Hal esnafı anlatıyor: Hükümet 4.5 liralık salatalığı 3'e nasıl satıyor?
'Üretim düştü, maliyetler arttı, seneye bu seralar da ekilmeyecek.'
ARTI GERÇEK - Hükümetin sebze ve meyve fiyatlarındaki artışlara çözüm iddiasıyla uygulamaya soktuğu 'tanzim satış noktaları'na ilişkin tartışma devam ederken, ürünlerin maliyetinin altında satılmasına tepki gösteren hal esnafı kötü hava koşullarının üretimi düşürdüğünü, bunun yanı sıra gübre ve ilaç fiyatlarındaki artışın da fiyatları arttırdığını söylüyor. Esnaf, gelecek yıl birçok seranın ekim yapmayabileceğini de belirtiyor.
Mersin Hali esnafı Kemal Çırak, "Geçen hafta 13 bin 200 kilo salatalık, üreticiden tanzim satış noktalarına gitti. Maliyeti 4,5 lira. Tanzim satış noktalarında bu ürün 3 lira, 3,5 lira. Pazarcılar nasıl bu fiyata satacak" dedi.
'ESNAF BU FİYATA NASIL SATACAK?'
Artı TV'de yayınlanan Gün Başlıyor programına bağlanan hal esnafı Kemal Çırak, "Cumartesi günü 13 bin 200 kilo salatalık Aydıncık'taki üreticilerden tanzim satış yerlerine gitti. Salatalığın piyasası 3 lira 70 kuruştu o gün. Bu malın İstanbul'a inmesiyle maliyeti 4 lira 50 kuruş. Orada çalışanlar, malı satanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elemanları. Sergiye para vermiyor. Satan adamın SGK'sı yok. Maaşı yok. Üstüne bir de 4,5 liraya mal olan malı 3 liraya, 3,5 liraya satıyor. Bu vatandaşa cazip gelebilir. Fakat bunun bir maliyeti var. Şimdi öbür tarafta Bayrampaşa’da, Kadıköy’de salatalık satan esnaf nasıl satacak bu fiyata" şeklinde konuştu.
Mersin Hali Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Çırak: Geçen hafta 13 bin 200 kilo salatalık, üreticiden tanzim satış noktalarına gitti. Maliyeti 4,5 lira. Tanzim satış noktalarında bu ürün 3 lira. Başka yerde bu mal nasıl bu fiyata satılacak? pic.twitter.com/MtcKsPug95
— ARTI TV (@ArtiTV_) 13 Şubat 2019
'SENEYE BU SERALAR DA EKİLMEYECEK'
Fiyatlardaki artışın üretimdeki sıkıntıyla ilgili olduğunu savunan Çırak, "Üretim sıkıntısı var. Maliyetler fiyatlar niye yükselir? Bir malın talebi çoktur, üretimi azdır. Şu anda Türkiye’ye, 80 milyona salatalık yetiştiren bölge bizim Mersin ili, Aydıncık ve Anamur ilçesidir. Şu an Antalya'ya da salatalığı satan biziz, Gazipaşa'ya da salatalığı satan biziz. Oralarda üretim yüzde 10 falandır" dedi. Hava koşullarının bu sene üretimi vurduğunu belirten Çırak, "Bir aydır yağmur, dolu, fırtına var, üretim yok. Seralar öldü. Üretim olmayınca ne yapacaksın? Talep, atıyorum yüz ton, gelen mal bir ton. Bu neye yansıyor, direkt fiyatın yükselmesine yansıyor. Zaten çiftçi perişan, bir de tüketici ürünü ucuz yesin diye piyasayı yükseltmezsen çiftçi bir şey kazanamıyor. Seneye bu seralar da ekilmeyecek" dedi.
'GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARI ARTTI'
"O kadar kötü bir denklem var ki. Biz tüketicinin pahalı yemesini istemiyoruz ama maliyetler ortada" diyen Çırak, "Geçen sene 100 liraya aldığımız bir gübre bu sene 3 yüz lira. 20 liraya aldığımız bir nematod ilacı bu sene 100 lira. Aydıncık'ta 7 bin sera var. En kral çiftçinin bir dönüm iki dönüm serası var. Tek geçim kaynağı bu buranın" şeklinde konuştu.