Hasta tutuklu Hanife Arslan için infaz erteleme talebi reddedildi

Hasta tutuklu Hanife Arslan için infaz erteleme talebi reddedildi
76 yaşındaki hasta tutuklu Hanife Arslan için infaz erteleme talebini reddedildi. Kızı Reyhan Ören, "Ne kadar dayanabilir bilmiyorum. Canlı alp tedavisini üstlenmek istiyoruz" dedi. DEM Partili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit de tahliye talebinde bulundu.

Şenol BALI


VAN - Van T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan şeker ve koah hastası 76 yaşındaki Hanife Arslan'ın infazının ertelenmesi için avukatı mahkemeye başvurdu. Van İnfaz Hakimliği, talebi reddetti. Artı Gerçek'e konuşan avukatı Jiyan Özkaplan "Derhal çıkarılması lazım. Zor şartlarda yaşıyor" diye konuştu. Annesinin durumunun ağır olduğunu belirten kızı Reyhan Ören de, "Ne kadar dayanabilir bilmiyorum. Canlı alp tedavisini üstlenmek istiyoruz" diye konuştu. Arslan'ı cezaevinde ziyaret eden DEM Parti Van Mişlletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit de "Benle konuşurken de nefes almakta zorlanıyordu" diyerek durumu anlattı ve tahliye çağrısında bulundu.

'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla verilen cezanın onanmasının ardından 20 aydır Van T Tipi Cezaevi’nde tutulan 76 yaşındaki Hanife Arslan, KOAH, yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıklarla mücadele ediyor. Arslan, ayrıca ileri seviye kireçlenmeden dolayı yürümekte zorlanıyor. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Arslan'ın tahliye edilmesi için bir süredir kampanya yürütülüyor.

RAPOR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Arslan'ın avukatı Jiyan Özkaplan infazın ertelenmesi için başvuruda bulundu. Ancak infaz hakimliği talebi reddetti. Hakimlik, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin verdiği raporu gerekçe gösterdi. Kararın gerekçesinde, "Cezanın ertelenmesini gerektirir ruhsal veya fiziksel bir durum olmadığı yönünde rapor bildirildiği, sağlık durumu ile ilgili bildirilen koşulların varlığı saptanamadığından talebin reddine karar verildi" denildi.

İNFAZ TALEBİ İKİNCİ KEZ REDDEDİLDİ

Arslan’ın avukatı Jiyan Özkaplan "Geçtiğimiz yıl da infaz erteleme talebinde bulunmuştuk. Adalet Bakanlığı’nın yaşı büyük ve hasta olan tutuklular için çıkardığı yönergeye değinerek başvuruda bulunduk. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu'na (ATK) gönderildi. Orada 'cezaevinde kalabilir' raporu çıktı ve tekrar cezaevine getirildi. Sonra ikinci defa başvuru yaptık. Birkaç hafta önce bu kapsamda Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde heyete çıktı ve muayene edildi. Türkçe bilmiyor. İlk önce Kürtçe bilen personel ayarlamamışlardı, daha sonra ayarladılar. Heyet raporu çıktı. Orada da birkaç hastalığı tespit edilmiş. Savcılık bunu değerlendirdi ve reddetti" dedi.

'ZOR ŞARTLARDA YAŞIYOR, DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'

Arslan’ın yeniden ATK'ya sevk edilmesi gerektiğini dile getiren Özkaplan "Şu an kocamış durumda. Ağır ihtiyar halinden ve taşıdığı hastalıklardan dolayı cezasını evde tamamlaması gerekiyor. ATK’dan yeniden rapor alınması lazım çünkü birinci ATK sürecinden sonra yeni hastalıklar doğdu. Akciğerleri iltihap almış, tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Derhal çıkarılması lazım. Zor şartlarda yaşıyor" diye konuştu.

'ANNEMİ CANLI ALIP TEDAVİ ETTİRMEK İSTİYORUZ'

Arslan'ın kızı Reyhan Ören de "Görüşe iki kişinin yardımıyla geliyor, yürüyemiyor. Dizindeki sıvı tamamen bitmiş. Salgına da tutulmuş ve bu durum tansiyonunu yükseltiyor. İki memesinde de sorun var. Her tarafında hastalık var. Bu haliyle cezaevinde kalsa ne olur kalmasa ne olur. Ne kadar dayanabilir bilmiyorum. Tuvalet ihtiyacını bile zor görüyor. Dizlerinden dolayı çömelemiyor. İlaçları da aksayabiliyor. Evinde olması lazım. Tekerlekli sandalye istiyor gardiyanlar tehditvari konuşuyor. Canlı alp tedavisini üstlenmek istiyoruz" dedi.

'TAŞTAN KALPLİ İNSANLARA ÇAĞRI YAPILIYOR'

İnfaz erteleme talebinin reddedilmesini de değerlendiren Ören, “Bunca girişimin bir karşılığı olması gerekiyordu. Uzun zamandır uğraşıyoruz. Taştan kalplere sahip insanlara çağrı yapılıyormuş gibi. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Vazgeçmeyeceğiz. Umarım olumlu bir sonuç alırız" diye konuştu.

'YÜRÜYEMİYOR, HASTALIKLARINDAN DOLAYI CEZAEVİ YEMEKLERİNİ YİYEMİYOR'

Arslan'ı cezaevinde ziyaret eden DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit de"Görüşe tekerlekli sandalyelerle getirildi. Diz kapaklarında sıvı bitmiş. KOAH, şeker ve hipertansiyonu var. Tüm bu durumlardan dolayı oradaki yemekleri tüketemiyor. Beslenme ilgili de sorun yaşıyor. Çoğunlukla kantinden aldığı yoğurtla beslendiğini söyledi. Hastaneye götürülüp getiriliyor ama ciddi bir tedavi yok. Ameliyat olması lazım ancak burada olmayacağını söylemiş. Tek başına hayatını sürdüremiyor. Koğuşundaki bir kadın yardımcı oluyormuş. Benle konuşurken de nefes almakta zorlanıyordu" dedi.

'DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR'

Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Adalet Bakanlığına başvuracaklarını anlatan Sayyiğit, "Düşman hukuku uygulanıyor. Bu kadar hastalığı olan yaşlı bir kadını cezaevinde tutunca başları göğe mi erecek? Bir dakika dahi orada kalmaması ve bir an evvel tahliye edilmesi lazım. Cezaevi müdürü ile de görüştük. Gıda noktasında sıkıntı yaşadığını söyledik. Yemek için ilgililerle konuşacağını söyledi. Diyet yemeği tüketmesi lazım çünkü. Biz de bunu raporlaştıracağız. Hem İnsan Hakları Komisyonu hem de Adalet Bakanlığı’na göndereceğiz" diye konuştu.

'HUKUK KURALLARINA UYULSUN'

İnfazın ertelenmesi talebinin reddedilmesini de değerlendiren Sayyiğit, "Yetkili olan her kesimin hukuk kuralları, etik kuralları ve ahlak kuralları çerçevesinde hareket etmesi gerekiyor. Hanife ananın durumunu değerlendirirken siyasi görüşlerini bir tarafa bırakıp meslek etiği çerçevesinde hareket etsinler. Bunu yaptıkları zaman Hanife Ana zaten orda kalmayacak" dedi.

76 yaşındaki hasta tutuklu Hanife Arslan, sağlık sorunları nedeniyle 1 ve 3 Ocak'ta 2 kez hastaneye kaldırılmıştı. Arslan'ın tahliye edilmesi için sosyal medyada kampanya düzenlenmişti.

DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Arslan ve hasta tutukluların tahliye edilmesi için 18 Aralık'ta Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvuruda bulunmuştu.

Hasta tutuklulardan hak ihlallerine karşı duyarlılık çağrısı

Öne Çıkanlar