Hatay Barosu Başkanı Dönmez'in gözaltına alınması Meclis gündemine taşındı
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in polisle kimlik kontrolü tartışması sonrası gözaltına alınmasını TBMM gündemine taşıdı
Kendisi de eski baro başkanı olan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez’in kimlik kontrolü tartışmasının ardından gözaltına alınmasını TBMM gündemine getirerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Antmen, "Ekrem Dönmez’i gözaltına alan polisler, 'Biz devletiz' cümlesini neye dayanarak sarf etmiştir? Hukuka ve kanunlara bağlı olması gereken kolluk kuvvetleri kendilerini kanunların üzerinde mi görmeye başlamıştır" diye sordu.
'DEVLET BENİM' MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Önergesinde, Dönmez’in yasalara ve insanlık onuruna aykırı bir şekilde gözaltına alındığını belirten Antmen, şöyle dedi:
"Kolluk görevlileri, işlem dayanağını söylemek yerine; kendilerini devlet memuru değil de ‘devletin ta kendisi’ olarak gördüklerini açıklamışlardır. Ekrem Dönmez’i gözaltına alan polisler hastaneye gidene kadar tehditler savurarak Dönmez’e ‘sana göstereceğiz’ ifadelerini kullanmıştır. Polisin kimlik soracağı vatandaşa ilk önce bu sorgunun ya da üst aramanın neye dayandığını, tarihini, numarasını, emri verenin kim olduğunu net olarak ortaya koyması gerekmektedir."
Antmen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklamasını da eleştirerek, "Emniyet Genel Müdürlüğü yapılan hukuksuzluk için özür dileyeceğine, konuyla ilgili idari soruşturma başlatacağına, sahadaki polis memurunun olay günü sarf ettiği ‘biz devletiz' sözüne adeta arka çıkmıştır. Anayasa ve kanunları yok sayarak, yapılan hukuksuz işleme kılıf uydurmak amacıyla olayla ilgisi dahi olmayan bir yönetmeliği işlemin ana unsuru olarak göstermiştir" ifadelerini kullandı.
"Kolluk kuvvetleri kendilerini kanunların üzerinde mi görüyor"
Antmen "Ekrem Dönmez’i gözaltına alan polisler, 'biz devletiz' cümlesini neye dayanarak sarf etmiştir? Hukuka ve kanunlara bağlı olması gereken kolluk kuvvetleri kendilerini kanunların üzerinde mi görmeye başlamıştır. Bu polisler hakkında neden halen idari ve hukuki bir soruşturma açılmamıştır" diye sordu. Antmen’in diğer soruları şu şekilde:
-29 Temmuz 2020 tarihinde Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, hangi kanun ve mevzuat çerçevesinde yaka paça gözaltına alınmıştır? Dönmez’i kanunsuz bir şekilde gözaltına alan polisler neden kimlik sorma işleminin yasal dayanağının sorulmasına rağmen gerekli açıklamayı yapmamıştır?
–Gözaltı olayı hukuka aykırı olmasına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü bu kanunsuz işlemi nasıl savunabilmiştir?
– 27 Temmuz 2012 tarihinde AKP Hatay Milletvekili B.T.’nin oğlu İ.K.T. kendisiyle tartışan polisleri ellerinde numaralı biçimde kanunsuz ve onur kırıcı bir suçlu gibi karakolda dizdiğinde kanunlar neredeydi? Hukuk kimin için çalışıyordu? O olay sonrası bunları yapan, izin veren ve baskı kuranlarla ilgili aradan 8 yıl geçmesine rağmen bir işlem ya da soruşturma yapıldı mı?