Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını düzenleyen yeni yasa teklifi Meclis’e sunuldu

Arşiv taraması ilk defa veya yeniden memuriyete atananlar için; güvenlik soruşturması ise emniyet birimlerinde çalışacak olanlar ve üst kademe kamu yöneticiliğine atanacaklar için yapılacak.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını düzenleyen yeni yasa teklifi Meclis’e sunuldu

AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun Teklifi" yeniden Meclis’in gündemine geldi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) CHP'nin başvurusu üzerine kamuya personel alımındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını ptal etmişti.

Toplam 16 maddeden oluşan kanun teklifinde, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak kişiler belirlendi. Buna göre arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar için yapılacak. Özel kanunlarda arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması öngörülen başka kadro ve pozisyonlar olabileceği de düzenlemede yer aldı.

ARŞİV ARAŞTIRMASININ KAPSAMI

Düzenlemede arşiv araştırmasının kapsamı belirtildi. Buna göre arşiv araştırması, kişinin adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığı, kişi hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olguların mevcut kayıtların olup olmadığı tespit edilecek. Ayrıca yasa kapsamına kişi hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarılma cezası olup olmadığının araştırılması da dahil edildi.

EŞ VE BİRİNCİ DERECE AKRABADA ARAŞTIRILACAK

Güvenlik soruşturması kapsamında arşiv araştırmasında belirlenen hususlar geçerli olurken, güvenlik soruşturmasında araştırmaya dahil edilecek hususlar da düzenlemede belirtildi. Buna göre güvenlik soruşturmasına tabi olan kamu görevlilerinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımları ile sınırlı kalmak kaydıyla araştırma yapılabilecek.

MİT VE EGM’DEN GELEN BİLDİRİMLER

Düzenlemede, güvenlik soruşturması kapsamında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılan bildirimin kural olarak ceza soruşturmasına esas alınabilecek nitelikte bilgi ve belgelere dayanma zorunluluğunun olmadığı da ifade edildi. MİT ve EGM’den gelen bildirimler 3 kişiden oluşan Değerlendirme Komisyonu’nda değerlendirilecek. Komisyon değerlendirmelerini atamaya yetkili amire sunacak ve bu bilgiler mahkemeler tarafından talep edildiğinde mahkemeye gönderilecek.

ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

Düzenlemede güvenlik soruşturmasında yerinden araştırma değişen koşullara göre farklı usul ve yöntemlerle gerçekleştirilebilecek. Kişinin yakınları yönünden ise mevcut kayıtlar üzerinden araştırma yapılacak. Teklife göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının MİT ve EGM tarafından yapılacağı belirtilirken, MİT ve EGM ancak kendilerine iletilen taleple sınırlı olarak bilgi ve belgelere erişmeye yetkili olacak. Elde edilen istihbari bilgiler ise hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılan kişiye verilmeyeceği düzenlemede öngörülüyor. Teklif 24 Haziran Çarşamba günü İçişleri Komisyonu’nda görüşülecek. (MA)

yasa düzenleme güvenlik soruşturması