Harap haldeydi, tarihi çeşmede çalışma başlatıldı

Zeminine beton döküldüğü görülen tarihi çeşmenin içindeki çöplerin temizlendiği ve yalağın iki iple askıya alındığı öğrenildi.

Harap haldeydi, tarihi çeşmede çalışma başlatıldı

Rıfat DOĞAN

Artı Gerçek’in gündeme getirdiği İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Yalıköy Mahallesi’nde paramparça halde bulunan tarihi tescilli Kethuda Çeşmesi’nde çalışma başlatıldı.

Beykoz’da Ahmed Mithat Efendi Yalısı'nın arka cephesi önünde paramparça halde bulunan tarihi Osmanlı çeşmesinde aylardır çalışma yapılmadığını gündeme getirmiştik. Haberimizden kısa bir süre sonra çeşmenin zemininde düzenleme yapıldığı ve çalışmalar kapsamında çeşmenin etrafına çimento ve diğer malzemelerin getirildiği belirtildi.

Zeminine beton döküldüğü görülen tarihi çeşmenin içinde bulunan çöplerin temizlendiği ve yalağın iki iple askıya alındığı öğrenildi. Osmanlı çeşmesiyle ilgili uzun aradan sonra başlatılan bu çalışma Beykoz sakinlerini de sevindirdi.

Tarihi çeşmede geçtiğimiz aylarda yapılan bir çalışma sonrasında mermerleri ve üzerine yazılı kitabeleri parçalanmış şekilde aylardır harap halde durduğunu haberimizde gündeme getirmiş, etrafı bir sunta ile çevrili eski çeşmenin çöplerle dolu olduğunu ve tarih içeşmeyle ilgili ne gibi bir çalışma yapıldığına ilişkin ise herhangi bir tabelaya rastlanmadığını yazmıştık.

KETHUDA ÇEŞMESİ

Mermerden yapılan çeşme III. Ahmed devrinde yapılan çeşmelere benzer yelpaze şeklinde bir kemerin altında oymalı bir ayna taşına sahipti. Bitki motifli bir korniş çeşmeyi çevrelediği gibi aynı süslemeler üst pervazda da tekrarlanmış bulunuyordu. İki yanındaki iki küçük çeşmecikte de aynı süslemeler tekrarlanmıştı. Tekne taşı yol seviyesinin biraz aşağısında kalmış olmakla beraber suyu akıyordu.

Çeşmenin esas kitabesinden başka iki yandaki çeşmeciklerin üzerinde 1217, 126 ve 1285 tarihlerini taşıyan kitabeler var.

artı gerçek osmanlı beykoz beton çeşme çalışma başlatıldı Rıfat Doğan