Hakkında soruşturma açılan Bülent Şık: Açıkladığım 10'da 1 bile değil
Sağlık Bakanlığı'nın gizlediği araştırmayı yayımladığı için hakkında soruşturma açılan Bülent Şık 'Verilerin gizlenmesi kabul edilemez' dedi.
Rıfat DOĞAN / ARTI GERÇEK
Sağlık Bakanlığı 2011-2016 yılları arasında kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası'nda geniş çaplı bir araştırma yaptı. Kanser vakalarında çevre kirliliğinin rolüne ışık tutan çalışmanın sonuçları ise halktan gizlendi. Araştırmanın sonuçlarını yazan Bülent Şık hakkında 'Yasaklanan bilgileri temin', 'yasaklanan bilgileri açıklama' gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Artı Gerçek'e konuşan Şık, "Halk sağlığı, kamu sağlığı adına yürütülen çalışmalar yasak konusu olmaz, elde edilen verilerin gizlenmesi kabul edilemez. Edilmemelidir" dedi.
677 sayılı KHK ile Akdeniz Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, Bakanlığın halktan gizlediği çalışmayı Cumhuriyet Gazetesi'nde üç gün arka arkaya yazdı. Yazıda insan sağlığını tehdit eden pestisitinin taze fasulye, biber, hıyar, marul, maydanoz, çilek, erik ve elmada maksimum kalıntı limitlerini çok aştığının ortaya çıktığı belirtildi. Sularda ise yine kanserojen etkisi bilinen hidrokarbon kalıntılarının tespit edildiği ifade edildi.
İSTANBUL BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA AÇTI
Şık araştırma çalışmasından elde edilen bilgilere göre maksimum kalıntı sınırını aşan miktarda arsenik, alüminyum ve kurşun içeren 52 yerleşim bölgesinin sularının içilemez nitelikte olduğunu ve bu bölgelerdeki suların içme suyu olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
Bu yazıları nedeniyle Sağlık Bakanlığı ise Şık'ı savcılığa şikayet etti. Şık hakkında 'Yasaklanan bilgileri temin', 'yasaklanan bilgileri açıklama' ve 'Takdir olunacak diğer suçlar' gerekçeleriyle soruşturma açıldı.
Hakkında soruşturma açılan Şık, konuyu Artı Gerçek'e değerlendirdi. Şık, Sağlık Bakanlığı'nın şikâyeti üzerine İstanbul Başsavcılığı'nca soruşturma açıldığını belirterek "Savcılık yazısında üç suçlama var görünüyor ancak 'Başsavcılıkça takdir olunacak diğer suçlar' gibi bir ifade daha var, ama ne kastediliyor onu anlayamadık" dedi.
'SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN BAŞKA BİR ÇALIŞMASI AÇIKLANMADIĞI GİBİ UNUTULDU GİTTİ'
Şık, çalışmanın açıklanmamasıyla ilgili "Bakanlığın araştırma çalışması hakkında nasıl bir eylem planı içinde olduğunu bilmiyorum; bu sorunun muhatabı bakanlıktır" dedi ve şunları söyledi:
"Bu çalışma toprak, su, hava, yeraltı ve yer üstü, Marmara Körfezi'ndeki deniz canlıları, Ergene Çayı'nın çıktığı kaynaktan döküldüğü noktaya kadar çeşitli yerleşim noktalarından ve çok çeşitli parametreleri dikkate alarak yapılmış bir çalışma. Aslında bir ülkede böyle büyük bir halk sağlığı çalışmasının yapılmış olması gurur vericidir. Ama sadece bu çalışma değil ülkemizde Gıda Tarım Bakanlığı da çeşitli araştırma çalışmaları yapar ama tek birinin bile sonuçları açıklanmaz. Yıllar önce Sağlık Bakanlığı çok kapsamlı, ülke genelinde yıllarca süren tütün araştırması yapmıştı; sonuçları açıklanmadığı gibi unutuldu gitti."
AÇIKLADIKLARIM 10’DA 1’İ BİLE DEĞİL
"Halk sağlığı, kamu sağlığı adına yürütülen çalışmalar yasak konusu olmaz, elde edilen verilerin gizlenmesi kabul edilemez. Edilmemelidir" diyen Şık "Ben emin olduğum konuları açıkladım ve bu bile açıklanması gerekenlerin 10'da 1'i bile değil ve bu kısmi çalışma sonuçları bile o bölgelerdeki sularda ciddi bir kimyasal kirlenmeye işaret ediyordu. Bu kirliliğin nedenini tarımsal ve endüstriyel faaliyetler olarak görmek olanaklıdır. Bütün bunları Cumhuriyet gazetesindeki yazı dizisinde de yazmıştım zaten" diye konuştu.