Hakim 'tutuklayacağız' dedi, duruşmada 'tutukluluğun reddine' kararı çıktı

Antep’te yılbaşı gecesi 'Dur' ihtarına uymadığı iddiası ile öldürülen lise öğrencisi Ekrem Görkem Karakan davasında, sanık polis Hasan Bilki, tutuksuz yargılanıyor.

Hakim 'tutuklayacağız' dedi, duruşmada 'tutukluluğun reddine' kararı çıktı

Antep’te yılbaşı gecesi "Dur" ihtarına uymadığı iddiası ile polis tarafından öldürülen lise öğrencisi Ekrem Görkem Karakan (16) davasının 4’üncü duruşması Antep 11’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Hakkında "kasten öldürme" suçundan dava açılan ve tutuksuz yargılanan polis memuru Hasan Bilki, duruşmaya katılmadı.

Karakan ailesinin avukatları Bülent Duran ile Nesrin Tuncel’in yanı sıra Karakan ailesi ve CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme heyetinin değiştiği öğrenilirken, kimlik tespitinin ardından bir önceki duruşma mütalaasını sunan iddia makamı, sanığın "bilinçli taksirle adam öldürme" suçundan cezalandırılmasını istedi. Ardından söz alan baba Sedat Karakan, mahkeme heyetine oğlunu öldüren sanık polisin neden tutuklanmadığını sordu. Davada delillerin karartıldığını aktaran Karakan, sanık polisin tutuklanmasını istedi.

Karakan’ın annesi Naime Karakan devletin sanık polisi koruduğunu dile getirdi. Acısına saygı gösterilmediğini söyleyen Karakan, ülkede adaletin olmadığını belirterek, "Ekrem’i öldüren polis acaba bu yılbaşında da kimseyi öldürdü mü? Polis oğlumu öldürdü. Devlette o polisi koruyor" dedi.

Anne Karakan’ın konuşmasına mahkeme başkanı, "Acınız büyük biliyoruz" dedi. Heyet başkanının bu söylemine yönelik araya giren baba Karakan ise, "Madem acımızın büyük olduğunu biliyorsunuz. O zaman sanığı niye tutuklamıyorsunuz?" diye sordu. Mahkeme başkanı da, "Acınızın farkındayız. Tutuklayacağız" demesinin ardından tartışma sona erdi.

‘POLİS KASTEN CİNAYET İŞLEDİ’

Müşteki beyanlarının ardından konuşan avukat Bülent Duran, devlet denilen yapının yurttaşlarını koruyan bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Kaybedilen yaşamın telafisinin mümkün olmadığını aktaran Duran, şöyle konuştu: "Kaybedilen can geri gelmeyecek. Ancak hakkaniyetli bir karar verilerek ailenin yüreğine su serpilebilir. 2015 yılında İç Güvenlik Yasasının çıkmasının ardından polis Ekrem’i öldürdüğü gibi onlarca çocuğu daha öldürmüştür. Polisin öldürdüğü çocukların listesi uzayıp gidiyor. Polis bir cinayet mekanizmasına dönüşmüş. Bizim tek kaygımız adil bir yargılamanın yürütülmesidir. Polisler delilleri kararttı. Polis aileye cinayetten bir gün sonra haber vererek Ekrem’in terörist olarak gösterildiği bir senaryoyu devreye koydu. Polis cinayet işlemiştir ve kasten işlemiştir. Cinayet işleyen polisin delil karartmada ne kadar uzman olduğunu hepimiz biliyoruz. Onun için heyet adil yargılama için çaba göstermelidir."

Sanık avukatı ise bir önce ki savunmalarını tekrar ederek tutuklama talebinin reddini istedi.

SANIK YİNE TUTUKLANMADI

Sanık avukatının beyanın ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti aranın ardından, mütalaaya karşı esas hakkında savunma yapılabilmesi için süre verilmesine, soruşturmanın genişletilmesi talebinin reddedilmesine, sanığın tutuklanma talebinin bu aşamada reddine, sanığın bir sonraki duruşmada SEGBİS yoluyla hazır edilmesine, bir sonra ki duruşmanın ise 15 Mart’ta görülmesine karar verdi.

‘EKREM’DEN SONRA DA POLİS CİNAYETLERİ DEVAM ETTİ’

Duruşmanın ardından adliye sarayı önünde açıklama yapan CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, yargının Türkiye’de geldiği noktanın bugünkü duruşmada tekrar görüldüğünü belirtti. "Ölen çocuk bir hakimin, savcının, polis amirinin ya da AKP’li bir yöneticinin evladı olsaydı acaba bugün mahkemede gelinen nokta böyle mi olurdu?" diye soran Yılmazkaya, "Devletin polisi cinayet işliyor. Bütün deliller karartılıyor. Bir el sanığın tutuklanmasını engelliyor ve çalışmaya devam ediyor. Polis kendisine yönelik hiçbir fiili olmayan bir çocuğu nasıl öldürebilir? İktidarın kendimizden olsun mantığıyla işe aldığı polisler polislik mesleğine uygun olmayan kişilerdir. Devlet polisin hakkını koruduğu kadar vatandaşının da hakkını korumalıdır" dedi. (MA)

dava tutuklama dur ihtarı