskeli insanlar da korku salmak maksadıyla bulunuyorlardı" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı'nın, gözaltına alınan 17 kişiden sadece ikisinin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğu yönündeki açıklamasına dair de Av. Eriş, "Bu dosyayı kriminalize etmeye çalışan bir açıklama" dedi.

avukat Boğaziçi Üniversitesi